Приходни токови (значење, примери) | Топ 6 типова

Приходни токови Значење

Токови прихода су различити извори прихода од којих организација остварује приход продајом робе или пружањем услуга или комбинацијом оба, а такви приходи могу се понављати по природи, на трансакцијама, на пројектима или у комбинацији различитих врста, у зависности од врсте посла у којој организација делује.

Компоненте

У зависности од природе, такви приходи могу да се понављају или не понављају -

# 1 - Понављајући приход

Понављајући приходи су извор прихода који је у току, а модел понављајућих прихода је онај који већина организација тежи да постави, јер је ово предвидљив и здрав инпут за потребе обртног капитала. На пример - организација која ради у аутомобилском сектору, услуге после продаје се понављају по својој природи и чине главни извор прихода. Компанија пружа широкопојасне услуге, или за мобилну компанију месечна претплата се понавља у природи. Недавно покренута веб локација на мрежи Нетфлик, месечна претплата њихових купаца понавља се у природи.

# 2 - Приходи који се не понављају

То је извор прихода који је повремене природе и не може се лако предвидети. На пример - компанија која пружа видео услуге имаће више претплатника него обично када постоји Вимбледон или Светско првенство у фудбалу. Слично томе, компанија која пружа услуге мобилне телефоније за пренос података могла би затећи кориснике који позивају више током Божића и нове године.

6 најбољих врста прихода

# 1 - Услуге

Приход примљен од пружања услуга потпада под приход од услуга. Тако, на пример, влада зарађује од пружања услуга превоза у било којој земљи приход од пружања услуга. Такође, пружање савета, накнаде за ревизију и разне друге професионалне накнаде су услуге у природи.

# 2 - Приход од пројекта

Неке компаније зарађују прихватањем пројекта са новим или постојећим купцем. На пример - постављање услуга метроа у граду, изградња путева и прелета, итд. Овакве пројекте додељују се једном или неколицини након прегледа пријава многих страна.

# 3 - Закуп

То је концепт у коме власник који се назива закуподавцем имовине, а која може бити земљиште, зграда, машина и друга имовина, омогућава другој особи која се назива закупац да користи њену имовину. Закуподавац наплаћује закупнину или камату у зависности од врсте имовине, а то је приход за закуподавца. Закуп може бити оперативни или финансијски закуп, у зависности од природе уговора.

# 4 - На основу трансакција

Приход остварен од прихода од продаје, који су обично једнократне уплате купаца, назива се приходом заснован на трансакцијама. На пример - пицерије или МцДоналд’с зарађују приход продајом директно купцима, који се по природи обично не понављају.

# 5 - Ауторска права и лиценцирање

Са порастом употребе рачунара и глобализацијом, ауторска права и лиценцирање постали су главни извор прихода за компаније које имају лиценцу. На пример - Сваки пут када купимо рачунар или лаптоп, морамо да купимо и Мицрософтову лиценцу за употребу Мицрософт Оффице производа као што су ворд, екцел, ПоверПоинт, Скипе итд. Мицрософт не продаје производ, већ само даје лиценцу за употребу за ограничен период и узима уплату. То је приход од лиценцирања.

# 6 - Остали

Постоје и друге врсте токова прихода од којих организација или особа остварује приход. Брокерске куће, позајмљива средства, огласи, услуге наплате дуга, посредничке исплате итд. Пример су разних других облика извора прихода. Такође, са све већом дигитализацијом и мобилним плаћањем, визе и мастер картице доносе приход радећи као веза између страна које врше и примају уплате.

Пример токова прихода

Узмимо у обзир да Кс Лтд., која се бави пружањем мобилних услуга, има приход од 5 милиона долара. Када погледамо финансијски извештај компаније, откривамо да месечни периодични приход износи 4,5 милиона долара, колико износи претплата старих купаца из прошле године, а нови купци су додали ове године. Дакле, сваки месец корисник плаћа трошкове, који су стални приход за Кс Лтд. Такође постоји и стални приход од 0,4 милиона долара, који долази од пружања нових сим картица и замене старих. Затим постоји 0,1 милиона долара од повременог додатног коришћења купаца. Ствар је овде у томе што свака организација по природи има различите токове прихода.

Предности

  • Стални ток прихода Дугорочно побољшава добру вољу и интегритет организације на тржишту
  • Важно за аплицирање за кредите јер приход игра важан фактор
  • Важно за одржавање стабилног управљања обртним капиталом
  • Приход је мерило успеха организације, јер кажу да је реч о компанији од милијарду долара, значи да је годишњи приход већи од милијарду долара
  • Помаже у плаћању чланарине и запосленима на време
  • Додатни новац остварен од прихода могао би се користити за капиталне инвестиције

Мане

  • Тежак је задатак одржавати стабилне токове прихода и купце током дужег временског периода
  • Понекад благи пад процента прихода игра велику улогу у ценама акција организације

Тачке за напомену

У данашње време, развојем рачуноводственог система, лако је и брзо припремити књиговодствене књиге, јер су сва одељења међусобно повезана путем ЕРП - Ентерприсе Ресоурце Планнинг система, који олакшавају анализу података.

Организација мора увек пажљиво пратити и анализирати токове прихода. Смањење може наговестити одлазак великог купца или издавање додатног кредита или било који проблем у систему наплате. Исто тако, повећање прихода могло би бити резултат недавног преузимања или новог купца или повећања пословања од постојећег купца.

Закључак

Приход је крв пословања која доноси новац који кружи кроз сва одељења и осигурава да организација и даље функционише. Приходи су толико важни да компаније банкротирају када пресуше. Због тога организација увек мора да стави најбоље ресурсе за прикупљање, обрачун, продају и други тим за подршку који се бави њима.