Абсолуте Адвантаге вс Цомпаративе Адвантаге | Главне разлике

Разлике између апсолутне и упоредне предности

Апсолутна предност је способност којом се може произвести повећани број добара и услуга и то такође бољег квалитета у поређењу са конкурентима, док Компаративна предност означава способност производње робе или услуга по релативно нижим опортунитетним трошковима.

У међународној трговини апсолутна предност и упоредна предност су широко коришћени изрази. Те предности утичу на одлуке које су земље доносиле о побожности својих природних ресурса и производњи одређених добара.

Апсолутна предност

Апсолутна предност је када држава може произвести одређену робу по нижој цени од друге земље.

Неколико примера је:

 • Лакше је вадити нафту у Саудијској Арабији него у било којој другој земљи. Обиље нафте у Саудијској Арабији олакшава као да се ради само о бушењу нафте, док за остале земље то укључује трошкове истраживања и бушења.
 • Колумбија има климатску предност производње кафе. Дакле, она може да произведе кафу по нижој цени од других земаља

Компаративна предност

Упоредна предност се заснива на опортунитетним трошковима производње робе. Ако држава може произвести одређено добро по нижим опортунитетним трошковима (губљењем могућности за производњу друге робе) од било које друге земље, тада се каже да има компаративну предност.

Неколико примера упоредне предности су:

 • Ако САД и Јапан имају могућност производње пшенице или пиринча, али не обоје. САД могу произвести 30 јединица пшенице или 10 јединица пиринча, а Јапан 15 јединица пшенице или 30 јединица пиринча. Дакле, опортунитетни трошак пшенице је 3 јединице пшенице за 1 јединицу пиринча за САД, док 0,5 јединице пшенице за сваку јединицу пиринча за Јапан. Дакле, Јапан има компаративну предност у производњи пиринча с обзиром да има ниже опортунитетне трошкове.

Абсолуте Адвантаге вс Цомпаративе Адвантаге Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између апсолутних и упоредних предности.

Кључне разлике

 • Држава има апсолутну предност ако произведе велики број добара са истим ресурсима као што се даје другој земљи, док држава има компаративну предност ако држава може произвести одређени производ бољег квалитета по нижој цени од друге земље.
 • Не постоји обострана корист у апсолутној предности размене, док се трговина узајамно користи упоредном предношћу. То је зато што га држава која има веће опортунитетне трошкове производње робе сада може примити по нижим трошковима од производње друге земље.
 • Трошак је фактор који одређује да ли држава има апсолутну предност, док је опортунитетни трошак фактор који одређује да ли држава има компаративну предност
 • Упоредна предност је узајамна и узајамна, док апсолутна предност није.

Упоредна табела апсолутне вс упоредне предности

ОсноваАпсолутна предностКомпаративна предност
ДефиницијаСпособност државе да произведе више добара са истом количином ресурса од друге земљеСпособност земље да производи боље од друге земље са истом количином ресурса
Предности1. Трговина није обострано корисна

2. Користи земљу са апсолутном предношћу

1. Трговина је обострано корисна

2. Благодати обе земље

ТрошакАпсолутни трошак производње робе утиче ако држава има апсолутну предностОпортунитетни трошкови производње робе утичу на упоредну предност земље
Економска природаНије обострано и обостраноТо је обострано и узајамно

Пример

Узмимо у обзир две земље А и Б које имају следећу динамику производње кукуруза и кукуруза. Резултат за једнак број ресурса дневно је следећи:

 • За земљу А опортунитетни трошак производње 15 јединица кукуруза износи 30 јединица кукуруза или можемо рећи да земља А има опортунитетни трошак производње 1 јединице кукуруза на 2 јединице кукуруза. Слично томе, земља Б има опортунитетне трошкове производње 1 јединице кукуруза до 0,5 јединица кукуруза. Будући да су опортунитетни трошкови производње кукуруза у земљи Б мањи, он има компаративну предност.
 • Слично томе, држава А има опортунитетни трошак од 0,5 јединице кукуруза да би произвела 1 јединицу кукуруза, а земља Б има опортунитетни трошак од 2 јединице кукуруза да би произвела 1 јединицу кукуруза. Дакле, земља А има компаративну предност у односу на земљу Б у производњи кукуруза. Међутим, с обзиром да земља А може да производи и кукуруз и кукуруз више од земље Б, она има апсолутну предност.
 • Дакле, ако земља А производи и тргује кукурузом, док земља Б производи и тргује кукурузом, обе земље ће имати користи од трговине уз ниже опортунитетне трошкове и већу ефикасност.
 • У горњем примеру, видели смо да чак и ако А има апсолутну предност у производњи свих добара, друга држава може имати другачију упоредну предност. Упоредна предност помаже земљама да одлуче коју робу би требало да производе и воде трговину. Упоредна предност покреће специјализацију за производњу добра у земљи, јер имају нижи опортунитетни трошак, што доводи до веће производње и боље ефикасности.

Закључак

Треба схватити да је теоријске разлике између апсолутне и упоредне предности лако разумљиво, али је практично сложеније. Ниједна нација нема предност у производњи сваког добра, такође ниједна нација нема прекомерну производњу добара. Много је фактора који покрећу производњу и производњу добара који чине одређену робу ефикаснијим у неким земљама. Држава може ефикасно произвести неку робу, али је можда неће моћи транспортовати и пласирати у друге земље. Стога би се ово обоје могло боље разумети када земље имају једнаке ресурсе.