Водич за почетнике за НЦФМ сертификациони испит

Водич за почетнике за НЦФМ сертификациони испит:

Ако размишљате о предузимању НЦФМ модула, постоји много њих које треба наставити. Ви, наравно, не можете размотрити давање свих њих истовремено. Кроз овај чланак желим да вам пружим кратак сажетак њихових модула који би вам могли помоћи да одлучите из којег бисте требали изабрати.

Чланак је уоквирен као у наставку;

  О НЦФМ испиту


  Препознајући значај улоге посредника на индијским финансијским тржиштима, Национална берза (НСЕ) је 1998. године покренула НСЕ-ов сертификат на финансијским тржиштима (НЦФМ) као програм за мрежно тестирање и сертификацију. НЦФМ испит треба да помогне људима који раде са финансијским посредницима да стекну неопходно знање и вештине како би могли да понуде бољи квалитет услуга.

  Међународно искуство у финансијској домени и јединствене потребе индијских финансијских тржишта такође диктирају потребу за ригорозним тестирањем и сертификацијом како би се осигурало да финансијско особље може да извршава своје функције са вишим нивоом компетенције. У прошлости је било врло мало у име формалног образовања на операцијама на финансијском тржишту. Да би се надокнадило исто, одређен је низ сертификата за професионалце ангажоване у одређеним специфичним улогама у финансијској индустрији.

  Ово је постало посебно значајно с обзиром на појаву низа специјализованих подручја функционалности у финансијској домени, који захтевају професионалце који детаљно разумеју концепте и праксе који су укључени. НЦФМ модули су дизајнирани да покривају различите аспекте финансијских услуга и нуде смернице онима који су укључени у релевантне улоге у индустрији.

  НЦФМ модули


  НЦФМ модули су подељени у три широке категорије, укључујући почетни, средњи и напредни ниво, задовољавајући одговарајуће потребе кандидата са различитим нивоима стручности.

  Овде нудимо основне информације о сваком од модула за сертификацију на почетном, средњем и напредном нивоу:

  Могућности за запошљавање


  Аналитичари берзе, менаџери портфеља, запослени у берзанским мешетарима / подброкери, запослени у благајни и инвестиционо одељење банака и финансијских институција, заједно са осталим финансијским професионалцима, могу неизмерно имати користи од ових сертификата у смислу унапређења свог теоријског и практичног знања у специфичне области финансија. Ово би било од велике помоћи професионалцима у унапређењу каријере и студентима који теже финансијској каријери.

  Детаљи НЦФМ испита


  Ови модули за сертификацију подељени су у три широке категорије, укључујући Фоундатион, Интермедиате и Адванцед, намењене студентима и професионалцима са различитим нивоима стручности у различитим областима знања. Сваки модул се бави одређеном специфичном облашћу финансија и упознаје студенте са основним принципима и укљученим методологијама у зависности од тога под коју ширу категорију спада тај одређени модул.

  Датуми испита: Студенти се могу онлајн пријавити за модул за сертификацију по свом избору и заказати испит око године.

  Испуњавање услова за НЦФМ испит:Не постоје посебни критеријуми за упис ових НЦФМ модула, осим течног познавања енглеског језика и основне рачунарске писмености. Поред тога, за полагање испита није потребно знање или искуство у финансијском сектору.

  Какав је договор?


  Пре успостављања НИСМ сертификата, модули НЦФМ сертификата били су стандард знања којим су се мерили финансијски професионалци, а СЕБИ је многе од њих задужио да их поседују финансијски професионалци који раде у релевантним областима.

  Сваки од модула дизајниран је да пружи знање о одређеној области у финансијској домени која би била од значаја за професионалце који раде у тој специјализованој области. Не постоје квалификације нити старосна ограничења за упис било ког од модула, а испити се изводе током целе године. Међутим, кандидат мора да положи испит у року од шест месеци од датума регистрације. Није могуће поново заказати тест након што сте га регистровали.

