Комплетан водич за НИСМ сертификате | ВаллстреетМојо

Комплетан водич за НИСМ сертификате:

Ако сте заинтересовани за каријеру на берзи, деривати, узајамни фондови, полагање НИСМ сертификата могу да вам помогну да разумете како све то функционише. Такође, ако желите да знате о финансијским тржиштима, уопште, наставни план и програм није само образовни, већ би могао да вам донесе посао. Да ли вас ово занима да сазнате више о томе? Ево комплетног водича који ће вас упутити да утврдите за који се можете одлучити и које су основне ствари за њихово прихватање.

Пост је артикулисан на следећи начин;

    О НИСМ сертификацији


    Национални институт за тржиште хартија од вредности (НИСМ) је јавно поверење које је основао Индијски одбор за хартије од вредности (СЕБИ), регулаторно тело за тржишта хартија од вредности у Индији. НИСМ се бави промоцијом стандарда за најбоље праксе у финансијској индустрији и ширењем знања за учеснике на тржишту.

    Школа за сертификацију посредника (СЦИ) једна је од шест школа изврсности у НИСМ-у, која се бави развојем и спровођењем програма сертификације и програма континуираног професионалног образовања (ЦПЕ) за валидацију и унапређење способности професионалаца који раде у сектору финансијских услуга.

    Ови сертификати се додељују према мандату према СЕБИ (Сертификација удружених лица на тржиштима хартија од вредности), 2007. Током финансијске 2014-2015. Године, укупно 1,07,305 кандидата се појавило на НИСМ испитима за сертификацију у 209 испитних центара смештених у 161 граду. широм Индије.

    НИСМ модули за сертификацију


    НИСМ нуди низ сертификационих модула кроз СЦИ како би удовољио различитим потребама за учењем финансијских професионалаца. Ови сертификати су дизајнирани да помогну финансирању професионалаца који раде у различитим улогама да стекну детаљно разумевање финансијских принципа применљивих на њихову специфичну област функционалности. То им, пак, омогућава да боље помогну просечном инвеститору у доношењу финансијских одлука о увозу.

    НИСМ нуди 20 ових сертификата који су овде наведени ради ваше удобности. Већину ових сертификата СЕБИ налаже професионалцима у релевантним пословним улогама. Неки од њих су добровољни сертификати који нуде предност напредног знања у тој одређеној области, али нису обавезни за финансијске професионалце.

    Покушаћемо укратко да опишемо садржај и циљеве ових сертификационих модула како бисмо их боље разумели.

    • НИСМ серија И: Испитивање овјере девизних деривата

    Ова сертификација нуди знање о основама тржишта девизних деривата и његовог пословања, укључујући механизме трговања и поравнања и инвестиционе стратегије. Намењен је онима који се професионално баве девизним дериватима и девизним фјучерсима којима се тргује на берзи.

    • НИСМ-Сериес-ИИ-А: Регистратори за издавање и дељење агената за пренос - Испитивање корпоративне сертификације

    Овом сертификацијом они који раде са регистраторима за агенте за издавање и дељење (Р&Т агенти или РТА) могу да стекну основно знање о тржиштима хартија од вредности и да боље разумеју улогу РТА у корпорацијском издавању и процесу трансакција.

    • НИСМ Сериес ИИ Б: Испитивање сертификата регистратора и агената за пренос (узајамни фонд)

    Ова сертификација је релевантна за оне који раде са РТА-има који су укључени у функцију истраживања и развоја узајамног фонда и нуди основно знање о тржиштима хартија од вредности, осим расветљавања улоге РТА-а у процесу издавања и трансакција узајамних фондова.

    • НИСМ Сериес-ИИИ-А: Испит за сертификацију о усклађености посредника са хартијама од вредности (не-фонд)

    Ова потврда је намењена професионалцима који раде са брокерским мешетарима, учесницима депозитара и другим финансијским посредницима. Курс осмишљен да помогне разумевању улоге и функције финансијских посредника и важности функције усклађености на тржишту хартија од вредности.

