Односи полуге (дефиниција, примери) | Како тумачити?

Који су односи полуге?

Односи полуге користе се за одређивање износа дужничког зајма који је предузеће преузело на имовину или капитал предузећа, висок однос указује на то да је предузеће преузело већи износ дуга него што је његов капацитет и да неће бити у могућности да сервисира обавезе са текућим новчаним токовима. Обухвата анализу дуга према капиталу, дуга према капиталу, дуга према активи и дуга према ЕБИТДА.

У овом чланку ћемо погледати највише показатеље полуге, њихове интерпретације и како их израчунати.

Хајде да почнемо.

# 1 - Однос дуга

Најчешћи однос полуге је однос дуга и капитала. Кроз овај однос добијамо идеју о структури капитала предузећа.

Формула односа односа дуга

Формула овог односа је следећа -

Формула односа дужничког капитала = Укупни дуг / укупни капитал

Тумачење односа капитала и дуга -

Коефицијент задужености помаже нам да видимо удео дуга и капитала у структури капитала предузећа. На пример, ако је предузеће превише зависно од дуга, онда је предузеће превише ризично за инвестирање. С друге стране, ако се предузеће уопште не задужи, може изгубити на полузи.

Однос власничког дуга Практични пример

Компанија Зинг има укупан капитал од 300.000 УСД и укупан дуг од 60.000 УСД. Сазнајте коефицијент полуге дуга и капитала компаније.

Ово је једноставан пример.

  • Однос задужености = Укупни дуг / укупни капитал
  • Или, однос власничког дуга = 60.000 УСД / 300.000 УСД = 1/5 = 0.2

То значи да дуг није прилично висок у структури капитала компаније Зинг. То значи да може имати солидан прилив готовине. Након увида у друге показатеље и финансијске извештаје, инвеститор може улагати у ову компанију.

Однос капитала ПепсиЦо

Испод је графикон на којем су приказани прорачуни односа полуге ПепсиЦо током последњих 7-8 година.

извор: ицхартс

Пепсијев финансијски левериџ био је око 0,50к у 2009-2010, међутим, однос дуга и капитала Пепсија повећао се током година и тренутно износи 3,38к.

Такође, можда ћете погледати овај детаљан чланак о финансијској полузи

# 2 - Однос дуга

Овај прорачун односа полуге је продужетак претходног односа. Уместо поређења дуга и капитала, овај однос би нам помогао да холистички сагледамо структуру капитала.

Формула односа дужничког капитала

Формула овог односа је следећа -

Формула односа дужничког капитала = укупан дуг / (укупан капитал + укупан дуг)

Тумачење односа дужничког капитала

Овај однос полуге помоћи ће нам да разумемо тачан удео дуга у структури капитала. Кроз овај однос ћемо сазнати да ли је компанија преузела већи ризик да свој капитал напаја са више кредита или не.

Пример односа дужничког капитала

Структура капитала компаније Трее Трее састоји се и од капитала и од дуга. Његов капитал износи 400.000 америчких долара, а дуг 100.000 америчких долара. Израчунајте однос полуге дужничког капитала стабла предузећа.

Користимо формулу да бисмо сазнали однос.

  • Укупан дуг = 100.000 УСД
  • Укупни капитал = 400.000 УСД
  • Укупан капитал = (100.000 УСД + 400.000 УСД) = 500.000 УСД

Стављајући вредности у формулу, добијамо -

  • Однос дужничког капитала = Укупан дуг / (Укупан капитал + Укупан дуг)
  • Или, однос дужничког капитала = 100.000 УСД / 500.000 УСД = 0.2

То значи да је дуг само 20% укупног капитала компаније Трее. Из слике произлазимо да је реч о компанији са високим капиталом и компанији са малим дугом.

Однос дужничког капитала нафтних и гасних компанија

Испод је графикон показатеља односа капитализације (однос дуга) Еккон-а, Роиал Дутцх-а, БП-а и Цхеврона.

извор: ицхартс

Примећујемо да се овај однос повећао за већину компанија за нафту и гас. Ово је првенствено због успоравања цијена роба (нафте) што резултира смањеним новчаним токовима, што оптерећује њихов биланс стања.

Такође, за даље разумевање, можда ћете погледати овај чланак о Односу великих слова

# 3 - Однос дуга и активе

Колико дуга предузеће узима за извор своје имовине, знало би се по омјеру дуга и активе. Овај омјер полуге може отворити очи за многе инвеститоре.