  Ради се о испитима заснованим на питањима са више избора (МЦК), од којих се већина састоји од 60 питања, са укупно 100 оцена. Постоји систем негативног оцењивања, па студенти треба да буду опрезни током покушаја теста и нетачне одговоре сведу на минимум. Пролазне оцене су 50 или 60%, у зависности од одређеног изабраног модула, а важност сертификата је 5 година за већину модула. Оцене се дају на лицу места као део аутоматизованог система испитивања. Сертификати се кандидатима шаљу у року од 15-20 дана од дана полагања, ако су успешни. За неколико испита овај период би могао бити дужи.

  Попуњавањем одређених унапред одређених комбинација НЦФМ модула, кандидати могу стећи „Потврду о стручности“ која ће потврдити њихово знање и вештине у тој одређеној домени. Овај сертификат о стручности не истиче и треба га стећи само једном.

  Зашто тражити НЦФМ сертификате?


  Ови сертификати могу помоћи финансијским професионалцима да постану боље опремљени за обављање својих дужности уз висок ниво ефикасности у овој ери специјализације. Поред тога, охрабрује студенте и друге заинтересоване појединце да стекну увид у финансијско тржиште и његово радно знање, што може бити од велике користи при доношењу информисаних одлука о улагању или чак стварању финансијске каријере.

  Једноставна је чињеница да је било мало имена формалног образовања за област финансија у Индији пре увођења НЦФМ испита, а како се не може довољно нагласити, појавом бројних специјализованих области знања из финансија, формално образовање је постало мора. То само по себи довољно говори о НЦФМ модулима.

  НЦФМ сертификат о стручности


  НСЕ такође додељује посебне сертификате за успешан завршетак одређене комбинације НЦФМ модула.

  То укључује „Сертификат о стручности“ додељује се кандидатима који су завршили следеће сертификате:

  1. НСЕ цертифицирани деривати Про (НЦДП): Овај сертификат о стручности додељује се за комплетирање НЦФМ власничких деривата: модул за почетнике + модул тржишта деривата (трговци) + модул стратегија трговања опцијама.
  2. Шампион НСЕ сертификованих деривата (НЦДЦ): Овај сертификат додељује се након успешног завршетка НЦФМ власничких инструмената: модул за почетнике + модул тржишта деривата (дилери) + модул стратегија трговања опцијама + модул трговања опцијама (напредни).
  3. Овлашћени НСЕ инвестицијски аналитичар Про (НЦИАП): Додељује се по завршетку модула НЦФМ инвестиционе анализе и управљања портфељем + модул техничке анализе + модул фундаменталне анализе
  4. Шампион инвестиционог аналитичара НСЕ (НЦИАЦ): Додељује се по завршетку модула НЦФМ за анализу инвестиција и управљање портфељем + модул техничке анализе + модул фундаменталне анализе + модул управљања богатством.

  Овде ћемо разговарати о горе наведеним сертификатима који би били од помоћи у стицању ових сертификата о стручности.

  Прво бисмо се фокусирали на сертификате потребне за стицање акредитива НСЕ цертифицирани деривати Про (НЦДП) и Шампион НСЕ сертификованих деривата (НЦДЦ). Ове потврде могу бити од посебног интереса за оне који су професионално укључени у тржиште деривата и намеравају да наставе своју каријеру.

  Деривати на капитал: почетнички модул (ЕДБМ)


  Овај сертификат је дизајниран да пружи знање о основним принципима и њиховој примени у капиталним дериватима. Почевши од увода и дефиниције деривата, њихове улоге, ограничења и корисности, наставни план и програм расправља о фјучерсима и опцијама трговања пре кулминирања методама праћења, поравнања, рачуноводства и опорезивања деривата на берзи.

  Релевантност:

  Ова сертификација може бити посебно корисна за појединачне инвеститоре, запослене у организацијама за опорезивање или ИТ компаније, запослене у брокерима или подброкерима, заједно са онима који су заинтересовани за то подручје.

  Тежина или расподела испита:

  Мора се имати на уму да различите теме обухваћене садржајем курикулума нису једнако пондерисане на испиту и кандидати треба да буду упознати са пондерима на испитима. То би могло да им помогне да се боље припреме и осигурају да су добро припремљени за подручја велике тежине како би могли добро да постигну бодове током испита.

  Предмети или рашчлањивање података:

  Увод (15 марака), дефиниција основних деривата (15 марака), примена деривата (10 марака), трговање фјучерсима (20 марака), опције трговања (20 марака), трговање дериватима на берзи (20 марака).