    • НИСМ Сериес-ИИИ-Б: Испитивање усаглашености издавача

    Ова сертификација расветљава улогу и функционалност службеника за усаглашеност који раде са компанијама које котирају на берзи и помаже у разумевању основа прикупљања средстава домаћих и међународних предузећа заједно са захтевима корпоративне усклађености.

    • НИСМ серија ИВ: Испитивање сертификата за камате на деривате

    Намењен је онима који раде у сегменту деривата каматних стопа и нуди знање о основама везаним за тржиште хартија од вредности са фиксним приходом, заједно са основама тржишних операција повезаних са дериватима производа са каматним стопама.

    • НИСМ серија В А: Испит за сертификацију дистрибутера узајамних фондова

    Ова потврда је намењена онима који су укључени у продају и дистрибуцију узајамних фондова. Нуди широку идеју о различитим врстама шема узајамних фондова и покрива различите аспекте њихове процене и дистрибуције на тржишту.

    • НИСМ-серија В-Б: Испит за овјеру фондације узајамног фонда

    Ова потврда је намењена онима који су укључени у продају и дистрибуцију једноставних и ефикасних шема узајамних фондова. Нуди основно разумевање састава различитих врста узајамних фондова, правила у вези са њиховом расподелом и методе процене, заједно са основама финансијског планирања.

    • НИСМ-Сериес-В-Ц: Испитивање сертификације за дистрибутере узајамних фондова (ниво 2)

    Ово је добровољно сертификовање које треба да пружи знање о авансним производима узајамних фондова, процени фонда, мерењу учинка фонда и регулаторним захтевима.

    • НИСМ серија ВИ: Испитивање сертификата за депозитарне операције

    Овај сертификат је дизајниран за оне који раде са регистрованим учесницима депозитара да би дали основе институционалне структуре и регулаторног оквира у оквиру којег учесници депозитара раде заједно са својим различитим функцијама.

    • НИСМ Сериес ВИИ: Испитивање послова са хартијама од вредности и управљања ризиком

    Намењен је онима који раде са регистрованим берзанским мешетарима, клириншким члановима или трговинским члановима на берзи. Професионалци уче основе тржишта хартија од вредности у Индији, заједно са регулаторном улогом Индијског одбора за хартије од вредности (СЕБИ), улогом и функцијама берзанске компаније.

    • НИСМ-Сериес-ВИИИ: Испит за сертификацију власничких деривата

    Професионалци повезани са сегментом власничких деривата могу да науче о основама тржишта деривата капитала у Индији, заједно са његовим контекстом регулаторног окружења у којем послују. Садржај помаже у разумевању оперативног механизма тржишта деривата капитала, заједно са корисним трговинским стратегијама релевантним за овај тржишни сегмент.

    • НИСМ Сериес-ИКС: Испит за сертификацију трговачког банкарства

    Ова потврда је релевантна за оне који раде са трговцима банкарима регистрованим на СЕБИ у улози у вези са усклађеношћу. Професионалци могу стећи радно знање о трговинском банкарству у Индији и различите улоге и функције трговачких банкара повезане са почетном јавном понудом, даљом јавном понудом, откупом и уклањањем са листе, између осталог.

    • НИСМ-Сериес-Кс-А: Савет за инвестирање (ниво 1) Испит за сертификацију

    Регистровани саветници за инвестиције, заједно са онима који су са њима повезани као партнери и представници, морају да стекну овај сертификат. Нуди знање о основама везаним за инвестиционо саветништво. То укључује процену и препоруку финансијских производа инвеститорима, заједно са детаљним разумевањем личног финансијског планирања како би се инвеститорима помогло да постигну најбоље могуће резултате.

    • НИСМ-Сериес-Кс-Б: Испит за сертификацију саветника за инвестиције (ниво 2)

    Релевантно за инвестиционе саветнике и повезане људе, овај сертификат се бави напредним аспектима инвестиционог саветовања, укључујући фокус на детаљно лично финансијско планирање, расподелу имовине, избор производа, изградњу и управљање портфељем, као и усклађеност и друге аспекте.

