ФРМ испит | Водич за сертификацију управљања финансијским ризиком

ФРМ испит (Управљање финансијским ризиком) део је тестова које је спровело Глобално удружење професионалаца у ризику за издавање ФРМ сертификата особи која положи испит признајући да та особа испуњава услове за рад у финансијском окружењу јер има снажно знање и звук разумевање финансијског ризика, његове анализе и управљања.

ФРМ испит (сертификација за управљање финансијским ризиком)

 Зашто је управљање финансијским ризиком (или ФРМ) један од најтраженијих сертификата за професионалце који се баве ризиком?

  • Било је више од 150.000 регистрантованих за испит из ФРМ од 1997.
  • 923 организације имале су пет или више регистрација за ФРМ испит у 2014. години.
  • 38 организација је имало 100 или више регистрација за потврду о управљању финансијским ризиком у 2013. години.
  • У 2014. години 11 организација је имало 250 или више регистрација за управљање финансијским ризиком.
  • 2014. године студенти постдипломских студија из преко 350 образовних институција уписали су ФРМ.
  • 90% оних који су полагали ФРМ испит у мају 2014. године препоручили би да њихове колеге такође положе ФРМ испит.
  • Више од 30.000 ФРМ вежбају широм света.

Као што можете приметити из ових запањујућих бројева, ФРМ сертификација је један од најбољих начина за подстицање каријере у управљању ризицима (и наравно, платама :-)). Међутим, мораћете да уложите добру количину свог времена и новца и такође жртвујете пуно свог друштвеног живота.

Такође, погледајте важне датуме ФРМ испита 2020 и поступак регистрације.

Овај свеобухватни чланак о управљању финансијским ризицима ће вам пружити луде и добре резултате ФРМ цертификацијског испитивања, образац, савете за учење, ресурсе за испите итд.

    Имајте на уму да, као и ФРМ испит за сертификацију, постоје и разни други акредитиви из којих можете одабрати, зависно од области финансија за коју желите да се специјализујете. Веома је важно да пажљиво одаберете своју, јер је свака од њих ексклузивна и пружа одређене поврате, ако не, онда се неће рачунати. Ако сте збуњени око тога који бисте изабрали, можете погледати упоредну анализу ЦФА и ФРМ. Такође, да бисте дубље разумели ЦФА испит, можете погледати Водич за почетнике за ЦФА испит.

    Шта је ФРМ испит (сертификација за управљање финансијским ризиком)?

    Глобално удружење професионалаца у ризику (ГАРП®) осмислило је Управљача финансијским ризицима (ФРМ®) за оне који су заинтересовани за сертификовање као некога ко озбиљно управља управљањем ризицима. Управљање финансијским ризиком заиста може бити драгоцена потврда која вам може помоћи у унапређењу каријере, истакнути се и постати препознатљив међу послодавцима и пружити вам прилику да побољшате своје знање и стручност у области управљања финансијским ризицима.

    • Улоге: Консултант за финансијски ризик, управљање ризицима, управљање кредитима, управљање активом и пасивом, процена ризика, процена ризика. ФРМ можда неће бити користан онима који траже каријеру у инвестиционом банкарству или истраживању капитала
    • Испит: ФРМ програм сертификације састоји се од ФРМ испита И и ИИ дела, који су оловке и папири са вишеструким избором.
    • Датуми ФРМ испита: И ФРМ испит, први и други део, одржавају се два пута годишње у месецу мају и новембру (обично треће суботе). Такође се оба нивоа могу полагати истог дана одједном.
    • Договор: Дводелни ФРМ испит тестира напредно, кумулативно знање и концепти тестирани на ФРМ испиту, део И, потребни су за ИИ део. Програми ФРМ сертификације из два дела завршавају се четворосатним испитивањем. И ФРМ И део и ИИ део могу се узети једног дана. Иако ако не обришете део И и ИИ део овјере за управљање финансијским ризицима, и даље ћете морати да се појавите на оба испита сљедећи пут.
    • Подобност: Свако се може пријавити да би положио ФРМ испите.