  Модул тржишта деривата (трговци)


  Ова потврда је створена да помогне студентима да се упознају са основама власничких деривата и науче о њиховој употреби у шпекулацијама, хеџингу и арбитражи. Студенти би такође научили о трговини, поравнању и другим аспектима, заједно са управљањем ризицима власничких деривата и регулаторним оквиром у оквиру којег тржиште функционише.

  Релевантност:

  Може бити од велике користи за појединачне инвеститоре, појединце са високом мрежом (Хигх Нетвортх Индивидуалс - ХНИ), менаџере портфеља, берзанске мешетаре или подброкере који се баве дериватима, кастоди или запослене у заједничким фондовима и финансијским институцијама, заједно са свима који су заинтересовани за тржиште деривата.

  Модул за стратегије трговања опцијама


  Препоручљиво је наставити са модулом тржишта деривата (трговци) пре покушаја овог модула који се првенствено фокусира на различите стратегије примењене у трговању опцијама које би могле бити прикладне у различитим тржишним условима. Овај модул упознаје студенте са различитим стратегијама опција и помаже им да стекну разумевање исплате опција. Курикулум такође говори о ризицима који су повезани са применом ових стратегија да би се могао постићи жељени циљ.

  Релевантност:

  Ова сертификација има висок ниво важности за инвеститоре, трговце и запослене у БПО-има или ИТ компанијама.

  Модул за трговање опцијама (напредни)


  Надовезујући се на темеље постављене у модулу за трговину опцијама, овај модул за напредни ниво се дубље учи како би помогао студентима да стекну сложено разумевање тржишта опција и метода идентификовања и примене погодних стратегија.

  Релевантност:

  Корисно је за инвеститоре, трговце и запослене код финансијских посредника да на стручном нивоу стекну разумевање о раду тржишта опција.

  Предметни пондери или рашчламба

  Даље, фокусирали бисмо се на сертификате потребне за стицање акредитива Овлашћени НСЕ инвестицијски аналитичар Про (НЦИАП) и Шампион инвестиционог аналитичара НСЕ (НЦИАЦ). Ови сертификати могу бити од велике важности за оне који професионално раде као инвестициони аналитичари или сличне улоге и желе да унапреде своју стручност у тој области заједно са растом каријере.

  Модул за анализу инвестиција и управљање портфељем


  Ова сертификација има за циљ да између осталог пружи знање о основним принципима улагања, финансијским тржиштима, ефикасности тржишта капитала, финансијској анализи и процени и управљању инвестицијама. Важан фокус курса је на управљању портфељем и студенти се упознају са модерном теоријом портфеља заједно са различитим аспектима управљања портфељем.

  Релевантност:

  Ова сертификација би највише користила онима који раде са одељењем за трезор и инвестиције банака или других финансијских институција, заједно са другим финансијским професионалцима и студентима.

  Модул техничке анализе


  Овај модул упознаје студенте са основама техничке анализе и даље расправља о сложенијим аспектима техничке анализе, укључујући различите врсте графикона, образаца и индикатора, заједно са њиховим значајем. Наставни план такође расправља о различитим трговинским стратегијама и психологији трговања на делу, заједно са аспектом управљања ризицима, како би пружио потпун и свеобухватан преглед техничке анализе.

  Релевантност:

  Ова потврда има посебну важност за запослене у трезорским и инвестиционим одељењима банака и финансијских институција, аналитичаре акција и финансијске стручњаке уопште.

  Предметни пондери или рашчламба:

  Увод (12 марака), Графикони свећа (13 марака), Студија узорка (20 марака), Главни индикатори и осцилатори (20 марака), Стратегије трговања (12 марака), Дов теорија и Еллиот теорија таласа (12 марака), Психологија трговања и Управљање ризиком (11 марака) да би направили укупно 100 марака.

  Модул фундаменталне анализе


  Ова сертификација разматра дефиницију и основе фундаменталне анализе и како то може помоћи у доношењу бољих инвестиционих одлука. Даље, наставни план и програм расправља о финансијским извештајима који чине срж финансијске анализе која је укључена у процес пре него што се позабави концептима различитих методологија вредновања које се користе у ту сврху.

