ЦС испит | Комплетан водич за испит за секретара компаније ЦС

Комплетан водич за испит за секретара компаније ЦС.

Тај период је историја када је шкртање бројева било каријера за штребере. Да би се подржала страст, постоје многи сертификати, који сигурно осигуравају потребан притисак. Али дефинитивно није лако одлучити се за који од њих. А ако вас каријера секретара компаније доводи у искушење да је наставите, одвојите минут да темељито прочитате програм. Наш покушај у наставку може вам помоћи у конфузији и олакшаће вам одлучивање о вашој будућности. Погледајмо шта имамо за вас.

    О испиту за ЦС


    Као што је дефинисано Законом о секретарима компанија из 1980. године, „Секретар компаније“ (ЦС) члан је Института за секретаре компанија у Индији. Да би стекли чланство у ИЦСИ, кандидати морају да заврше свеобухватан курс за секретара компаније у три нивоа. Обично ЦС игра важну улогу у финансијском и правном управљању предузећем. Секретар компаније може бити главни правни саветник одбора директора у предузећу и обавља секретарске ревизије за компаније које котирају на јавном списку. ЦС би требало да буде стручњак за питања корпоративног управљања и бави се питањима која се тичу усклађености прописа у било којој организацији.

    Улоге:

    • Усклађеност службеник
    • Главни саветник
    • Извршни секретар
    • Говернанце Профессионал
    • Саветник одбора
    • Секретарски ревизор

    Испит:

    Испит за секретара компаније има 3 нивоа испита, укључујући осмомјесечни програм оснивања, извршни програм и професионални програм. Минимално трајање ЦС програма је 2,5 године за дипломце и 3,5 године за оне који имају 10 + 2 године.

    Датуми испита:

    Сва 3 нивоа испита изводе се два пута годишње у месецима јуну и децембру.

    Договор:

    Студент се систематски упознаје са основама рачуноводства и пословне праксе на нивоу фондације која има 4 рада, извршни програм је подељен на 2 модула, укључујући укупно 7 радова и фокусиран је на законе предузећа, пореске законе и рачуноводство и праксу рачуноводства и ревизије предузећа . Стручни програм је подељен у 4 модула, укључујући укупно 8 радова. Овај ниво се фокусира на тајничку праксу компаније, корпоративно управљање, реструктурирање и стратешко управљање, између осталих напредних тема. Сваки испит на сваком од нивоа траје 4 сата, а пауза између њих је 1 сат.

    Подобност:

    Студенти са 10 + 2 могу започети са програмом закладе, а они који су завршили или ниво закладе или су дипломци могу се одлучити за извршни програм, али за наставак професионалног програма обавезно је прво успешно завршити извршни програм.

    Критеријуми за завршетак програма ЦС


    • Након полагања 10 + 2 (осим оних који имају ликовну уметност) кандидати морају да заврше Програм закладе. Минимално трајање програма је 8 месеци, али мора бити завршено у року од 3 године од регистрације. Испити се могу полагати тек након завршетка 9 месеци од датума регистрације.
    • Они који су одобрили Програм закладе или су дипломци (осим за ликовну уметност) могу се пријавити за извршни програм.
    • Минимално трајање је 1 година и мора бити завршено у року од 5 година од регистрације за програм. Извршни програм се састоји од 2 модула и студенти могу да полажу испите из оба модула након завршетка најмање 9 месеци курса.
    • Само они који су завршили извршни програм могу се пријавити за професионални програм. Минимално трајање програма је 1 година, али мора бити завршено у року од 5 година од датума регистрације за извршни програм.

    Усмени тренинзи и захтеви за обуку


    Усмено тренирање: Као део захтева за формално образовање, за Програм фондације обавезно је 30 предавања у трајању од 2 сата за сваки предмет. За извршни програм обавезно је 35 предавања у трајању од 2 сата за сваки предмет. За професионални програм, 40 предавања у трајању од 2 сата за сваки предмет стручног програма.

