Држани до доспећа Хартије од вредности (значење, примери) | Како снимити?

Шта се држи до доспећа хартија од вредности?

Хартије од вредности које се држе до доспећа су дужничке хартије од вредности стечене са намером да се задрже до доспећа. Ова врста хартије од вредности евидентира се као амортизовани трошак у финансијским извештајима предузећа и обично се евидентира у облику дужничке хартије од вредности са одређеним датумом доспећа. Привремене промене цена се не пријављују у рачуноводственим извештајима предузећа, међутим, приходи од камата се извештавају у билансу успеха.

Класификација инвестиционих хартија од вредности

Једна од главних категорија класификације улагања корпорације у дужничке или власничке хартије од вредности држи се до доспећа. Класификација се састоји од следећих категорија:

Најчешћи облик обвезница хартија од вредности које се држе до доспећа. Сви знамо да акције и акције предузећа немају одређени датум доспећа, јер не потпадају под ове хартије од вредности. Ова класификација хартија од вредности се углавном врши у рачуноводствене сврхе, јер свака врста хартија од вредности има своје карактеристике и различито се третира у погледу промена вредности улагања која се држе до доспећа, повезаних добитака и губитака у књигама финансијских средстава компаније. Ове хартије од вредности сматрају се текућим средством ако је датум доспећа једна година или мање. Али ако је датум доспећа дужи период, они се сматрају дугорочном имовином и евидентирају у билансу стања предузећа као амортизовани трошак. Супротно овоме, улагања која се држе до доспећа намењена трговању или расположива за продају подлежу фер вредности.

Пример хартија од вредности које се држе до доспећа

Претпоставимо да инвеститор одлучи да купи дужничке хартије од вредности као што су обвезнице. Тада инвеститор има две могућности - или да задржи ово обезбеђење док не достигне датум доспећа или да га прода уз премију када дође до пада каматне стопе. Ова дужничка хартија од вредности назива се држањем до доспећа ако је ималац одлучи да је држи цео рок до датума доспећа. Дакле, ако ималац купи 10-годишњу трезорску обвезницу и одлучи да је држи до доспећа у десетој години, тада благајничка обвезница долази у поседу до доспећа.

Пример млазне плаве боје

извор: Јет Блуе СЕЦ Филингс

Напомињемо да хартије од вредности Јет Блуе-а које се држе до доспећа укључују државне записе и корпоративне обвезнице. Имао је укупно 256 милиона УСД ХТМ хартија од вредности.

Предности

  • Хартије од вредности које се држе до доспећа врло су предвидљиве, јер имају унапред одређени принос, који је закључан у тренутку куповине, а колебања тржишта немају утицаја на његову вредност.
  • Ове хартије од вредности су врло сигурне и немају буквално ризик, јер су предвидљиве и унапред одређене. Дакле, чак и ако тржишна вредност варира, принос ће остати исти јер ће ималац држати обвезницу до доспећа.
  • Ова улагања помажу инвеститорима у прављењу дугорочних финансијских планова, јер је купац већ потврдио детаље о томе када ће добити поврат и износ поврата који ће добити по доспећу.

Мане

  • Улагање у ове хартије од вредности није добра опција ако инвеститори планирају да ликвидирају имовину у кратком периоду или за оне који више воле инвестиције, што даје могућност уновчавања кад год је то потребно.
  • Од држања до доспећа, инвестиција је већ одредила приносе, који су фиксни, тако да не постоји могућност добијања већих приноса, чак и ако постоји значајно повећање тржишта и постоје повољни услови на тржишту.

Разлика између трговине која се држи до доспећа и хартија од вредности расположивих за продају

  • Хартије од вредности које се држе до доспећа су дужничке хартије од вредности, тј. Обвезнице које ималац има намеру и способност да држи до доспећа. Они се евидентирају и извештавају по амортизованој вредности. Накнадне промене тржишне вредности се занемарују јер је повратак унапред одређен.
  • Хартије од вредности којима се тргује су дужничке и власничке хартије од вредности стечене са намером да профитирају у кратком року. Хартије од вредности којима се тргује приказују се у билансу стања по фер вредности, а нереализовани добици и губици (промене тржишне вредности пре продаје хартија од вредности) признају се у билансу успеха. Нереализовани добици и губици познати су и као добици и губици из периода држања. Деривативни инструменти се сматрају и третирају на исти начин као и трговање хартијама од вредности.
  • Хартије од вредности расположиве за продају су дужничке и власничке хартије од вредности за које се не очекује да ће се држати до доспећа или њима се тргује у кратком року. Хартије од вредности расположиве за продају исказују се у билансу стања по фер вредности попут хартија од вредности којима се тргује. Али сви нереализовани добици и губици се не признају у билансу успеха, већ се пријављују у другом свеобухватном приходу као део акционарског капитала.