Спољна ревизија (дефиниција) | Улоге и одговорности спољне ревизије

Шта је спољна ревизија?

Спољна ревизија се дефинише као ревизија финансијских евиденција предузећа у којој независни ревизори пажљиво извршавају задатак испитивања ваљаности финансијских евиденција предузећа како би се утврдило да ли у евиденцији има погрешних навода због преваре, грешке или проневере и потом исте пријавити заинтересованим странама компаније.

Циљ екстерне ревизије укључује утврђивање потпуности и тачности рачуноводствених евиденција клијента, како би се осигурало да се евиденција клијената припрема у складу са рачуноводственим оквиром који се на њих односи и како би се осигурало да финансијски извештаји клијент представља истините и поштене резултате и финансијски положај.

Пример спољне ревизије

Компанија КСИЗ доо производи одевне предмете и наведена је као јавно трговано предузеће, тј. Продаје своје акције јавности. Компанија жели да зна да ли ће подлећи ревизији финансијских извештаја од стране спољног ревизора или не?

У складу са законом, сва предузећа која тргују јавно или корпорације које продају своје акције јавности законски су обавезна да ревизију својих финансијских извештаја врши спољни ревизор. Циљ укључује утврђивање потпуности и тачности рачуноводствених евиденција клијента, како би се осигурало да се евиденција клијената припрема у складу са рачуноводственим оквиром и осигурати да финансијски извештаји клијента приказују истинито и поштено финансијско стање . Дакле, компанија ће именовати ревизора који ће проводити спољну ревизију компаније и дати свој ревизорски извјештај у писменој форми, који ће се заснивати на разним доказима и информацијама прикупљеним о истинитом и поштеном приказу финансијских извјештаја који су му достављени заинтересоване стране.

Улоге и одговорности спољне ревизије

  • Главна одговорност је верификација главне књиге предузећа и упућивање свих осталих битних упита од руководства предузећа. Помаже у утврђивању стварне слике тржишне ситуације компаније и финансијске ситуације, што даље пружа основу за менаџерске одлуке.
  • Испитајте валидност финансијских евиденција да бисте утврдили да ли је у евиденцији компаније било погрешних навода због преваре, грешке или проневере. Дакле, повећава аутентичност и веродостојност финансијских извештаја као финансијских извештаја компаније.
  • Ако постоје грешке у рачуноводственом процесу предузећа, онда то може забранити да власник предузећа доноси одлуке које су најбоље за предузеће. Ревизија у великој мери помаже у превазилажењу овог проблема, јер су поступци у ревизији осмишљени на такав начин да помажу у откривању грешака у систему и осталим преварама. Ревизије такође осигуравају евидентирање рачуноводствених трансакција у складу са општеприхваћеним рачуноводственим принципом. Помаже власнику предузећа да се покрије када је реч о поштовању различитих правила и прописа које регистровани ентитет треба да следи.

Ограничења спољне ревизије

  • Ревизија се врши прегледом узорака података предузећа, за које ревизор сматра да су материјал за његово испитивање. Ревизор не процењује и не прегледа све трансакције које су се догодиле у предузећу. Дакле, он само изражава своје ревизорско мишљење о финансијским извештајима и подацима на основу узорака података који су му достављени. Дакле, ово не даје тотално уверење о финансијском положају компаније.
  • Трошкови укључени у спровођење ревизије могу бити врло високи.
  • У свим фазама рачуноводства, од припреме до финализирања финансијских извештаја и изражавања ревизорског мишљења, постоји умешаност људи и на тај начин они постају склони грешкама. Такође, ако постоји недостатак знања или искуства ревизора у одговарајућој области, сврха ревизије неће бити решена.

Важне тачке

  • Главна сврха због које се врши спољна ревизија укључује утврђивање потпуности и тачности рачуноводствених евиденција клијента, како би се осигурало да се евиденција клијената припрема у складу са рачуноводственим оквиром који се на њих односи и како би се осигурало да финансијски извештаји клијента представљају истините и поштене резултате и финансијски положај. Законски ревизор може тражити финансијске књиге, евиденције или информације компаније у вези са оним за које му управа не може ускратити.
  • Након спровођења ревизије и прикупљања потребних информација, спољни ревизор треба да преда свој извештај о ревизији у писменој форми, који ће се заснивати на разним доказима и подацима прикупљеним о истинитом и поштеном приказу финансијских извештаја који су му достављени заинтересованим странама. .
  • Најчешће је спољна ревизија намењена за добијање потврде о финансијским извештајима компаније. Одређени инвеститори и зајмодавци захтевају ову потврду за своју анализу. Такође, сва предузећа којима се тргује јавно или корпорације које продају своје акције јавности законски су обавезна да изврше ревизију својих финансијских извештаја и добију ову потврду.

Закључак

Из наведеног се може закључити да је спољна ревизија једна од главних врста ревизија у којој ревизори раде на књиговодственим књигама, евиденцијама о набавкама, инвентару и другим финансијским извештајима како би проверили да ли предузеће функционише на прави начин. Они раде планирање ревизије и раде на основу тога. Они такође одређују да ли компанија следи ГААП или не. Они спроводе тест, а затим достављају детаљан извештај дотичним лицима. Спроведено је са циљем да прикупи различите информације како би ревизор могао да да своје мишљење о истинитом и поштеном погледу финансијског стања предузећа на датум биланса стања. Спољна ревизија повећава аутентичност и веродостојност финансијских извештаја јер финансијске извештаје предузећа верификује независна спољна страна.