ЕТФ вс индексни фондови | Топ 8 разлика које морате знати!

Фондови којима се тргује на берзи или ЕТФ су јефтини, а пореско ефикасни инвестициони фондови којима се директно тргује попут акција, робе или обвезница, док су индексни фондови врло слични заједничким фондовима високих трошкова и њима се увек тргује преко менаџера фондова како би се осигурало да њихово функционисање буде без утицаја

Разлике између ЕТФ-а и индексних фондова

Фонд којим се тргује на берзи (ЕТФ) је инвестициони фонд који послује на берзи и поседује имовину као што су акције, обвезнице или роба. Ови фондови прате одређени индекс и сходно томе дизајнираће своју корпу хартија од вредности. Они нуде погодност због својих ниских трошкова, пореске ефикасности и карактеристика сличних трговању акцијама.

С друге стране, индексни фонд је узајамни фонд или ЕТФ конструисан да прати одређену индустрију или индекс као што је С&П 500. Он може дизајнирати портфељ на основу правила примене као што су:

  • Пореско управљање
  • Праћење минимализације грешака
  • Велико трговање блоковима
  • Правила која утврђују социјалне и одрживе критеријуме.

ЕТФ вс Индек Фундс Инфограпхицс

Хајде да разумемо неке од његових кључних разлика између ЕТФ-а и индексних фондова

Сличности

Постоје неки фактори због којих су оба фонда по својој природи слична и наведени су у наставку:

  • Обоје су класификовани под главом „индексирање“, јер укључује улагање у основни референтни индекс. Циљ је победити средства којима се активно управља на више начина.
  • Имају низак однос трошкова у поређењу са активно управљаним фондовима
  • Средствима се управља професионално и имају за циљ смањење ризика кроз диверзификацију.
  • Имају нето вредност имовине утврђену као укупна вредност основне имовине умањена за провизије / укупан број деоница

Разликама

Испод су неке од разлика у ЕТФ-у и индексним фондовима:

  1. ЕТФ је фонд који ће пратити берзански индекс и трговати као редовне акције на берзи, док ће индексни фондови пратити перформансе референтног индекса тржишта.
  2. Цене за ЕТФ одвијају се током читавог трговинског дана, али индексни фондови се одређују на крају затварања трговинског дана.
  3. Накнаде за трговање ЕТФ-ом су високе, а однос трошкова креће се од 0,1-0,5% што је прилагођено цени, док индексни фондови немају провизију или провизију за трансакције.
  4. На индијском тржишту, минимална инвестиција за ЕТФ је 10.000 Рс, а индексни фондови захтевају једнократну уплату од 5000 Рс или 500 Рс ако се прихвати СИП (Систематски инвестициони план). Овај износ минималног улагања варираће у зависности од земље и важећих закона. Улагање путем СИП-а није применљиво на ЕТФ-ове.
  5. Цене за ЕТФ зависе од потражње и понуде хартија од вредности на тржишту, али цене за индексни фонд су према НАВ (нето вредност имовине) основног средства.
  6. Аспект флексибилности и ликвидности је сразмерно већи у ЕТФ-у, јер унутардневне цене омогућавају трговцима да тргују са већом флексибилношћу, уместо да индексирају фондове, јер се НАВ, у овом случају, израчунава само једном дневно.
  7. Трговински / брокерски рачуни су од суштинске важности за куповину и продају ЕТФ-а, али нема такав захтев у случају индексног фонда.
  8. ЕТФ не укључује никакво улазно / излазно оптерећење, али се наплаћују посредништво, накнаде за управљање и порези. Индексни фонд укључује накнаде за управљање и излазно оптерећење је применљиво у случају ликвидације пре предвиђеног времена.
  9. Примена средстава се односи на хеџинг, арбитражу и улагање вишка готовине за ЕТФ-ове, али фокус за индексни фонд је једино улагање готовинског вишка.
  10. Што се тиче апликације за инвестирање, ЕТФ се могу користити за дугорочне стратегије инвестирања и трговања, али за индексне / узајамне фондове то је стварање богатства на дужи рок путем капитала и дуга.
  11. ЕТФ-ови могу имати ниже пореске обавезе, јер се трговина одвија између инвеститора и отвореног тржишта, а управитељ фонда није дужан да продаје имовину ради повећања новчаних потреба, а самим тим и мање могуће за стварање обавеза за капиталну добит. Порез на капиталну добит примењује се на трансакцију, али то неће утицати ако инвеститор држи акције. Супротно томе, индексни фондови укључују трансакцију између инвеститора и менаџера фонда и ако инвеститор жели да ликвидира свој удео, трговање истим се одвија на тржишту што доводи до капиталних добитака или губитака.
  12. Како се ЕТФ-овима тргује директно на отвореном тржишту, углавном је тешко њима трговати, индексни фонд се увек усмерава преко менаџера фондова чинећи релативно једноставним куповину правог купца или продавца и обезбеђивање редовног функционисања.
  13. ЕТФ трансакција захтева време поравнања од 3 дана, док индексни фонд захтева само дан који нуди власницима бржи приступ ликвидном готовинском средству након продаје.
  14. Иако трговање ЕТФ-овима одражава тржишно окружење у реалном времену, јер нису директно повезани са НАВ-ом, подложни су манипулацијама које можда нису прихватљиве за инвеститоре склоне ризику, преферирајући стабилно инвестирање. Индексни фондови се не могу продавати на кратко и генерално нуде већу стабилност конзервативним инвеститорима.