    Критеријуми за завршетак ФРМ програма сертификације

    • Положите ФРМ испит из дела И и дела ИИ у року од 4 године
    • Кандидати морају да полажу ФРМ испит, део И пре полагања дела ИИ
    • Покажите 2 године релевантног радног искуства. Ово радно искуство не може бити дуже од 10 година пре полагања ФРМ испита ИИ део. Такође, неће се узимати у обзир искуство стечено у школи, укључујући стажирање, хонорарне послове или предавање ученика. Кандидат има пет година да преда своје радно искуство. После пет година, кандидат ће морати да се поново упише у програм сертификације ФРМ и поново плати потребне таксе.
    • Сертификованим ФРМ-има се снажно препоручује да зараде 40 сати континуираног професионалног развоја (ЦПД) сваке две године како би одржали најновије најбоље праксе у управљању ризицима.

    Препоручени часови студија: ГАРП препоручује да кандидати за ФРМ посвете око 200 сати учења како би се припремили за сваки део ФРМ испита.

    Шта зарађујете? Постајете овлашћени менаџер за финансијске ризике (ФРМ®)

    Зашто полагати ФРМ испит?

    ФРМ сертификацију треба одабрати и спроводити јер је она потребна у тренутној економској и финансијској индустрији. Али истовремено, морате узети у обзир ваше изгледе за каријеру који се могу разликовати у зависности од ваших интереса и тренутног професионалног искуства ако их има.

    • ФРМ сертификација не гарантује повећање посла или повећање плата, али да, дефинитивно вам даје предност у односу на ваше колеге, пружа разумну предност у односу на ваше колеге на вашем радном месту.
    • Овим добијате прилику да докажете своју вредност, што би вам пак могло помоћи у повећању плата, а не само у сертификацији.
    • Штавише, усредсређено знање и вештине које научите у управљању финансијским ризиком, могућност повезивања и приступа стручњацима за финансијски ризик могу вам пружити изложеност индустрији.
    • Ова потврда ће вам пружити прилику да назначите високо вредне вештине постављене у нишном фрагменту финансијског домена.

    Погледајте 5 најбољих компанија и 5 најбољих светских банака које запошљавају највише ФРМ-а.

    ФРМ испитни формат

    ФРМ испитПотврда о управљању финансијским ризиком - И део испитаПотврда о управљању финансијским ризиком - ИИ део испита
    Фокусирати наОсновни алати и технике који се користе у управљању ризицима и разне теорије које их користе.Примена алата и техника научених у Делу И и дубљи увиди у главне подделове управљања ризиком.
    Формат испитаПитања са више избора (МЦК)Питања са више избора (МЦК)
    ПитањаЈеднако пондерираних 100 питањаЈеднако пондерираних 80 питања
    Трајање4 сата4 сата

     Кључни нагласци у формату испита ФРМ

    ФРМ сертификациони испит - 1. део

    • Овај део ФРМ испита фокусира се првенствено на критичне алате и теорије потребне за процену финансијског ризика.
    • Широко подручје проучавања укључивало би темеље управљања ризиком, квантитативну анализу, финансијска тржишта и производе, процену и моделе ризика.
    • Испит је у формату питања са више избора, што га чини лакшим, али узимајући у обзир временски аспект, испитаник у просеку има око 2,4 минута по питању.
    • Питања су усмерена на повезивање теорије са практичним проблемима из стварног света ради разумевања управљања ризиком.
    • Нема казне за нетачне одговоре :-)

    ФРМ сертификациони испит - ИИ део

    • Овај део ФРМ сертификационог испита је за разлику од дела И испита и фокусира се на управљање тржишним ризицима, управљање кредитним ризиком, оперативни и интегрисани менаџмент ризика, управљање инвестиционим ризиком и тренутна питања на финансијским тржиштима.
    • Испит је поново у облику питања са вишеструким избором и полагач има у просеку 3 минута по питању.
    • Питања су практичне природе, при чему се од кандидата очекује да се понашају као менаџер ризика и баве се управљањем ризицима.
    • Нема негативне оцене за нетачне одговоре :-)

    Тегови испита / ФРМ испит

    ФРМ испит за сертификацију - И део

    • Сваки одређени аспект управљања финансијским ризиком различито ће тежити на испиту (Прекид у наставку). Да бисте очистили испит из дела И, потребно је да покажете опсежно знање о свим областима утврђеним наставним планом и програмом ФРМ.
    • Морате добро вежбати за квантитативни одељак, посебно ако сте из трговинске позадине и раније нисте радили на квантитативним проблемима.
    • Једна одлична вест за вас. НЕМА СЕКЦИЈСКИХ ОДРЕЗАКА! Да, можете очистити испит чак и ако добијете 4. квартил у неком од одељака. Иако је врло препоручљиво да не зезнете делове велике тежине које видите доле.