  Релевантност:

  Ова сертификација је од посебне користи за професионалце који раде са трезорским и инвестиционим одељењима банака и финансијских институција, берзанске аналитичаре и друге финансијске професионалце.

  Предметни пондери или рашчламба:

  Увод (15 марака), Прочишћавање основа (15 марака), Разумевање финансијских извештаја (35 марака), Методологије вредновања (35 марака).

  Модул за управљање богатством


  Ово је јединствена потврда која се детаљно бави личним финансијским планирањем и управљањем богатством, расправља о укљученим концептима и идентификује најприкладније инвестиционе опције и стратегије заједно са управљањем ризицима. Наставни план и програм разматра различите врсте инвестиционих производа и услуга, заједно са методама процене инвестиција, профилисањем ризика и расподелом имовине.

  Релевантност:

  Ова сертификација има посебну важност за инвеститоре и финансијске професионалце који траже стручно знање о концептима управљања богатством за проучавање и практичну примену.

  Предметни пондери или рашчламба:

  Увод (8 марака), Управљање богатством и економија (9 марака), Инвестиције и управљање ризиком: Капитал (13 марака), Инвестиције и управљање ризицима: Дуг (10 марака), Инвестиције и управљање ризицима: Алтернативна имовина (8 марака), Инвестициони производи и услуге (8 марака), Оквир за процену инвестиција (5 марака), Профилисање ризика и расподјела имовине (7 марака), Управљање ризиком кроз осигурање (5 марака), Елементи опорезивања (10 марака), Опорезивање инвестиционих производа (12 марака), планирање имања (5 марака).

  Студијски материјал НЦФМ


  Приликом уписа на било који одређени модул, студијски материјал се студентима пружа само у електронском формату. Они који су спремни да купе радне свеске од НСЕ (осим корпоративног управљања, модули службеника за усаглашеност, ФПСБ модули, ФЛИП модули, ИМС предшколски модули и АИВМИ модули) могу послати нацрт захтева од 500 ИНР по модулу по радној свесци у корист НСЕ.

  Студијски материјал за модул корпоративног управљања може се купити од ИЦСИ. Међутим, за модул службеника за поштовање закона није доступан студијски материјал, а кандидати се морају позивати на одговарајуће књиге, окружнице и приручнике у складу са прописаним наставним планом и програмом.

  Стратегије студија НЦФМ: Пре испита


  Избегавајте учење напамет:

  Не ослањајте се на пљачку, то је најмање ефикасна стратегија учења. Уместо тога, направите поенту за детаљно проучавање и фокусирајте се на основне концепте и њихову примену у практичним ситуацијама.

  Запамтите тежине предмета:

  Имајте на уму да одређени делови имају већу тежину од осталих делова, побрините се да их темељито проучите како не бисте пропустили те критичне оцене. Не правите грешку фокусирајући се само на подручја велике тежине, добро се упознајте са наставним планом и програмом.

  Пракса вас чини савршеним:

  Вежбајте што више лажних тестова што је више доступно на мрежи. Помогло би вам да идентификујете слаба подручја и у складу са тим направите побољшања. Ово би вам помогло и у управљању временом као и током испита.

  НЦФМ стратегије: Током испита


  Проучите, разумејте и покушајте:

  Пажљиво проучите питања и пажљиво размотрите представљене опције одговора. Понекад се за дефинисање одговора користе незгодне и сличне речи, али будите сигурни да је само једна од њих тачна. Направите мудар избор.

  Избегавајте нетачне одговоре:

  На послу су негативне оцене, па је боље бити опрезан него жалити. Избегавање било каквих негативних оцена може вам помоћи да постигнете већи резултат.

  Почните лагано, управљајте својим временом:

  Увек започните са најлакшим питањима, а она тежа оставите за другу половину испита и припазите на време.

  Политика одлагања НЦФМ испита


  Није могуће заказивање испита. Морате се поново пријавити за модул који ће полагати испит по новом распореду.

  Корисни постови

  • НЦФМ вс ЦПА - Упоредите
  • НЦФМ вс ЦФП - разлике
  • НЦФМ вс НИСМ - Комплетан водич
  • НЦФМ вс ЦФА - шта је боље?
  • <