Приватно пласирање акција | Врхунске предности и недостаци

Шта је приватно пласирање акција?

Приватно пласирање акција односи се на продају акција компаније инвеститорима и институцијама које одабере компанија, а које обично укључују банке, компаније узајамних фондова, богате појединачне инвеститоре, осигуравајућа друштва, итд. Уместо да их изда на отвореном тржишту за целу јавност, а исти генерално имају мало регулаторних захтева.

У овом пласману, хартије од вредности се издају ограниченом броју инвеститора који су „акредитовани“. Акредитовани инвеститор је онај који: -

  • Испуњава одређени праг финансијске нето вредности и квалификација.
  • Искуснији је у инвестирању и доношењу опрезних финансијских одлука.
  • Могао бих себи приуштити преузимање ризика и губитака који произилазе из такве инвестиције.

Нпр .: Њујоршко животно осигурање је овим пласманом подигло 22,51% удела у Макк подухватима у јануару 2017. године на 78 Рс по акцији

Разлике између програма приватног смештаја и јавне понуде

  • Хартије од вредности продају се групи инвеститора у приватном пласману акција, док се у јавној понуди хартије од вредности нуде јавности.
  • Приватно пласирање акција могу издати и јавне и приватне компаније, док је у случају јавне понуде Компанија наведена или ће бити наведена након давања понуде.
  • За ове послове пласмана можда неће бити потребно да се региструју код регулатора, док послови у којима се хартије од вредности нуде јавно морају бити регистровани код регулатора.

Како програм приватног пласмана утиче на цену акције компаније?

Приватно пласирање акција, ако га изврши приватна компанија, неће утицати на цену акција, јер оне нису наведене. Међутим, за јавну компанију која котира на берзи, овај пласман ће довести до пада цене акција, барем у кратком року.

Ово пласирање доводи до разводњавања власништва постојећих акционара у односу на величину овог пласмана. То је зато што се издају нове акције, а удео постојећих акционара остаје исти. Погледајмо пример:

Нека број издатих акција пре приватног пласмана акција буде 10 милиона, а Компанија је предложила да понуди 1 милион акција у приватном пласману. Дакле, ово би резултирало умањењем власништва постојећих акционара за 10%.

Ово разблаживање акције обично доводи до пада цене акције; утицај овог пласмана може се сматрати сличним утицају поделе акција. Међутим, такав утицај се може видети само краткорочно, дугорочни ефекат на цену узео би у обзир коришћење средстава од стране Компаније прикупљених током овог пласмана. Ако Компанија приватно пласира акције ради прикупљања капитала за пројекат који би могао да обезбеди бољи принос; додатни профит и приход од таквог пројекта утицаће на цену акције, подижући је на тај начин.

Предности програма приватног пласмана

Следи 5 најбољих предности приватног смештаја

  • Дугорочна предност - Ако је реч о дужничком хартији од вредности, Компанија издаје обвезнице за приватни пласман које обично имају дуже време доспећа од банкарске обавезе. Тако ће Компанија имати више времена да врати инвеститорима. Ово је идеално за ситуације у којима Компанија улаже у нове послове којима би требало времена да зараде и расту. Даље, ако се овај пласман врши на капиталне акције; углавном се раде стратешким инвеститорима са стратегијом „купи и држи“. Ови инвеститори улажу дуже време, а такође пружају стратешке улазне податке за вођење посла. Према томе, Компанија има користи од дугогодишњег односа са инвеститором.
  • Мање времена извршења - Како је тржиште овог пласмана сазрело, повећана је стандардизација документације, бољи услови и цене, а повећана је и величина прикупљања средстава. Даље, издавалац не мора да региструје и пласира такву активност прикупљања средстава код регулатора, па се она може извршити за мање времена и трошкова. Ако издавалац издаје обвезнице за приватни пласман које ће бити у приватном власништву, од њега можда неће бити захтевано да добије кредитни рејтинг што ће додатно смањити трошкове који се плаћају кредитној агенцији.
  • Диверзификација прикупљања средстава - Прикупљање средстава овим пласманом помаже Компанији да диверзификује изворе финансирања Компаније и структуру капитала. Помаже Компанији у прикупљању капитала када услови ликвидности на тржишту нису добри. Помаже Компанији да организује структуру капитала у смислу структуре дуга и капитала и помаже јој да управља својим дужничким обавезама.
  • Мањи регулаторни захтеви -Ово постављање захтева ограничена јавна обелодањивања и подложно је мање регулаторним захтевима него што би било потребно у јавној понуди. Тако би Компанија преговарала о послу приватно и нудила хартије од вредности по уговореној и фиксној цени.
  • Продаја акредитованим инвеститорима - Овај издавалац пласмана може продати сложене хартије од вредности инвеститорима који учествују у емисији, јер ће таква емисија бити ограничена на одабрану групу инвеститора (акредитовани инвеститори). Даље, они би разумели потенцијални ризик и принос на такве хартије од вредности.

Недостаци програма приватног смјештаја

Следе два главна недостатка приватног смештаја

  • Тешкоће у проналажењу погодног инвеститора - Прво и најважније, недостатак приватног пласмана акција био би проналажење одговарајућег инвеститора. Даље, инвеститор може имати ограничену количину средстава за инвестирање и може поставити одређене циљеве које треба постићи при чему би уложио средства.
  • Већи захтев за повраћај - Улагачи могу захтевати већи повраћај због ризика који преузимају приватним инвестирањем. Ако се улаже у обвезнице за приватни пласман, они могу тражити веће камате или годишње купоне због ризика који преузимају за неоцењене обвезнице и неликвидне хартије од вредности. Ако је улагање у приватну компанију издавањем власничких удела, они могу тражити веће власништво у капиталу или позиције у одбору због ризика ликвидности њиховог улагања. Даље, чак и ако се Компанијом јавно тргује и она одлучи да понуди акције за приватни пласман, инвеститори би обавили дубинску анализу и неке клаузуле у таквој понуди, попут годишњих дивиденди или акција, издале би се по нижим ценама од тржишних, колико би морале закључају свој улог (да се не продају на отвореном тржишту) на одређено време.

Закључак

Приватно пласирање акција је издавање хартија од вредности Компаније одабраном појединцу, групи појединаца, предузећима или групи предузећа. Хартије од вредности током овог пласмана се не нуде јавно. Тако Компанија прикупља капитал продајом хартија од вредности неколицини изабраних инвеститора, док су у јавној понуди хартије од вредности отворене за продају на тржишту за све врсте инвеститора.

Испитали смо предности и недостатке приватних пласмана акција. Предузеће може имати више разлога да се определи за приватни пласман, попут рефинансирања дуга, ширења пословања, диверзификације капитала, стратешког учешћа инвеститора, разлике између спајања и преузимања, откупа акција, ЕСОП плана итд. Међутим, најважнији део овог пласмана је пронаћи одговарајућег инвеститора истомишљеника за посао.