    ФРМ сертификациони испит - ИИ део

    • Наставни план и испит за део ИИ сертификата ФРМ подељен је у пет главних области (наведене у наставку са њиховом индивидуалном тежином)
    • Максимална тежина и фокус испита су за под-области управљања ризицима као што су управљање тржишним ризиком, управљање кредитним ризиком, оперативни и интегрисани менаџмент ризика.
    • Опет нема пресека у пресеку :-)

    Накнаде за испит за сертификацију ФРМ

    Следе информације о ФРМ сертификацији, део И, мај 2020;

    Морате платити једнократну чланарину од 400 УСД. Други аспект који треба узети у обзир је време плаћања. Што се раније пријавите за испит, то је јефтинији. На пример, плаћање током трећег рока коштаће вас 950 америчких долара, док ће вас први рок коштати 300 америчких долара мање што је 650 америчких долара.

    Накнаде за упис у програм сертификације ФРМ важе четири године, што значи да у том року морате да се појавите на испиту за сертификацију о управљању финансијским ризиком - део И и ИИ.

     ФРМ16. маја 2020Новембар - 2020
    Накнаде за упис у ФРМ$400Важи 4 годинеВажи 4 године
    (једнократне накнаде)
    Накнаде за испит Ако се региструјете између ових датума
    Рана регистрација1. део - 425 УСД Други део - 350 УСД 1. децембра 2019. - 31. јануара 2020 завршава се 31. јула 2020
    Стандардна регистрација1. део - 550 УСД Други део - 475 УСД 01. фебруара 2019. - 29. фебруара 2020 завршава се 29. фебруара 2020
    Касна регистрација1. део - 725 УСД Други део - 650 УСД 01. марта 2019. - 15. априла 2020 завршава се 15. априла 2020

    Следе информације о повратку кандидата за ФРМ сертификат, део 1 и ФРМ сертификат, део ИИ, 16. маја 2020. извор - ГАРП

    Рокови1. децембра 2019. - 31. јануара 20201. фебруара 2019. - 29. фебруара 20201. марта 2019 –       15. априла 2020
    Упис такса0 УСД0 УСД0 УСД
    Накнада за испит425 америчких долара550 америчких долара725 америчких долара
    Укупно425 америчких долара550 америчких долара725 америчких долара

    извор - ГАРП

    ФРМ резултати и пролазне цене

    Резултати ФРМ-а објављују се путем е-поште углавном шест недеља након одржавања испита. Такође вам се пружају квартилни резултати који ће вам у основи омогућити да разумете како сте постигли бодове на широким областима испита у односу на друге учеснике. Такође, пролазни резултат се не открива и одређује га одбор ФРМ.

    Пролазност се креће у распону од 30-60% за оба дела ФРМ испита. Погледајмо стопе проласка за сваки од нивоа;

    ФРМ резултат - Део И Пролазност је око 47%

    • Гледајући последњих 5 година (2014-2018) и 10 испита, ФРМ сертификациони део И је имао пролазни проценат у распону од 42% до 50%, са просечном пролазношћу од 47%.
    • Просечна стопа пролазности од 2010. (тј. Од маја 2014. до новембра 2018.) за 1. део износи 45,1%
    • Пролазност 1. дела за мај 2018. године износи 41%.
    • Пролазност дела 1 за новембар 2018. године износи 50,1%.
    • Пролазност првог дела за мај 2019. године износи 42%.
    • Пролазност 1. дела за новембар 2019. износи 46%.

    ФРМ резултат - Део ИИ Стопа полагања испита је око 57%

    • Поново узевши у обзир учинак у протеклих 5 година (2014-2018) и 10 испита, испит ФРМ за сертификацију, део ИИ, имао је проценат положености у распону од 50% до 62%, са просечном пролазношћу од 55%.
    • Интересантно је приметити да је проценат пролазности резултата ФРМ за И и ИИ део виђен највише у мају 2011. године са 53,1% и 61,6%.
    • Просечна стопа пролазности од 2010. (тј. Од маја 2010. до новембра 2018.) за Део 2 је 56,1%
    • Пролазност 2. дела за мај 2018. године износи 53,3%.
    • Пролазност 2. дела за новембар 2018. године износи 56%.
    • Пролазност 2. дела за мај 2019. године износи 60%.
    • Пролазност 2. дела за новембар 2019. износи 59%.

