Хипотекарни корисник вс Мортгагор | 7 најважнијих разлика (са инфографиком)

Разлике између хипотеке и хипотеке

Хипотекарни поверилац је зајмодавац или давалац обезбеђеног зајма који уплаћује целокупан износ зајма зајмопримцу у замену за обезбеђење или хипотеку, који прима отплате на рате у одређеним интервалима периода зајма, док Мортгагор је појединац или организација која прибави новац од зајма хипотеком на своју личну имовину и плаћа камате, као и фиксну рату, која одлучује о износу и трајању зајма и овде је важно напоменути да власништво над имовином остаје заложног повериоца док се целокупан износ не отплати.

Хипотекарни поверилац вс Мортгагор Инфограпхицс

Хипотекарни поверилац вс Мортгагор Кључне разлике

Ево кључних разлика између Хипотекарног дужника и Мортгагора -       

  • Хипотекарни поверилац и хипотекарни залог су повезани са тим појмом „Хипотека“. Хипотека подразумева „колатерал“ или „имовину некретнина“ заложену за добијање „обезбеђеног зајма“. Термин „Хипотека“ подразумева зајмодавца или институцију која се бави пословима одобравања зајмова против имовине зајмопримаца (делује као гаранција) уместо одређене камате у одређеном року. С друге стране „Хипотекарни поверилац“ подразумева зајмопримца (и појединца и институцију) који захтева обезбеђени зајам и залаже сопствену имовину залогодавцу све док зајам не буде у потпуности исплаћен заједно са фиксном каматом у унапред утврђеном року
  • Хипотекарни поверилац се односи на „даваоца“ или „зајмодавца“ у уговору о зајму, док се прималац захтева назива хипотекарни залог.
  • Износ главнице подељен је на фиксне једнаке рате (у складу са „хипотеком“ и „хипотеком“) заједно са каматом. Залогодавац отплаћује износ зајма у једнаком броју рата и заложни поверилац постаје прималац.
  • Пре договора, Заложни дужник има право да зна о трошковима камата, накнадама поравнања, закупу итд. С друге стране, заложни поверилац мора све чињенице открити заложном повериоцу и он одговара за сва питања.
  • Мортгагор мора да поднесе одговарајућу документацију о власништву над имовином пре ’споразума’. Власништво колатерала се мења из хипотеке у хипотеку док се износ зајма, заједно са каматама, не исплати у потпуности.
  • Заложни поверилац уплаћује целокупан износ зајма заложном повериоцу. С друге стране, хипотекарни залагатељ заложио је хипотеку код колатерала док зајам не буде у потпуности плаћен, укључујући износ камате.
  • Хипотекарни поверилац има право да прода колатерал у случају да хипотекарни поверилац не отплати рате, док се хипотекарни заложник мора придржавати смерница које је успоставио хипотекарни поверилац.
  • Износ залоге је углавном већи од износа зајма, тако да хипотекарни поверилац има већи износ имовине у валути, док заложни хипотекарни рачуни држе главни износ зајма који је нижи од залога.

Хипотекарни дужник вс Мортгагор - међусобне разлике

Ево главних разлика између Хипотекарног дужника и Мортгагора -

Основа за поређење између хипотеке и хипотекаХипотекарни поверилацМортгагор
  • Значење
„Хипотекарни поверилац“ означава појединца или институцију удружену у послу одобравања зајмова против вредносног папира или колатерала„Хипотека“ је институција или особа која захтева зајам, залаже имовину и плаћа камату заједно са фиксним ратама за договорени период.
  • Калкулације
Примајте једнак износ рате првенствено месечно или квартално.Плаћа једнак износ на месечном или кварталном нивоу
  • Договор
Услове плаћања, каматну стопу одређује хипотекарни поверилац.О висини зајма и закупу одлучује хипотека.
  • Власништво
Власништво над имовином остаје под хипотеком док се целокупан износ не отплати.Позајмљени износ остаје код хипотеке.
  • Документација
Залогодавац би хипотеку требао предати документе у вези са власништвом колатерала.Износ зајма примљен од заложног повериоца треба да буде добро документован у облику пријема од стране заложног повериоца
  • Услови плаћања
Хипотекарни поверилац генерално прихвата месечне или тромесечне услове.

Залогодавац уплаћује једнаку рату у договореним роковима (месечно или тромесечно.)

  • Подразумеване вредности
Хипотекарни поверилац има овлашћење да лицитира / прода своју имовину ако од хипотеке не добије пуни износ.У случају неплаћања, хипотекарни залагатељ мора прихватити одлуке хипотекарног повериоца.

Хипотекарни поверилац вс Мортгагор - Закључак

Хипотека и хипотека су саставни део пословања са зајмовима који укључује пренос средстава потребној особи / институцији, залагање имовине (трошак заложне имовине већи је од износа зајма) зајмодавцу од стране примаоца, трошкове попут трошкова намире, трошкови камата итд. Уговор је фиксиран уз одређени временски период који се узима у обзир са којим се договарају хипотекарни поверилац и заложни дужник. Целокупан износ зајма се плаћа у оквиру одређеног броја рата заједно са одређеним износом камате који зарачунава хипотекарни поверилац. Израчуната камата може бити две врсте, наиме. фиксна каматна стопа и променљива каматна стопа.

Ако хипотекарни залог не врати зајам у унапред утврђеном временском оквиру, заложни поверилац може да наплати казну или може да надокнади своју имовину да би надокнадио доспели износ. Сада се може поставити питање да ли је оправдано давати надметање за имовину? Једна школа мишљења верује да како хипотекарни поверилац унапред позајмљује целокупан износ и преузима ризик од хипотеке, тако да повраћај доспелог износа у случају неплаћања има смисла. Како се хипотекарни поверилац бави неким послом и према закону привредних друштава, пословање не може сносити губитке пружајући хипотеку непримерену предност.