Формула односа дуга

Формула овог односа је следећа -

Формула односа дуга и активе = Укупни дуг / укупна актива

Тумачење односа активе дуга

Овај однос полуге говори о томе колико средстава може да се набави путем дуга. Другим речима, ако је имовина већа од дуга (у омјеру), то значи да је с правом полуга. Али ако је имовина мања од дуга, онда фирма мора да погледа на употребу свог капитала.

Пример односа дуга

Компанија Хигх има укупну имовину од 500.000 УСД и укупан дуг од 100.000 УСД. Сазнајте коефицијент полуге дуга и активе.

Ставимо бројке у однос -

  • Однос дуга и активе = Укупни дуг / Укупна актива или Однос дуга и активе = 100.000 УСД / 500.000 УСД = 0.2.

То значи да компанија Хигх има више имовине од зајмова, што је прилично добар сигнал.

# 4 - Однос ЕБИТДА дуга

Овај однос полуге је крајњи однос који утврђује колики је утицај дуга на зараду предузећа. Можете да питате зашто? Јер, овде говоримо о ЕБИТДА, тј. Заради пре камата, пореза, амортизације и амортизације. А пошто компанија треба да плати камате (трошак дуга), овај однос ће имати огроман утицај на зараду компаније.

Формула за ЕБИТДА дуга

Формула овог односа је следећа -

Формула односа ЕБИТДА дуга = Укупни дуг / ЕБИТДА

Тумачење ЕБИТДА дуга

Разлог због којег је овај однос важан је тај што ако знамо колики је дуг предузећа у поређењу са оним колико предузеће заради пре него што исплати камате; знали бисмо како дуг може утицати на зараду предузећа. На пример, ако је дуг већи, камате би биле више (могуће, ако су трошкови дуга већи) и као резултат, порези би били мањи и обрнуто.

Пример ЕБИТДА дуга

Компанија И има дуг од 300.000 америчких долара, а исте године пријавила је ЕБИТДА од 60.000 америчких долара. Сазнајте коефицијент полуге ЕБИТДА дуга.

Ставимо слику да сазнамо однос.

  • Однос ЕБИТДА дуга = Укупни дуг / ЕБИТДА
  • Или, однос ЕБИТДА дуга = 300.000 УСД / 60.000 УСД = 5.0

Ако овај однос постигне више, то значи да је дуг већи од зараде, а ако је тај однос нижи, дуг је релативно нижи у поређењу са зарадом (то је сјајна ствар).

Такође, погледајте ову детаљну расправу о дугу ЕБТИДА у односу ДСЦР

Зашто треба да гледате коефицијенте полуге?

Као инвеститори, морате гледати на све. Односи полуге помоћи ће вам како је компанија структурирала свој капитал.

Многе компаније не воле да узимају кредите споља. Они верују да би све своје проширење или нове пројекте требало да финансирају кроз капитал.

Али да бисте искористили полугу, важно је структурирати капитал са делом дуга. Помаже у смањењу трошкова капитала (смањењем трошкова капитала то је огромно). Осим тога, помаже и у плаћању мањег пореза, јер се порези обрачунавају након плаћања камата (тј. Трошкова дуга).

Као инвеститори, морате погледати компаније и израчунати горе наведене показатеље. Добили бисте јасност о томе да ли је компанија способна да искористи полугу или не. Ако се компанија превише задужила, превише је ризично улагати у њу. У исто време, ако компанија нема никакав дуг, можда ће исплатити превише трошкова капитала и дугорочно заправо смањити своју зараду.

Али само показатељи полуге неће помоћи. Морате да погледате све финансијске извештаје (посебно четири - извештај о новчаном току, биланс успеха, биланс стања и извештај о капиталу акционара) и све остале показатеље да бисте добили конкретну идеју о томе како предузеће ради. Међутим, то сигурно помаже инвеститорима у одлуци да ли компанија користи предност полуге или не.

Предложена читања

Водич за односе односа. Овде ћемо разговарати о формули за израчунавање односа полуге, укључујући однос власничког дуга, однос дуга, однос дуга и однос ЕБИТДА. Поред тога, можете погледати и следећа предложена читања -

  • Израчунајте однос победа и пораза
  • Пример закупа са полугом
  • Пример односа односа капитала
  • Оперативни левериџ у односу на финансијски левериџ
  • <