Девизни ризици (дефиниција, примери) | Три најбоље врсте девизног ризика

Дефиниција девизног ризика

Девизни ризик се односи на ризик од неповољне промене вредности поравнања трансакције закључене у валути која није основна валута (домаћа валута). Овај ризик настаје као резултат кретања основних девизних курсева или деноминованих девизних курсева, а назива се и девизним ризиком или девизним ризиком или валутним ризиком.

Врсте девизних ризика

Девизни ризици се могу класификовати у следеће три врсте ризика:

# 1 - Ризик од трансакције

Када се пословне трансакције уносе у валути која није матична валута организације, тада постоји ризик од промене девизних курсева у неповољном смеру од датума уласка у трансакцију до датума поравнања. Ова врста девизног ризика позната је под називом трансакциони ризик. Овај ризик произлази из стварних и вероватних трансакција увоза и извоза.

# 2 - Ризик од превођења

Када пословна организација има инострано зависно предузеће чија валута извештавања није валута извештавања матичног предузећа, тада се у сврху консолидације, помоћне билансне ставке претварају у валуту извештавања матичног предузећа на основу важећих рачуноводствених стандарда. Ризик кретања консолидованог финансијског стања и зараде као резултат девизних курсева назива се ризиком превођења. Резултати заузврат утичу на цене акција. Такође се назива рачуноводственом изложеношћу.

# 3 - Економски ризик

То је ризик од промене тржишне прогнозе пословања компаније и будућих новчаних токова као резултат промене девизних курсева. То, пак, утиче на тржишну вредност предузећа. Јер нпр. монополни производ компаније почиње да се суочава са конкуренцијом када нижи курс учини увозни производ јефтинијим. Ова врста девизног ризика назива се и прогнозираним ризиком.

Девизни курс повраћаја

Када компанија улаже у сигурност у страној валути, тада је стопа поврата комбинација стопе поврата у страној валути и стопе апресијације или депрецијације у девизном курсу.

(1 + Р.Х.) = (1 + Р.Ф) (1 ± Рпр)

Где:

  • Р.Х. = Стопа поврата у матичној или основној валути
  • Р.Ф = Стопа поврата у деноминованој или страној валути
  • Р.пр = Стопа апрецијације или депресијације у девизном курсу

Пример девизних ризика

Мултинационалка са седиштем у САД-у жели да уложи вишак средстава од милион УСД. Има могућност да уложи исто у америчке корпоративне обвезнице и заради зараду од 2,5% годишње. Благајник разматра још једну могућност да исто инвестира у турске корпоративне обвезнице и добије принос од 20% годишње. Курс данас износи 1 УСД = 5 ТРИ. После 1 године очекује се да курс буде 1 УСД = 4,3 ТРИ. Саветујте која је инвестиција боља.

Решење

Ево,

  • Р.Х. = 2.5%
  • Р.Ф = 20%

Р.пр = (5 - 4,3) / 5 = 14% (амортизација)

По формули,

(1 + Р.Х.) = (1 + Р.Ф) (1 ± Рпр)

  • = (1 + 20%) * (1 – 14%)
  • = 1.2 * 0.86
  • = 1.032

Р.Х. = 3.2%

Овде турска инвестиција доноси принос од 3,2% јер је остатак приноса појео девизни покрет. Отуда треба улагати више у ТРИ у односу на УСД (3,2%> 2,5%).

Предности девизних ризика

  • Колебање девиза пружа могућност добијања из повољног кретања у валути отворене девизне позиције.
  • Доступност бројних нових и иновативних производа који штите ризик.
  • Ризик се може заштитити спајањем отворених позиција у валутама са потпуно истим или потпуно супротним девизним кретањима.
  • Флексибилност заштите ризика на берзи или ванберзанском ОТЦ тржишту, јер су оба тржишта врло ликвидна.
  • Девизна тржишта функционишу даноноћно у једној или другој земљи, па је стога заштита или шпекулација могућа било када.

Мане девизних ризика

  • Може резултирати огромним губицима чак и ако постоји мало кретање у стопама где је отворена позиција огромна.
  • Заштита ризика укључује додатне трошкове.
  • Заштита резултира захтевима за маржом, заједно са променом девизних курсева.
  • Одређивање брзине и ширења сложен је процес и често је непрозиран.

Ограничења девизних ризика

Постоје углавном два ограничења девизних ризика.

  1. Прва је велика нестабилност девизног тржишта на коју утиче промена глобалних политика и економске ситуације. Даље, ове промене се одмах одражавају на девизне курсеве како тржишта функционишу 24 сата. Дакле, особа треба да буде на прстима да шпекулише на овом тржишту и да капитализује девизни ризик.
  2. Друго, савршену живу ограду ретко је наћи на тржишту. Деривати којима се тргује на берзи су често стандардни и стога резултирају непотпуном заштитом која и даље представља ризик. ОТЦ тржиште покушава да реши проблем, али резултира повећаним трошковима и кредитним ризиком друге уговорне стране.

Закључак

Девизни ризик представља претњу и важно је заштитити се од отворених изложености. Али истовремено, паметно је и даље се ажурирати са глобалним информацијама и профитирати од волатилности коју нуди девизно тржиште задржавањем отворених позиција у оквиру апетита за ризиком. Доступност бројних производа и непрекидне операције олакшале су шпекулације и заштиту и учиниле тржиште изузетно ликвидним.