    • Остали краткорочни програми обуке: Након завршетка извршног програма, студенти су дужни да заврше:
    • ЕДП: Студенти такође морају да прођу кроз програм извршног развоја (ЕДП) од 8 дана након завршетка извршног програма и пре него што започну 15-месечну обуку.
    • 15-месечна обука за управљање (укључујући ПДП): Након положеног извршног програма, кандидати морају да прођу 15 месеци обуке за менаџере под надзором секретара компаније у пракси или у компанији. Ова обука такође укључује 25 сати Програма професионалног усавршавања (ПДП).
    • Програми обуке (СИП), Обавезна рачунарска обука: У року од 6 месеци од регистрације за извршни програм, кандидати треба да заврше седмодневни програм увођења студената (СИП). Поред тога, студенти морају да заврше 70-сатни програм обавезне рачунарске обуке да би се уписали на испите за извршни програм. 2 дана увод, 3 дана е-управе, 5 дана развој вештина и 5 дана развој предузетништва
    • 15 дана специјализоване обуке: Кандидати морају да прођу 15 дана обуке у специјализованој агенцији, као што је Канцеларија регистра предузећа, берзи, финансијској или банкарској институцији или консултантској фирми за управљање. Ова обука се изводи само након положеног испита за стручни програм и након завршетка СИП, ЕДП и 15 месеци програма обуке
    • МСОП: Постоји 15-дневни програм оријентације у управљачким вештинама (МСОП) након професионалног програма и завршетка 15 месеци обуке.

    Шта зарађујете?


    Након завршетка професионалног програма и 15-месечног програма обуке, кандидати могу да стекну чланство у ИЦСИ и користе звање придружени секретар компаније (АЦС) након свог имена.

    Зашто наставити ЦС?


    Потребан је напоран рад да бисте постали ЦС, али доноси велико поверење, поштовање и кредибилитет и сигурно има своје погодности. Као прво, секретар компаније је високо цењена ознака која потврђује правну и управљачку стручност професионалца у управљању корпоративним пословима.

    1. Секретар компаније комуницира са највишим руководством, укључујући МД, извршног директора или одбор директора компаније, и на њега се тражи правни савет у корпоративним пословима.
    1. ЦС је обично стручњак за корпоративно право и игра важну улогу у осмишљавању и спровођењу политика корпоративног управљања у предузећу. То га чини делом кључног руководећег особља у организацији.
    1. Изгледи за каријеру су добри и ЦС може или радити са угледном организацијом или започети своју независну професионалну праксу. Осим тога, пакет зарада је међу најбољима у индустрији.

    ЦС Формат испита


    ЦС фондација, извршни и професионални програмски радови морају да одговоре у трајању од 4 сата. Њихов формат испита варира од питања са вишеструким избором, оптичког препознавања марки и прегледа отворених књига.

    Квалификационе оцене ЦС


    За испит из фондације кандидати морају да постигну најмање 40% у сваком од радова и 50% у укупном броју свих радова да би могли успешно да положе испит.

    За извршни и професионални програм, кандидат мора да постигне најмање 40% у сваком раду и 50% у укупном броју свих радова у оквиру сваког модула да би могао да очисти испите.

    Накнаде за испит ЦС


    Испод је подељена цена ЦС испита.

    ЦС резултати и пролазне цене


    Проценат пропуснице закладе ЦС децембра 2015

     

    Проценат ЦС извршне пропуснице децембра 2015. (нови наставни план)

    Проценат ЦС Профессионал Пасс децембра 2015. (нови наставни план)

    ЦС Студијски материјал


     Студијски материјал за тематске темеље, извршни и професионални програм може се купити на веб локацији ИЦСИ.

    Водичи за учење за сваки предмет, укључујући и практичне испитне радове, такође се могу бесплатно преузети са веб странице ИЦСИ.

    ЦС испитне стратегије


    Стратегије: Пре испита

    Ухватите основе:

    1. Развијте концептуално разумевање предмета уместо да се фокусирате на меморисање и усвојите аналитички приступ да бисте боље учили.
    2. Опширно проучите да бисте обухватили све главне концепте, уместо да то радите на селективној основи.

    Пракса је кључ успеха:

    1. Вежбајте што је више могуће да би питања заснована на прорачуну могла да дођу до тачних резултата у минималном могућем року.
    2. Вежбајте студије случаја засноване на предмету како бисте развили практично разумевање идеја.
    3. Вежбајте са оком на сату, посебно током практичног решавања проблема, што ће вам помоћи да уштедите много времена током испита.

