Шта су Греенфиелд инвестиције? |. | Дефиниција | Пример

Греенфиелд инвестицијска дефиниција

Гринфилд инвестиције су врста страних директних инвестиција у којима компанија започиње свој рад у другим земљама као зависно предузеће и улаже у изградњу канцеларија, погона, локација, грађевинских производа итд., Управљајући својим пословањем и постижући највиши ниво контрола током својих активности.

Пример гринфилд улагања

Претпоставимо да постоји компанија АБЦ Инц. која има седиште у САД-у. Компанија спроводи истраживање ради сазнавања потражње за својим производима у земљи Индији. Након истраживања на индијском тржишту, утврђено је да постоји велика потражња за производима компаније у Индији и да тамо може добити добру базу купаца. Дакле, менаџмент компаније је одлучио да прошири своје пословање стварањем подружнице у Индији и започиње тамошње пословање изградњом нових производних погона, дистрибутивних чворишта и канцеларија.

Ова инвестиција компаније АБЦ Инц. у другој земљи стварањем подружнице тамо ће се сматрати греенфиелд инвестицијом, јер компанија тамо започиње своје пословање са нивоа земље изградњом нових производних погона, дистрибутивних чворишта и канцеларија. Такође, компанија ће управљати свим операцијама користећи сопствено особље, а не само улагати свој новац, за разлику од случаја којим другом врстом страних директних инвестиција у којима се свакодневно управља не управља компанија која инвестира. Дакле, ово је пример Греенфиелд инвестиције.

Предности Греенфиелд инвестиција

 1. Помаже у стицању висококвалитетне контроле и управљања имиџом бренда. Инвеститорима гринфилд инвестиција нуди се велика контрола над подухватом.
 2. То ствара посао за људе ако се земља у којој се одвијају гринфилд инвестиције, јер када се операције покрећу у другој земљи, већина особља углавном запошљава само из те земље, повећавајући тиме запосленост те земље.
 3. Захтеви за посреднике у оквиру греенфиелд инвестиције су у потпуности уклоњени, што резултира великом количином контроле над целим пројектом, као и неовисношћу, што је корисно за компанију која свој новац улаже у друге земље.
 4. Купци и потенцијални клијенти стећи ће добар утисак да је компанија посвећена тржишту и околини.
 5. Могућности за штампу се повећавају јер компанија која врши греенфиелд инвестицију отвара нову, али стару пословну грану, и то у другој земљи.
 6. Спровођење дугорочне стратегије због греенфиелд инвестиција постаје лако, док компанија постаје уносна за промене и могућности око себе.
 7. Компаније које на ново тржиште улазе путем греенфиелд инвестиција добијају потпуну доминацију над производима и услугама које производе или продају или пружају, јер је таква компанија већ финансијски јака у поређењу са другим компанијама.

Мане Греенфиелд инвестиција

 1. Захтева огромну количину капиталних издатака који захтевају огромну количину позајмица и зајмова, а самим тим и терет камата је веома велик.
 2. Укључује предузимање пројеката ван земље оснивања, планирање, усмеравање и координација постаје веома тешко. Отуда се целокупним управљањем можда неће ефикасно руковати.
 3. Земља у којој се врше гринфилд инвестиције може се суочити са негативним последицама јер се приход домаћих компанија преноси на подружнице страних компанија.
 4. Високи фиксни трошкови укључени су у инвестирање матичне компаније у другу земљу.
 5. Ако у земљи у којој се одвија гринфилд инвестиција постоје обесхрабрујуће владине политике, страни инвеститор можда неће улагати у ту компанију јер ће владине политике постати препрека за постизање њихових циљева.
 6. Укључује огроман износ ако кошта улаз. Стога су високи трошкови улазне баријере инсталирање подухвата са земљом, зградом, фабрикама, радним односима итд. Дакле, ако пројекат не успе, онда матична компанија може претрпети огроман губитак због којег компанија може банкротирати.
 7. Греенфиелд инвестиције се сматрају најризичнијим, међу осталима; отуда компаније можда нерадо чине исто.

Важне тачке

 1. Греенфиелд инвестиције су једна од врста страних директних инвестиција, где друга врста директних страних инвестиција укључује Бровнфиелд инвестиције.
 2. У случају Греенфиелд инвестиције, компанија која инвестира управљаће свим операцијама користећи своје особље, а не само улажући свој новац, за разлику од случаја када другом врстом страних директних инвестиција у којима се управља свакодневним пословањем не управља компанија инвеститор. Стога је највећи степен контроле доступан код спонзорске компаније у Греенфиелд инвестицијама.
 3. У случају греенфиелд инвестиције, инвеститори морају сносити већи ризик заједно са великом ангажованошћу капитала, као и временом у поређењу са другом врстом страних директних инвестиција.

Закључак

Гринфилд инвестиције нису ништа друго до једна од врста страних директних инвестиција у случају да компанија започне своје пословање у другим земљама са нивоа земље. Захтеви за посреднике у оквиру греенфиелд инвестиције су у потпуности уклоњени, што резултира великом контролом над целим пројектом, као и неовисношћу, што је корисно за компанију која новац улаже у друге земље, али истовремено греенфиелд инвестиција захтева огромну количину капиталних издатака који захтевају огромну количину позајмица и зајмова и стога је терет камата веома висок.

Такође, укључује предузимање пројеката ван земље оснивања, планирање, усмеравање и координација постаје веома тешко. Отуда се целокупним управљањем можда неће ефикасно руковати. Дакле, одлука о инвестицији треба да се донесе након правилне анализе тржишта и разматрања различитих ризика и расположивих могућности.