    Студијски материјал за испит ФРМ

    Ево поређења између студијског материјала који се може користити за припрему за ваше испите из дела И и ИИ за ФРМ сертификацију. Обухвата студијски материјал доступан на сајту ГАРП и Сцхвесер.

    АтрибутПотврда о управљању финансијским ризиком - испитне књигеСцхвесер
    Трошкови И део250 УСД + поштарина$399
    Трошкови ИИ део испита$ 295 + поштарина$399
    ФорматШтампаноШтампано
    Испити за вежбањеДа, бесплатно на лицу местада
    Питања за крај поглављадада
    Банка питањадада
    Морате знати брзи листНеда

    Такође, морате имати на уму да постоји неколико пакета који су доступни са Сцхвесер-ом, а можете одабрати и онај са карактеристикама које одговарају вашим захтевима. Иако сам ради поређења укључио цену и атрибуте Основног пакета за самостудирање. Даље одлучивање да ли ћете се одлучити за напомене о наставном програму ФРМ или припремни материјал зависиће од времена које ћете уложити у припрему испита за ФРМ.

    ФРМ испитне стратегије: пре испита

    Не постоје магија, пречице, већ посвећени напори који ће вас провући. Погледајмо неколико тачака које бисте могли узети у обзир приликом припреме за испит из ФРМ дела И.

    • Разумети курикулум- Прва и најважнија ствар је да се упознате са целим наставним планом и програмом који ћете студирати. Потрудите се да то заиста разумете.
    • Прођите кроз читања ГАРП- Важно је барем једном проћи кроз основна очитавања ГАРП-а, као и кроз ФРМ приручник.
    • Пронађите партнера за студирање- Ако можете да пронађете партнера за студирање. Пазите на некога у сличној ситуацији као што је ваша и на распоред. Можете једни другима бити добра помоћ у случају сумњи и снаге сваког партнера у одређеном предмету.
    • Почните рано- Разјасните то, ово нису ваши факултетски испити на којима би вас ласт-минуте студирање могло проћи. Да бисте се добро припремили за почетак и добро планирали распоред припрема, у складу с тим одлучите колико времена посветити сваком дану. Нарочито ако нисте неко ко је из финансија и из кванта, мораћете да посветите довољно времена за припрему.
    • Одредите сопствено радно време- Иако су препоручени сати око 200 сати, то не значи да ћете положити испит. Ови критеријуми су потпуно субјективни и захтевају искрене напоре у распону од 100-500 сати.
    • Добро се припремите за формуле и прорачуне- Важно разматрање за полагаче је да постоји добра количина квантитативног аспекта предмета. Математичка потешкоћа на испиту је слична оној на курсу финансија на постдипломском нивоу. Штавише, постоје важне формуле и прорачуни које треба знати заједно са њиховом правилном применом.
    • Припремите свој брзи лист- Програм укључује мноштво формула (пронађите их на крају сваког поглавља) и методе за различите врсте мерења. Пазите, обрасци са формулама се не испоручују уз испит. Зато их требате запамтити. Један од начина је да припремите сопствени брзи лист са формулама и да га стално користите кад год имате слободног времена током посла или док путујете.
    • Вежбајте, вежбајте и вежбајте! - Прегледавање бележака, крађење формула само је део припреме. Кључ ће бити количина праксе коју решавате у решавању проблема. Такође се може догодити да вежбате данас и да то заборавите након недељу дана. Дакле, овде не можете много учинити, већ само НАСТАВИТЕ ВЕЖБАТИ! Решите што више вежбања који ће вам дати до знања како ће изгледати права ствар и учинити вас сигурним у финалном мечу.
    • Курс није роман- Не бисте требали читати кад год имате времена само 15-20 минута. Стекните навику да учите сатима у размаку од 2-3 сата. Научите концепте и вежбајте их одмах. Ако то учините одмах од 1. дана, нећете осећати потребу да изнова и изнова читате концепте.
    • Решите узорке радова ГАРП- Ако правилно прођете кроз читање језгара ГАРП-а и решите њихов испит из праксе (доступан бесплатно након што се региструјете за испит), требало би да вам пружи добар самопоуздање да очистите папир. Такође, још неколико вежби Сцхвесер никада није штетно. Иако не очекујте да ће се у вашем раду појавити исти ниво питања. Очекујте да ће вас момци из ГАРП-а одвести на вожњу. Једноставно - припремите се за најгоре!
    • Припремите сваки одељак- Не испуштајте неколико концепата и тема мислећи да је то неважно. Такве одлуке могле би се вратити. Једноставно не можете себи приуштити да игноришете било коју формулу из било ког угла књиге. ПРОУЧАВАЈТЕ СВАКО И СВЕ.

