Ревизорски докази (значење, пример) | Топ 6 врста ревизорских доказа

Ревизијски докази Значење

Докази о ревизији су подаци које ревизор предузећа прикупља од предузећа. Део је ревизорског рада за преглед и верификацију различитих финансијских трансакција компаније, постојеће унутрашње контроле и других захтева за изражавање његовог мишљења о стварном и поштеном погледу финансијских извештаја компаније током периода који се разматра.

Врсте ревизорских доказа

# 1 - Физички преглед

Физички преглед је место где ревизија физички прегледа имовину и броји их кад год је то потребно. Ови докази се прикупљају кад год је то могуће на основу природе ревизије.

# 2 - Документација

У оквиру документације, ревизор прикупља писане документе као што су рачуни за куповину, фактуре о продаји, документи о политици компаније итд., Који могу бити интерни или екстерни. Ови докази су поузданији јер постоје неки писани докази на основу којих ревизор формира своје мишљење.

# 3 - Аналитичке процедуре

Ревизор користи аналитички поступак за извођење тражених података или за сазнавање тачности различитих информација. Обухвата употребу поређења, прорачуна и односа између различитих података од стране ревизора.

# 4 - Потврде

Ревизори много пута захтевају потврде стања од треће стране како би се осигурало да клијенти не манипулишу салдима приказаним у финансијским извештајима. Овај пријем писменог одговора директно од треће стране ради провере тачности и аутентичности различитих информација које захтева ревизор.

# 5 - Запажања

Посматрање је место где ревизор компаније посматра различите активности клијената и њихових запослених пре него што донесе било какав закључак.

# 6 - Упити

Упити су различита питања која ревизор компаније поставља менаџменту или дотичном запосленом у предузећу у областима у којима ревизор сумња. Ревизор добија одговоре на ова питања.

Пример ревизорских доказа

Компанија И лтд именује М / с Б за ревизора компаније за ревизију финансијских извештаја компаније за фискалну 2018-19. Ревизор тражи писмену потврду стања од купаца по њиховом избору како би се осигурало да су биланси приказани у финансијским извештајима тачни.

Пријем писменог одговора, директно од треће стране, потребан је да би се потврдила тачност и аутентичност различитих информација потребних ревизору. Она чини део ревизијског доказа о раду ревизора. У горе наведеном случају, ревизор тражи писану потврду стања од купаца по њиховом избору како би се осигурало да су биланси одражени у финансијским извештајима тачни. Дакле, ове писане потврде су пример ревизијских доказа.

Предности ревизорских доказа

  1. Помаже у обезбеђивању тачности и веродостојности информација које му је пружио његов клијент од стране ревизора.
  2. То чини основу на којој ревизор компаније изражава своје мишљење о финансијским извештајима предузећа током периода који се разматра, тј. Да ли финансијски извештаји компаније представљају праву и поштену слику или не.

Мане ревизорских доказа

  1. Клијенти понекад манипулишу информацијама добијеним као ревизијски доказ, углавном добијеним из интерних извора. Ако се ревизори ослањају на те информације, то би довело до изражавања погрешног ревизорског мишљења о финансијским извештајима компаније.
  2. Ако је величина података огромна, онда ревизор материјалне ствари углавном сматра само својим узорком за верификацију података, а не целим подацима. У случају да ревизор у свом узорку изостави податке који имају проблем, то неће представљати тачну слику компаније.

Важне тачке

  • Ревизор може прибавити различите врсте ревизијских доказа, а то укључује физички преглед, документацију, аналитички поступак, запажања, потврде, упите итд.
  • Врста и износ зависе од врсте организације која се ревидира и потребног обима ревизије.
  • Може се добити из унутрашњих као и из спољних извора. Међутим, докази добијени из спољних извора поузданији су од доказа добијених из унутрашњих извора компаније.

Закључак

Ревизијски докази су виталне информације које ревизор којег је именовало друштво прикупља у оквиру свог ревизорског рада да би изразио своје мишљење о финансијским извештајима предузећа током периода који се разматра, односно да ли финансијски извештаји предузећа представљају право и поштена слика или не.