Административни трошкови (значење) | Списак примера

Значење административних трошкова

Административни трошкови могу се рећи као трошкови које има пословна организација који нису директно повезани са производњом, производњом или продајом добара или пружених услуга, већ су индиректни трошкови који су неопходни за управљање предузећем како би се осигурало несметано пословање. На пример, трошкови информационе технологије, финансије и рачуни, одељење људских ресурса итд.

Објашњење

Свака организација, која се бави трговином или пружањем услуга или производњом било ког производа, сноси административне трошкове. Незамисливо је осигурати опстанак ентитета без пословних трошкова. Они нису директно повезани са производима или услугама које се производе, тргују или продају, али су индиректно повезани са истим. На пример, организација која се бави производњом одеће има своју производну јединицу, али заједно са производном јединицом такође мора да улаже у стицање канцеларија, продавница за вођење рачуна, обезбеђивање продаје робе и надгледање различитих пословних одељења итд.

Опште услуге одржавања пословних зграда, закупа итд. Су неки од примера. Административни трошкови сами по себи су или фиксни трошкови, тј. Административни трошкови се не мењају у односу на промену нивоа производње у природи или могу бити полу променљиви трошкови, односно могу бити фиксни до одређеног нивоа производња, али се може променити када производња достигне одређени ниво. Будући да административни трошкови нису директно повезани са производњом, менаџмент ће увек морати да смањи административне трошкове на најнижи могући ниво.

Списак административних трошкова

  • Трошкови плата и зарада запослених који се баве финансијама, рачунима, људским ресурсима, одељењем за информационе технологије итд.
  • Трошкови одржавања канцеларије.
  • Општи поправци и трошкови одржавања.
  • Трошкови финансирања и осигурања.
  • Трошкови осигурања
  • Трошкови ИТ услуга
  • Трошкови закупа и одржавања зграда

Како израчунати административне трошкове?

На основу доступности података могу се израчунати административни трошкови. Такође треба проверити природу насталих трошкова. На пример, ако су настали трошкови директно повезани са производњом производа и разликују се у зависности од нивоа производње, тада можда није у реду тај трошак класификовати као административни, али га треба класификовати као директни оперативни трошак. Различити рачуноводствени ЕРП-ови данас имају интерну бифуркацију и класификују трошкове као директне трошкове, трошкове продаје, административне трошкове, фабричке трошкове итд. Административни трошкови такође чине део трошкова производње, па према томе, при израчунавању трошкова по јединици производње, административни трошкови узимају се у обзир и трошкови.

Административни против трошкова продаје

Као што смо раније разговарали, организација сноси разне индиректне трошкове, који нису увек директно пропорционални количини производње, али сви такви трошкови не могу се класификовати као административни трошкови. На пример, организација сноси трошкове провизије за продају свог производа. Овај трошак представља трошак продаје, а не административни трошак. Трошкови продаје зависе од броја продате робе, тј. Трошкови продаје могу бити директно пропорционални броју робе коју организација продаје, док су они независни, тј. Или не зависе од количине производње, или су зависно до одређеног нивоа производње.

Чини део трошкова производње, али трошкови продаје не чине део трошкова производње. Примери административних трошкова укључују трошкове финансирања и осигурања, док провизија за продају чини део трошкова продаје. Нису сви трошкови плата део административних трошкова, али могу такође укључивати опште трошкове продаје, као што ће трошкови запослења особе која се бави искључиво продајом производа бити део трошкова продаје.

Закључак

 Административни трошкови могу се рећи као трошкови које има пословна организација који нису директно повезани са производњом, производњом или продајом робе или пружених услуга, већ су индиректни трошкови који су неопходни за управљање предузећем како би се осигурало несметано пословање операцијама. Нпр. Трошкови информационе технологије, финансије и рачуни, одељење људских ресурса итд.

У зависности од природе насталих трошкова, административни трошкови могу бити независни од нивоа количине производње или могу варирати у односу на промене у одређеном опсегу нивоа производње. За организацију је витално да идентификује и класификује трошкове у различите категорије у сврху оптимизације трошкова, смањења трошкова и повећања ефикасности производње. Административни трошкови се разликују од трошкова продаје. Има огроман потенцијал за смањење трошкова у свакој организацији.