Однос обрта залиха (Значење, формула) | Како израчунати?

Који је однос промета залиха?

Однос промета залиха помаже у мерењу ефикасности предузећа у погледу управљања залихама залиха ради генерисања продаје и израчунава се дељењем укупних трошкова продате робе са просечним залихама током одређеног временског периода.

Формула за израчунавање односа промета залихама

То је важан однос ефикасности који диктира колико брзо компанија замењује тренутну серију залиха и трансформише залихе у продају.

Пример

Узмимо једноставан пример да то илуструјемо.

Овде можете преузети овај Екцел образац показатеља односа промета залиха - Екцел образац односа промета залиха

Цоол Ганг Инц. има следеће информације -

  • Цена продате робе - 600.000 УСД
  • Почетни инвентар - 110.000 долара
  • Завршни инвентар – $130,000

Сазнајте коефицијент залиха.

Просечни инвентар компаније Цоол Ганг Инц. био би = (Почетни инвентар + завршни инвентар) / 2 = (110.000 УСД + 130.000 УСД) / 2 = 240.000 УСД / 2 = 120.000 УСД.

Користећи однос залиха, добијамо -

  • Однос залиха = Цена продате робе / просечни залихе
  • Или, однос залиха = 600 000 УСД / 120 000 УСД = 5.

Упоређивањем показатеља промета залиха сличних компанија у истој индустрији, могли бисмо закључити да ли је однос залиха Цоол Ганг Инц. већи или мањи.

Прорачун промета залиха компаније Цолгате

У овом примеру промета залиха, узимамо стварни пример Цолгате-а. Испод је снимак израчунавања односа промета залиха. Овај екцел лист можете преузети са Ратио Аналисис. Цолгате-ов инвентар се састоји од три врсте залиха - сировина и залиха, недовршена производња и готова роба.

Историјски гледано, промет залиха компаније Цолгате кретао се у распону од 5к-6к. Ако пажљиво посматрамо, однос промета Цолгате-овог залиха био је нешто нижи у периоду 2013-2015. То указује на то да Цолгате-у треба мало више времена да обради свој инвентар у готову робу.

Објашњење

Као што видите, постоје две значајне компоненте овог односа.

Прва компонента су трошкови продате робе. Ако погледамо биланс успеха предузећа, прилично лако ћемо наћи трошкове продате робе. Све што треба да урадимо је да погледамо четврту ставку биланса успеха.

Ево снимка -

Извештај о приходу ТЦЛ Цо. на крају 2017. године

ПодациИзнос (у УСД)
Бруто продаје$500,000
(-) Поврат од продаје($50,000)
Нето продаја$450,000
(-) Набавна вредност продате робе($210,000)
Укупан профит$240,000

Друга компонента формуле су просечне залихе.

Да бисмо сазнали просечне залихе, морамо да користимо једноставну просечну методу.

Морамо да откријемо почетне залихе и завршне залихе за тај период, а онда све што треба да урадимо је да зброј поделимо са два.

  • На пример, ако је почетни инвентар предузећа 40.000 америчких долара, а завршни 50.000 америчких долара, онда да бисмо сазнали просечан инвентар, морамо додати ово двоје и зброј поделити са два.
  • Ево израчунавања = (40.000 УСД + 50.000 УСД) / 2 = 45.000 УСД.

Тумачење односа промета залихама

Промет залиха је одличан показатељ како компанија поступа са залихама. Ако инвеститор жели да провери колико добро компанија управља својим залихама, она би погледала колико је већи или нижи однос промета залиха у предузећу.

На пример, рецимо да је однос залиха предузећа веома висок. То значи да компанија прилично добро управља залихама, а мањи су трошкови држања и мање шанси за застарелост.

С друге стране, ако је однос залиха предузећа нижи, предузеће не може сасвим добро управљати залихама. Такође постоји ризик од застаревања.

Али како бисте разумели да ли је однос већи или мањи?

То бисте разумели гледајући однос залиха сличних компанија у истој индустрији. Ако узмете просек коефицијента обрта залиха, разумели бисте основу. На основу тога можете измерити да ли је однос залиха предузећа већи или мањи.

Калкулатор односа промета залиха

Набавна вредност продате робе
Просечне залихе
Формула односа промета залихама
 

Формула односа промета залиха =
Набавна вредност продате робе
=
Просечне залихе
0
=0
0

Формула односа обима залиха у Екцел-у (са Екцел предлошком)

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу.

Ово је врло једноставно. Прво морате да сазнате просечне залихе, а затим морате да унесете два уноса цене продате робе и просечне залихе. Коефицијент залиха можете лако израчунати у приложеном предлошку.

Однос обрта залиха Формула Видео