Улагања високог ризика (дефиниција, примери) | Топ 6 инвестиција високог ризика

Дефиниција високо ризичних инвестиција

Инвестиција са високим ризиком је инвестиција у којој је степен ризика висок и постоји велика шанса да инвеститор може изгубити значајан / сав уложени износ. У високоризичним инвестицијама шансе за неуспех веће су од уобичајених. Таква улагања ће извршити инвеститори који имају апетит за висок ризик.

Примери високо ризичних инвестиција

Хајде да сада детаљно схватимо високо ризична улагања уз помоћ неколико примера:

Пример # 1 - Хеџ фондови

Хеџ фонд је инвестициони фонд који спаја средства од инвеститора као што су институционални инвеститори и улаже у различите врсте имовине, а њима управља професионална фирма за управљање инвестицијама.

 • Хедге фондови користе стратегије попут продаје на кратко, трговине дериватима, трговине на ванберзанском тржишту итд.
 • Хеџ фондови су обично отворени и омогућавају додавање и повлачење средстава од стране инвеститора.
 • Хеџ фондови су структурно сложени и самим тим ризичнији. Ако је инвеститор агресивни тражилац ризика. Период закључавања је релативно дужи и ако се будно не уложи, може довести до огромних или потпуних губитака.

Пример # 2 - Хартије од вредности засноване на некретнинама / земљишно банкарство.

Хартије од вредности засноване на некретнинама су улагања у пројекте попут РЕИТ-а, хипотекарне компаније итд. Инвеститори могу примати уплате паралелно са уплатама закупнине и / или хипотеке. Он / она може добити капиталну добит ако се средство продаје ради добитка или може претрпети капитални губитак ако се средство прода због губитка.

 • Њих нема на берзи и стога их није лако продати.
 • Таква улагања обично нису загарантована и као резултат тога, инвеститор може изгубити сав свој новац.
 • Такође, можда ће требати јако пуно времена да се инвестиција поврати.

Пример # 3 - Инвестиције приватних компанија

Ово је начин на који приватне компаније прикупљају новац од инвеститора. Повратак од таквих инвестиција је неизвестан и стога врло ризичан. Инвеститори треба да улажу само ако могу да приуште да изгубе све своје инвестиције.

Пример # 4 - Цровдфундинг

Улагање у нови посао или покретање предузећа са очекивањем да зарадите камату и учествујете у будућој добити предузећа. Можда има правило да се инвестиција задржи на неодређено време, а приноси су увек неизвесни.

Пример # 5 - Структурирани инвестициони производи

Познате су и као тржишно повезане инвестиције, а често их креирају инвестиционе банке. Они задовољавају потребе инвеститора помоћу прилагођеног микса производа. Зависи од толеранције на ризик. Предности се разликују од једног производа до другог. Обично нису ликвидне и накнада може бити прилично велика.

Пример # 6 - Иницијалне јавне понуде

Акције се продају инвеститорима попут институционалних инвеститора и инвеститора на мало, а такође их преузимају банке које организују стављање таквих акција на берзу. Ово увећава и диверзификује основни капитал компаније. Али постоји неизвесност да ли ће менаџмент извршити све потребне дужности да би развио компанију и зарадио довољан принос.

Остали примери укључују крипто валуте, девизе, ЕТФ-ове, ризични капитал, Ангел инвестирање, клађење на Спреад итд.

Предности

 • Огромни добици- Велике су шансе да зарадите већи повраћај од нормалног.
 • Једноставна куповина и продаја- Инвеститор обично има могућност да купи или прода хартије од вредности без икаквих ограничења.
 • Зарада од капиталне добити и дивиденде је корист.
 • Ограниченом одговорношћу- Ризик инвеститора ограничен је на износ почетног уложеног износа.

Мане

 1. Високо испарљиво - Таква улагања флуктуирају непредвидљиво и много су нестабилна у поређењу са осталим инвестицијама.
 2. Мање контроле исхода и учинка - Као инвеститори не бисмо имали много знања о раду компаније, а фактори који одлучују о успеху инвестиције били би ван контроле.
 3. Инвеститорима којима ће бити последња исплата у случају улагања у капитал - У случају ликвидације, власницима капитала биће исплаћено након што сви повериоци, добављачи и запослени добију свој део. Иако се износ може подићи у било ком тренутку, предвиђање учинка фонда било би тешко.