    Усвојите уравнотежен приступ и будите у току:

    1. Одржавајте равнотежу између теорије и примене, концентришући се на било које одређено подручје проучавања.
    2. Будите у току са најновијим информацијама о релевантним областима знања путем званичних публикација и других извора.

    Фокус на законским одредбама:

    1. Стекните разумевање замршености укључених у Закон о привредним друштвима из 2013. године и све измене, регулаторне промене повезане са правом компанија.
    2. Направите детаљну студију правних одредби и њихове практичне примене како бисте могли да поткрепите своје одговоре с нагласком на правном аспекту.
    3. Будите свесни изјава, законских одредби и студија случаја о којима одлучују судска и квази-судска тела.
    4. Не постоји негативна оцена за нетачне одговоре, осим одбитка од 0,25 поена за сваки нетачан одговор на испитима заснованим на ОМР-у у извршном програму.

    Стратегије: Током испита

    • Почните лако и будите пажљиви:

    • Боље је прво покушати са познатијим питањима, а тешка се могу касније.
    • Пажљиво прочитајте питања и анализирајте све доступне опције ако се ради о испиту са вишеструким избором.
    • За МЦК засноване на прорачуну, прорачуне треба извршити уместо интуитивног избора.
    • Кредирајте груби план:

    Разрадите план за решавање дугачких питања која могу одузети пуно времена. Не губите појам о времену док их покушавате и пређите на следећи проблем што је брже могуће.

    • Будите мирни, уштедите време и постизите више резултате:

    Не размишљајте стално о временским ограничењима и броју питања која тек треба покушати. Избегавајте панику по сваку цену и будите мирни и сталожени да бисте могли дати све од себе.

    • Останите логични и не бојте се анализирати:

    Направите поенту да своје образложење и закључке поткрепите законским одредбама и покажете своју аналитичку способност док пишете одговоре.

    Могућности стипендирања


    1. ИЦСИ нуди шему стипендија за заслуге (курс за тајништво компаније) из 1983. године са намером да препозна и промовише заслужне перформансе. Стипендија је доступна само регистрованим студентима извршног или професионалног програма.
    2. За студенте извршног нивоа, требало је да очисте све папире Фондације у једном заседању, у првом покушају, без изузећа у било ком раду и морају да постигну најмање 55% укупних оцена и да се региструју за извршни програм у року од три месеца од објављивање резултата фондацијског испита.
    3. За професионалне студенте Програма, требало је да у једном покушају, у првом покушају, без изузећа у било ком раду, очисте све радове оба модула на средњем нивоу и да постигну најмање 55% укупних оцена.
    4. Број стипендија за извршни и професионални програм био би ограничен на 25 током једне сесије и 50 у току једне године.
    5. Вредност стипендије била би 500 ИНР месечно. Да би наставили да користе стипендију, студенти су дужни да испуњавају прописане захтеве које је утврдио институт. То укључује одржавање високих стандарда студија и задовољавајуће спровођење усменог подучавања како је наведено у смерницама курса.
    6. Испитни одбор Савета управљаће ауторитетом овог шема стипендија за заслуге и његова одлука ће бити коначна и обавезујућа у питањима која се односе на исти.

    Корисни ресурси за припрему ЦС испита


    За ажурирање, студентима се саветује да прочитају „Студентска компанија

    Е-билтен секретара, овлашћени секретар, Баре Ацт, препоручене књиге и друге публикације на ове теме.

    Закључак


    ЦС је намењен високо амбициозним, али фокусираним појединцима који су одлучни да направе себи нишу у пољу корпоративног права и финансија. Најдефинирајући аспект овог курса је његов непоколебљиви фокус на менаџменту док се баве финансијама, правом и рачуноводством, као неким од интегралних аспеката којима се треба бавити током управљања пословима организације.

    По завршетку ЦС-а, професионалац се може радовати раду са највишим нивоом менаџмента у компанији, истовремено радећи као саветник одбора директора, извршног директора или доктора медицине. Отвара узбудљиво, али изузетно конкурентно поље за професионалца где он или она могу играти директну улогу у доношењу критичних корпоративних одлука. Ниво одговорности је толико већи, али исто тако и погодности.