Капитална инвестиција (дефиниција, примери) | 2 Врсте капиталних инвестиција

Дефиниција капиталних улагања

Капитално улагање односи се на било који износ новца који се обично даје предузећу да би му помогао да постигне и унапреди свој пословни циљ. Термин се такође може односити на било коју врсту дугорочног стицања од стране предузећа, попут некретнина, машина, индустрије итд.

Врсте капиталних инвестиција

Уобичајена капитална улагања могу спадати у две широке категорије.

 • Финансијски капитал - Према овом методу, новац / износ предаје предузећу појединац, ризични капитал или анђеоски инвеститор. Предаје се са очекивањима поврата од износа који је појединац дао.
 • Физички капитал - Према овој методи, руководиоци могу да наставе са одређеним капиталним улагањима у посао кроз куповину дуготрајне имовине која ће помоћи предузећу да брже расте ефикаснијим пословањем

Пример капиталних инвестиција

Господин Смитх жели да оснује трговину ФМЦГ-ом. Наставља да свој буџет прилагођава следећим ставкама. Пословни простор 150000 $. Складиштење 15000 $. Инвентар 5000 $, возила-20000 $, позајмљени износ-25000 $. Израчунајте укупну капиталну инвестицију господина Смитха.

Укупна капитална инвестиција господина Смитха за његово оснивање може се израчунати на следећи начин -

 • Укупна капитална инвестиција = 215000

Предности капиталних инвестиција

 • Економски подстицај - Када предузетник инвестира у било који посао, то јача економију захваљујући повећаној економској активности. Роба и услуге сада ће се испоручивати у складу са потребама друштва или се може водити посао за решавање одређеног проблема.
 • Стварање запослења - Када се капитал уложи у покретање посла, власник може да запосли одређено особље које ће водити свакодневне активности. Тако се у земљи ствара додатно запошљавање и помаже у решавању проблема незапослености.
 • Ефикасност на тржиштима и конкуренцији - Да није ризичних радника који улажу у посао, не би било производа и услуга који би решили свакодневне потребе потрошача. Штавише, улагање у сличан посао који би био конкуренција постојећем послу у истој линији тежило би да донесе ефикасност, јер би се сада побољшали како би уграбили максималан колач на тржишту повећавајући свој тржишни удео.
 • Стварање вредности - Када се у посао уложи нови капитал, чини се да постоји самозапошљавање које би додатно подстакло БДП и приход по глави становника у економији. Ако је предузетник успешан, може потпуно направити начин за изградњу пословног царства. У економији ће се даље стварати вредност.
 • Стварање богатства - Инвеститори могу наставити да граде на богатству ако све буде у реду са пословањем. Власници могу зарадити позамашан износ који иначе не би био могућ на њиховим редовним пословима. Инвеститори ће разборито упоредити поврат улагања и ИРР и на тај начин донети праву одлуку о улагању у прави посао. А ако све буде у реду, обично ствара богатство за инвеститоре капитала, а такође и за запослене у облику бонуса.

Мане капиталних инвестиција

 • Прибегавање позајмљивању - Често се примећује да капитал који је крвоток било ког посла можда није довољан да се брине о захтевима или свакодневном пословању. Отуда постаје неопходно да предузетник прибегне изворима финансирања дуга како би одржао своје пословање на површини. Ставиће власника под додатни стрес дуга, јер се мора вратити зајмодавцу заједно са каматама.
 • Могућност квара - Предузећа су обично уопште ризичан подухват. Мала грешка или погрешна процена могу предузетника коштати свега што је икада уложио. Понекад чак и услед тржишних околности, предузеће може пропасти, па чак и прогласити банкрот. Тако ће успут одузети послове.
 • Психолошки стрес - Сва предузећа укључују елемент ризика. Предузетник, иако на одмору, може континуирано бринути о својим капиталним улагањима у своје пословање. Од њега ће се можда захтевати да присуствује свим телефонским позивима, било касно увече или чак на одмору. Од њега / ње се може тражити да први дође у канцеларију и последњи да оде. Равнотежа између пословног и приватног живота може пропасти. Све ово може имати утицаја на психолошки и ментални мир капиталног инвеститора.
 • Предмет испитивања - Једном када је одређено пословање успостављено, оно је увек под надзором одељења за порез на доходак, притиском и мешањем активних инвеститора или инвеститора приватног капитала, ограничењима и уговорима банака и зајмодаваца, као и неопходним откривањем од стране регулатора као у случају јавно предузеће. Стога је подухват увек под сталним надзором и посматрањем што може ометати његово несметано функционисање.

Ограничења

 • Капитална улагања би, без сумње, подстакла економију, али један погрешан прелазак у погрешан подухват или у куповину непримерене имовине која не додаје вредност. може нагристи богатство улагача капитала

Закључак

Капиталне инвестиције, несумњиво, представљају заиста добар подстицај привреди будући да представљају катализатор додане вредности, заједно са стварањем радних места за становнике земље да би обезбедили добра и услуге у складу са захтевима јавности и побољшали њихов животни стандард. Нема сумње да постоји значајна изложеност ризику и неопходан надзор свих заинтересованих страна.

Међутим, ако се створи пословно окружење које ће омогућити већем броју инвеститора да уложи новац и тиме омогућити капиталу да се слободно креће у праве подухвате, а осигуравање да се њима ефикасно управља може им помоћи да усмере посао ка успеху у корист свих заинтересованих страна и друштва у целини.