    Посветите најмање 1 недељу пре испита- Ако радите, покушајте да направите паузу од недеље пре испита и све остале обавезе сведете на минимум. Употријебите га да се напуните неким концептима за ту додатну предност. Посветите се овог пута вежбању и поновном читању свог материјала.

    ФРМ испитне стратегије: Током испита

    Ако сте добро припремили и добро урадили домаћи задатак, дан испита не би требао представљати велики проблем. Иако сам навео неколико важних сугестија које би могле бити важне.

    • Нека тешка питања остану за крај- Многи испитаници су приметили да је последњих 10-так питања било слабо воће које се лако решило. Ово може бити жалосно за оне који због недостатка времена не могу стићи толико далеко и присиљени су да погађају одговоре. Зато је увек боље да се касније вратите на тешка питања и наставите брзо да одговарате на она која знате.
    • Будите брзи и опрезни Иако бисте могли да сматрате да имате довољно времена за свако питање, имајте на уму једну ствар. Питања о управљању финансијским ризицима су углавном врло шкакљива и тешка, па морате бити на опрезу и уштедети време да бисте решили тешка питања.
    • Потражите лаке бераче- Наићи ћете на питања у којима можете брзо пронаћи решења. Пазите на њих јер ћете их моћи брзо решити у року. Ово ће вам помоћи да уштедите време за друга питања, а такође повећавају шансе за брисање одељака.
    • Пазите на дуга питања - Остале врсте питања која су се могла видети на испиту су она која су била прилично дугачка у обе речи и у броју корака који су били потребни да би се исправило решење. Планирајте за њих да ли желите да то буде на почетку или на крају.

    Могућности стипендирања ФРМ испита

    • Кандидати који не могу приуштити и самофинансирају ФРМ испит могу приступити стипендији коју пружа ГАРП.
    • Ова стипендија покрива само накнаду за регистрацију за део ФРМ испита.
    • Такође имајте на уму да стипендије нису доступне за Други део ФРМ испита.
    • Одлуку о томе да ли стипендију треба доделити одређеном кандидату доноси дискреционо право ГАРП-а, а кандидату се може доделити само једна стипендија без изузетака.

    Иако ће, како би искористио стипендију, кандидат морати да се квалификује. Следе смернице које је утврдио ГАРП;

    • Студент мора да потврди редован упис на постдипломски студиј у време полагања испита. Дакле, у случају да је студент тренутно уписан на додипломски или програм сертификата не може се квалификовати за стипендију.
    • Чланови факултета имали би право ако могу да потврде стално запослење у својој институцији. Комплетни образац за пријаву који се може наћи на веб локацији ГАРП мора се доставити заједно са документима. 

    Политика одлагања ФРМ испита

    Могу бити ситуације у којима не можете приступити испиту који сте уписали. У таквим случајевима се може размотрити одлагање. Овде можете да одложите регистрацију испита једном до следећег датума испита. Иако постоји неколико услова;

    • Одгода се мора предати до последњег дана регистрације.
    • Да бисте одложили испит, мораћете да платите административну накнаду од 100,00 УСД.
    • Бићете аутоматски поново пријављени у следећи испитни циклус и у случају да одлучите да се не појавите на следећем испиту, изгубићете накнаду за регистрацију.

    Закључак

    ФРМ сертификат треба изабрати ако желите да учите и тражите каријеру у управљању финансијским ризиком. Управљање финансијским ризиком такође пружа могућност умрежавања са истомишљеницима и помаже вам да стекнете изложеност у индустрији ризика. Иако управљање финансијским ризицима не гарантује повећање посла или повећање плате, дефинитивно вам даје предност у односу на ваше колеге и пружа разумну предност у односу на ваше колеге на вашем радном месту. Изаберите ову акредитиву имајући на уму исплативост за себе. За успешно зарађивање потребна је добра посвећеност, дисциплина и напоран рад. Све најбоље!