Табела ЕТФ-а у односу на индекс фондова

ОСНОВ ЗА ПОРЕДБЕНОЕТФИНДЕКСНА СРЕДСТВА
ЗначењеИндекси праћења фондова одређене берзе.Фонд који реплицира перформансе референтног тржишног индекса.
БазаТрговаће се као и друге акције.Они су попут узајамних фондова
Цене - разлике у ЕТФ-у и индексним фондовимаГотово на крају дана, у зависности од кретања цена акцијаТргује се унутар дана.
Основа за одређивање ценаПотражња и понуда хартија од вредности на тржиштуНАВ основног средства
Трошкови трговањаВећи трошковиНема трансакционе провизије / провизије
Односи трошкова у ЕТФ и индекс фондовимаНискаУпоредно висока
Почетна инвестицијаБез минималних улагањаТо може бити неколико хиљада долара или куповина у редовним улагањима путем СИП-а.
Време поравнања у ЕТФ и индекс фондовимаТри данаЈедног дана

Закључак

Може се закључити да и индексни фондови и ЕТФ имају своје предности и недостатке, али оба су корисни алати за омогућавање диверзификације по ниским ценама. Износ инвестиције и апетит инвеститора за ризиком су аспекти на које се инвестиција сужава. Иако су по природи углавном слични, они су различити и неискусни инвеститори на берзи морају да проуче све аспекте пре него што донесу било какав избор. Малопродајног инвеститора привући ће индексни фондови, јер је њима једноставније и јефтиније управљати уз минималне могућности почетног улагања. Институционални инвеститори могу размотрити ЕТФ јер нуде пореске олакшице и карактеристике сличне редовним залихама.

ЕТФ-ови и отворени индексни фондови су у много чему слични, али су се разликовали у многим аспектима. Кључно је поставити јасне циљеве инвестиција за ефикасан одабир одговарајуће инвестиције. На пример, ако неко захтева флексибилност одређивања цена у реалном времену или пореске предности дугорочног удела у акцијама, ЕТФ-ови би могли добро да се уклапају.

С друге стране, ЕТФ-ови су изложенији волатилности тржишта која може бити непривлачна за традиционалне и конзервативне инвеститоре или ако неко жели да остварује редован приход без суочавања са краткорочним осцилацијама цена. Иако постоје неки ЕТФ-ови усредсређени на обвезнице, индексни фондови могу бити бољи избор ако инвеститори траже изложеност неликвидним разредима имовине као што су општинске и међународне обвезнице. На крају се лична преференција своди на потребу за ликвидношћу, расположивим приходом за улагање, временом доспећа и преференцијом класе имовине.