    • НИСМ-Сериес-КСИ: Испит за сертификацију продаје капитала

    Ово је добровољно сертификовање које нуди детаљно разумевање тржишта капитала у Индији, укључујући али не ограничавајући се на разумевање његовог оперативног механизма, заједно са клирингом, поравнањем и управљањем ризиком.

    • НИСМ Сериес-КСИИ: Испитивање сертификације Фондације за тржишта хартија од вредности

    Ово је добровољно сертификовање намењено професионалцима на финансијским нивоима почетног нивоа или појединцима заинтересованим за разумевање индијских тржишта хартија од вредности, функционисања примарног и секундарног тржишта, различитих финансијских производа и процеса финансијског планирања.

    • НИСМ серија-КСИИИ: Испитивање заједничких деривата

    Ова потврда је релевантна за оне који раде са регистрованим трговинским члановима власничких деривата, деривата каматних стопа или девизних деривата. Нуди широко засновано знање о сва три одељења тржишта деривата у Индији, заједно са својим оперативним механизмом, а такође се бави стратегијама трговања и заштите који се користе у овом сегменту тржишта.

    • НИСМ Сериес-КСИВ: Интерни ревизори за испит за сертификацију берзанских брокера

    Ова сертификација намењена је овлашћеним рачуновођама, секретарима компанија, рачуновођама за управљање трошковима или било којој другој повезаној особи или партнеру који потписују извештај интерне ревизије пословања берзанских брокера или чланова клиринга. Нуди знање о основама у вези са пословањем и захтевима усклађености берзанских брокера заједно са регулаторним оквиром у оквиру којег послују.

    • НИСМ Сериес-КСВ: Испитивање сертификата истраживача

    Ова потврда је намењена регистрованим истраживачким аналитичарима и повезаним лицима која се баве било којом врстом истраживачке анализе. Нуди свеобухватан приказ тржишта капитала и дуга, разноврсне приступе фундаменталној анализи, познавање микро и макроекономске анализе, заједно са осталим аспектима повезаним са финансијским истраживањима и анализама.

    Датуми испита, квалификованост и улоге за НИСМ испите


    Већину ових сертификата СЕБИ захтева да их прибаве финансијски стручњаци у релевантним улогама како би се осигурао виши квалитет услуга у финансијском сектору. Не постоје посебни критеријуми за испуњавање ових сертификата, а они који раде у професионалним улогама повезаним са берзом или заинтересовани појединци са мало знања или искуства у области финансија могу да полажу испите за сертификацију. Пролазне оцене на појединачним испитима су 50% или 60%. Такође је негативна оцена од 25% на већини ових испита.

    Свака сертификација покрива специјализовано подручје знања из финансијске домене и изузетно је релевантна за професионалце који раде у тим специфичним доменима. Сви сертификациони испити су засновани на рачунару и могу се полагати из најближег испитног центра у зависности од потребе. Заинтересовани појединци могу се пријавити за сертификациони испит који би важио период од 180 дана, а по истеку овог периода повраћај новца не би могао бити извршен, нити је могуће заказивање.

    Да би заказали испит, кандидати се могу пријавити на испитном порталу најмање 30 дана пре датума испита. Овај објекат за заказивање може се користити само једном. За успешне кандидате, НИСМ издаје потврду о испиту у року од 15 дана од завршетка испита. Ваљаност испита за сертификат траје 3 године, а током 12 месеци пре истека, кандидати се могу појавити на испиту за континуирано професионално образовање да би стекли продужење од 3 године.

    НИСМ испити:

    Сваки модул за сертификацију дизајниран је за професионалце који раде у унапред дефинисаном подручју сектора финансијских услуга са намером да их опреме релевантним знањем и помогну у побољшању квалитета услуга у финансијској индустрији. Већина испита укључује основни преглед сродних области, концепата и методологија, заједно са фокусом на њихову професионалну улогу и њене функционалности како би били од практичне помоћи.

    Датуми испита:

    Испити за сертификацију доступни су током целе године на захтев, а кандидати могу да се упишу и закажу испит на НИСМ порталу.

    Подобност:

    Не постоје посебни критеријуми за испуњавање било ког од ових сертификационих испита, осим за рачунарску писменост, која је неопходна за полагање ових рачунарских испита. Професионалци за које СЕБИ издаје сертификат или било која друга заинтересована лица могу полагати на ове испите како би стекли радно знање у одређеној области из области финансија.

