Немерзиве хартије од вредности (дефиниција, примери, карактеристике)

Шта су нематеријалне хартије од вредности?

Немерзиве хартије од вредности су хартије од вредности које је тешко купити и тешко их је продати на тржишту, јер се њима не тргује ни на једном већем секундарном тржишту, а углавном се продају и купују у приватним трансакцијама или у слободној продаји.

Нетржишне хартије од вредности су оне које се не могу купити или продати јер се њима не тргује тако често на било ком секундарном тржишту. Они се углавном доносе и продају приватно у приватним трансакцијама или на ванберзанским тржиштима. Власнику таквих хартија од вредности тешко је да пронађе купца. Такође, чак и неке тржишне хартије од вредности уопште не могу да се продају због многих владиних правила и прописа.

Зашто се неке хартије од вредности не могу продати?

Примарни и највиталнији разлог да хартије од вредности не могу да се тргују је потреба за стабилним власништвом над хартијама од вредности. Ове хартије од вредности углавном се продају са попустом до њихове номиналне вредности. Добитак за инвеститора је попуст између номиналне вредности и набавне цене вредносног папира

Примери нетржишних хартија од вредности су следећи -

  • Америчка штедна обвезница
  • Акције (приватне компаније)
  • Хартије од вредности локалне самоуправе
  • Сертификати
  • Обвезнице савезне владе
  • Низ државних рачуна

Неким хартијама од вредности забрањена је поновна продаја и морају се држати до доспећа, попут америчких штедних обвезница, које се држе до доспећа. Други пример би био приватно обезбеђење попут инвестиција са ограниченим партнерством које се не могу продати због потешкоћа у препродаји. Нетржишност акција приватног предузећа власнику не представља проблем, јер ако жели да прода, мораће да разблажи власништво и контролу предузећа

САД издају како тржишне, тако и нетрживе хартије од вредности. Трезорским обвезницама САД-а и државним записима се слободно тргује на америчком тржишту

Карактеристике нематеријалних хартија од вредности

# 1 - Веома неликвидна

  • То је најважнија карактеристика која чини финансијски инструмент.
  • Ове хартије од вредности су неликвидне и не могу се претворити у готовину док не прође датум доспећа.
  • Период доспећа није дефинисан. Међутим, према конвенцији и правилима ГААП, трајање је обично дуже и може се кретати од више од три године до десет

# 2 - преносив

  • Неке од ових хартија од вредности нису преносиве и стога се морају чувати до доспећа. С друге стране, постоје неке хартије од вредности које су преносиве и које се такође користе као поклони.
  • Неликвидне и непреносиве особине су особине које се међусобно допуњују.

Горе наведене две карактеристике користе се за класификовање било које хартије од вредности као непродајне.

# 3 - висок повратак

  • Ове хартије од вредности обично имају дуго доспеће и подржавају их држава. Претпоставља се да ће инвеститор вратити главницу, а каматна стопа ће зависити од тржишне стопе. Међутим, претпоставља се да ће поврат бити већи.
  • Повратак нетржишних хартија од вредности већи је од тржишних хартија од вредности.

Пример нематеријалних хартија од вредности

Инвеститор дугорочно тражи инвестицију. Има довољно расположивог прихода. Жели да то уложи за своју ћерку која тренутно има пет година. Његов инвестициони саветник дао му је две могућности - америчку државну обвезницу од тридесет, шездесет или деведесет дана и америчку штедну обвезницу. Мора да одабере једну од њих.

Гледајући склоности и потребе инвеститора, он би требало да одабере америчке штедне обвезнице. Америчке штедне обвезнице су дугорочне. Такође се могу пренети након што дете напуни осамнаест година. Такође има овај износ и неће га ускоро захтевати.

Још један фактор који овде треба размотрити је да ће ове обвезнице обезбедити принос са минималним ризиком. Иако америчке трезорске обвезнице пружају принос, они су краткорочни, попут тридесет, шездесет, деведесет дана

Ако инвеститор одабере ову опцију, он ће морати да обнови ове обвезнице након сваког доспећа. Такође, карактеристике ових обвезница не задовољавају његове потребе.

Предности

  • Инвеститори могу купити америчке обвезнице старије од 18 година. Ове нетржишне хартије од вредности не могу се продати или донети и њима се не може трговати на секундарном тржишту.
  • Ове хартије од вредности такође представљају сјајне поклоне. Ове хартије од вредности могу бити нетржишне, али се могу у великој мери купити за друге. На пример, неко може купити обвезницу за своје дете и моћи ће јој приступити након што напуни 18 година
  • Један од других важних разлога је тај што се ове хартије од вредности не могу донети или продати. Повећава квалитет инвестиција. Ове обвезнице се сматрају најсигурнијим обликом улагања који потрошачи могу да изаберу. Међутим, постоји ограничење износа који појединац може купити. Ове обвезнице имају мали главни ризик, а принос је загарантован.
  • То значи да нећете изгубити новац и увек ћете бити плаћени више од онога што су уложили.

Мане

  • Један од главних недостатака нетржишне сигурности је недостатак ликвидности. Ако инвеститор поседује такву обвезницу и ако му је хитно потребан новац, ова обвезница му не може бити од користи, јер не може бити продата до датума доспећа, а инвеститор је не може уновчити за прикупљање додатних средстава
  • Као што је раније речено, постоји загарантован повраћај ових инвестиција. Међутим, ту је и губитак могућности. Будући да је повраћај загарантован, не постоји додатни опсег остваривања више поврата, чак и ако тржиште има добре резултате.
  • Постоје и нетрживе хартије од вредности које су непреносиве. Ако инвеститор жели да инвестира у ово, онда би требало да се увери да улаже само расположиви доходак који није потребан до датума доспећа. Будући да се не могу продати или пренети, не постоји начин да се по потреби откупе.