Улога финансијских институција - Топ 10 улога у економском развоју

Улоге које изводи финансијска институција

Финансијске институције играју кључну улогу у свакој економији. Њих регулише централна државна организација за банкарске и небанкарске финансијске институције. Ове институције помажу у премошћавању јаза између неактивне штедње и инвестиција и њихових зајмопримаца, тј. Од нето штедиша до нето зајмопримаца.

Следи списак улога које обављају финансијске институције -

  1. Регулација новчаног снабдевања
  2. Банкарске услуге
  3. Услуге осигурања
  4. Формирање капитала
  5. Савет за инвестирање
  6. Брокерске услуге
  7. Услуге пензијског фонда
  8. Услуге повереничког фонда
  9. Финансирање малих и средњих предузећа
  10. Понашајте се као владин агент за економски раст

Размотримо детаљно сваку од њих -

# 1 - Регулација монетарне набавке

Финансијске институције попут централне банке помажу у регулисању новчане масе у економији. Чине то како би одржали стабилност и контролисали инфлацију. Централна банка примењује разне мере попут повећања или смањења репо стопе, коефицијента готовинске резерве, пословања на отвореном тржишту, тј. Куповине и продаје државних хартија од вредности ради регулисања ликвидности у економији.

# 2 - Банкарске услуге

Финансијске институције, попут комерцијалних банака, помажу својим клијентима пружајући услуге штедње и депозита. Купцима пружају кредитне олакшице, попут дозвољеног прекорачења, за потребе краткорочних средстава. Комерцијалне банке такође одобравају својим клијентима неколико врста кредита, попут личних, образовних, хипотекарних или стамбених.

# 3 - Услуге осигурања

Финансијске институције, попут осигуравајућих друштава, помажу у мобилизацији штедње и улагања у производне активности. Заузврат, пружају гаранцију инвеститорима против њиховог живота или неке одређене имовине у тренутку потребе. Другим речима, ризик од губитка свог купца преносе на себе.

# 4 - Формирање капитала

Финансијске институције помажу у формирању капитала, тј. У повећању основног капитала попут постројења, машина, алата и опреме, зграда, превозних средстава и веза, итд. То чине мобилишући неактивне уштеђевине појединаца у привреди до инвеститора кроз разне новчане услуге.

# 5 - Инвестициони савет

На располагању су бројне могућности инвестирања како појединцима, тако и предузећима. Али у тренутном брзом променљивом окружењу врло је тешко одабрати најбољу опцију. Готово све финансијске институције (банкарске или небанкарске) имају инвестициони савет који помаже купцима, инвеститорима и предузећима да одаберу најбољу опцију улагања која је доступна на тржишту у складу са њиховом склоношћу ка ризику и другим факторима.

# 6 - Брокерске услуге

Те институције својим инвеститорима омогућавају приступ бројним могућностима улагања доступним на тржишту које се крећу од деоница, обвезница (уобичајена инвестицијска алтернатива) до хедге фондова и инвестиција приватног капитала (мање позната алтернатива).

# 7 - Услуге пензијског фонда

Финансијске институције, кроз своје различите врсте инвестиционих планова, помажу појединцу у планирању пензије. Једна од таквих опција за улагање је пензиони фонд, где појединац доприноси фонду инвестиција који успостављају послодавци, банке или друге организације и добија паушални износ или месечни приход након пензионисања.

# 8 - Услуге повереничког фонда

Неке финансијске организације пружају услуге повереничких фондова својим клијентима. Они управљају имовином клијента, улажу их у најбољу опцију доступну на тржишту, а такође се брину и о њеном чувању.

# 9 - Финансирање малих и средњих предузећа

Финансијске институције помажу малим и средњим предузећима да се оснују у почетним данима пословања. Овим компанијама пружају дугорочна, али и краткорочна средства. Дугорочни фонд им помаже у формирању капитала, а краткорочни фондови испуњавају њихове свакодневне потребе за обртним капиталом.

# 10 - понашајте се као владин агент за економски раст

Финансијске институције регулише влада на националном нивоу. Они делују као владин агент и помажу у расту националне економије у целини. На пример, да би помогле болесном сектору, финансијске институције, према владиним смерницама, издају селективну кредитну линију са нижим каматним стопама како би помогле сектору да превазиђе проблеме са којима се суочава.

Закључак

Финансијске институције су окосница економије. Без помоћи ових институција, економија ће пропасти и неће моћи да устане. Због њихове кључне улоге у развоју и расту привреде, влада регулише ове институције преко централне банке, регулатора осигурања, регулатора пензијских фондова итд. Током година, њихова улога се проширила од прихватања и позајмљивања средстава на веће области услуга.