    Улоге посла:

    Људи који раде као саветници за инвестиције, дистрибутери узајамних фондова, маркетиншко / продајно особље на девизним тржиштима, запослени у регистраторима и агентима за пренос (РТА), запосленици берзанског посредника, запослени у инвестиционом банкарству или трговинским банкарским компанијама, међу осталим финансијским професионалцима, могу добити одговарајуће сертификате како би донели додата вредност њиховом профилу каријере за бољи раст у каријери.

    Зашто се бавити НИСМ сертификатима?


    Већину НИСМ сертификата СЕБИ даје за професионалце који раде у различитим улогама у финансијској индустрији с циљем да их оспособе потребним знањем и вештинама и побољшају своју професионалну компетенцију. Ово би требало да помогне побољшању квалитета услуга и нивоа перформанси у финансијској индустрији у целини.

    Према упутствима Индијског одбора за хартије од вредности (СЕБИ), инвестициони саветници и њихова повезана лица обавезно морају да добију испит за сертификацију НИСМ Сериес Кс-А: Инвестмент Адвисер (Левел 1) или другу одговарајућу потврду од институције која је акредитована за НИСМ.

    У оквиру ове шеме сертификовања нуди се велики број добровољних сертификата који имају за циљ да побољшају стручност професионалаца у њиховој специфичној области знања.

    НИСМ испитни формат


    Испод је снимак детаља о НИСМ сертификатима на њиховој веб локацији. Да бисте добили информације о свим њиховим производима, погледајте детаље о НИСМ сертификацији

    НИСМ испитне накнаде


    НИСМ већина сертификата је испод ИНР 2000, али неки коштају више, међутим, у оквиру ИНР 10000

    Резултати и пролазне стопе НИСМ-а


    Током финансијске 2014-2015. Године, за НИСМ се појавило укупно 1,07,305 кандидата

    Сертификациони испити у 209 испитних центара који се налазе у 161 граду широм Индије.

    Студијски материјал НИСМ


    Приликом уписа за одређени програм сертификације, кандидати могу да преузму материјал за учење са портала испита.

    Стратегије студирања НИСМ: Пре испита


    Покријте концепте у целости:

    Опширно покривајте шире концепте, уместо селективног проучавања како бисте стекли боље разумевање тема.

    Научите боље уз аналитички приступ:

    Усвајање аналитичког приступа одељењима курикулума оријентисаним на примену увек је корисно.

    Не заборавите да вежбате:

    Направите поенту да напишете сопствене белешке и вежбате довољно након завршетка проучавања одређеног одељка, уместо да чекате да покријете цео курс.

    Положите што више испитних вежби. На мрежи је доступан низ лажних тестова који могу помоћи кандидату да се упозна са форматом испита. Портал за испите такође нуди бројне испите из праксе.

    НИСМ стратегије: Током испита


    Проучите свако питање и започните са оним лаким:

    Пажљиво проучите питања пре него што их покушате да бисте били сигурни да разумете шта се поставља. Увек је боље започети са питањима која су вам пријатна, а она тврђа оставити за другу половину испита.

    Избегавајте негативне ознаке:

    Имајте на уму да постоји негативна оцена и иако неколико нетачних одговора можда неће у великој мери утицати на ваше резултате, доста њих може покварити ваш напоран рад. Зато будите опрезни док покушавате да поставите питања у која нисте сигурни.

    Имајте план на месту:

    Најбоље је да имате оквирни план за бављење испитом и његово праћење како бисте могли да покривате питања на више или мање систематичан начин, смањујући тако шансе или грешку или надзор.

    Студија, покушај и преглед:

    Увек се сетите златног правила проучавања, покушаја и прегледа током испита. Обавезно проучите питања у целости, покушајте их и одвојите време да бисте прегледали своје одговоре како бисте побољшали резултат.

    Политика одлагања


    Једнократно заказивање расположиво је најмање 30 дана пре прегледа. Касније након тога није могуће заказивање и накнада за испит не може бити враћена.