Јавно предузеће против приватног предузећа | Топ 6 мора знати разлике

Разлике између јавног предузећа и приватног предузећа

И јавна и приватна предузећа могу бити огромна. Само је начин на који они доносе средства различит.

  • Јавно предузеће узима помоћ шире јавности и губи власништво, а они се морају придржавати прописа СЕЦ-а.
  • Приватна компанија узима помоћ приватних инвеститора и ризичног капитала. И не треба да откривају никакве информације о компанији широј јавности.

Јавно предузеће против приватне компаније Инфограпхицс

Много је разлика између јавног предузећа и приватног предузећа. Погледајмо их једну по једну -

Препоручени курсеви

  • Курс за моделирање финансијских аналитичара
  • Курс мрежне сертификације у инвестиционом банкарству
  • Курс обуке за спајања и преузимања

Шта је јавно предузеће?

Јавно предузеће може продати сопствене регистроване хартије од вредности широј јавности. Након ИПО-а, компанија постаје јавно предузеће. Јавно предузеће се такође може назвати јавним предузећем којим се тргује.

Јавно предузеће којим се тргује значи да предузеће може трговати на јавним тржиштима капитала и може директно продати своје акције јавности. Према америчкој Комисији за хартије од вредности (СЕЦ), ако компанија има имовину од 10 милиона УСД и преко 500 претплатника, компанија се мора регистровати код СЕЦ-а и мора поштовати све стандарде, правила и прописе за извештавање.

Акције јавног предузећа деле акционари, одбор директора и управа. Предузеће постаје јавно како би путем капитала генерисало више капитала за пословање и као резултат тога може проширити свој домет и тржиште.

Шта је приватна компанија?

Приватно предузеће није попут јавног предузећа. Приватна компанија не може трговати својим акцијама међу широм јавношћу. А акцијама приватних компанија се не тргује на јавним берзама.

То не значи да приватне компаније немају акције и да нико не може да их поседује. За приватне компаније удео је у власништву и њима тргује неколико приватних инвеститора. Приватна компанија се води на исти начин као и јавна компанија. Једина разлика је у случају приватне компаније, број акција којима се тргује је релативно мањи, а такође се тргује акцијама у власништву ограничених појединаца.

У случају приватних компанија, капитал се често добија од ризичних капиталиста. Улагање у приватне компаније савршено је за ВЦ-ове јер траже улагања са високим ризиком и високим наградама. Приватне компаније могу постати јавне ако сматрају да им је потребан већи капитал за ширење посла. Због тога одлазе на иницијалну јавну понуду (ИПО) и издају акције широј јавности.

Јавно предузеће се такође може трансформисати у приватно уз помоћ приватног капитала.

Упоредна анализа јавног предузећа у односу на приватно предузеће

Много је разлика између јавног предузећа и приватног предузећа. Погледајмо главне разлике између њих двоје -

Тачке разлике између јавног предузећа и приватног предузећаЈавно предузецеПриватно предузеће
1.    ДефиницијаЈавно предузеће може продати сопствене регистроване акције широј јавности.Приватна компанија може продати сопствене акције у приватном власништву неколицини вољних инвеститора.
2.    Трговано даљеАкцијама јавног предузећа тргује се на берзама.Акције приватне компаније су у власништву и њима тргује само неколико приватних инвеститора.
3.    ПрописиЈавно предузеће се мора придржавати многих прописа и стандарда извештавања према СЕЦ-у.Док приватне компаније не достигну 10 милиона долара и више од 500 акционара, не морају следити било какве прописе које је издала СЕЦ.
4.    ПредностПримарна предност компаније којом се тргује јавно је та што може да изађе на тржиште продајом више акција.Примарна предност компаније којом се тргује у приватном власништву је та што не треба да одговара ниједном акционару, а такође нема потребе за откривањем података.
5.    ВеличинаКомпаније којима се тргује јавно су велике компаније.Компаније којима се тргује приватно такође могу бити велике компаније. Идеја да је приватна компанија мања потпуно је нетачна.
6.    Извор приходаЗа јавно трговано предузеће извор средстава је продаја његових акција и обвезница.За приватну компанију извор средстава је мало приватних инвеститора или ризичних капиталиста.

Може ли приватно предузеће бити јавно предузеће у блиској будућности или обрнуто?

Одговор на оба ова случаја је одлучан да. Приватна компанија може бити јавно предузеће спровођењем иницијалне јавне понуде (ИПО), а затим могу издавати акције широј јавности.

С друге стране, јавно предузеће се може трансформисати у приватно предузеће. Често се може догодити да јавно предузеће жели да остане ограничено само за мало инвеститора. Да би то урадили, они ангажују ЈП фирму и ПЕ фирма купује већи део неотплаћених акција у компанији и траже од СЕЦ-а да уклони компанију са берзе.