Изјава о власничком капиталу (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта је Изјава о власничком капиталу?

Изјава о власничком капиталу је финансијски извештај који садржи промену у капиталу акционара (одражавајући додавања и одузимања капитала услед пословних трансакција) ентитета током одређеног временског периода. Када компанија оствари добит, она повећава капитал власника, а када компанија прави губитке, она једе капитал власника.

Израчун је следећи:

Почетно стање власничког капитала

+ Приход остварен током периода

- губици настали током периода

+ Доприноси власника током периода

- Власник црта током периода

= Завршни биланс капитала

Типичан пример изјаве о власничком капиталу почиње са именом компаније на врху, праћеном насловом извештаја, а затим датумом за који се изјава припрема. Сада ћемо размислити о неким примерима са становишта пуког израчунавања.

Извештаји о примерима власничког капитала

Пример 1

Претпоставимо компанију Алпха Инц. која има почетни биланс власничког капитала од 4.000 милиона долара од 1. јануара 2018. Сада компанија прикупља новац од капиталних инвеститора у вредности од 2.800 милиона долара. Такође, током године компанија је остварила нето приход од 1.000 милиона долара. Слично томе, било је неких губитака од неких ван оперативних активности у вредности од 200 милиона долара. Изјава компаније о власничком капиталу на крају 31. децембра 2018. требало би да изгледа овако:

Чини се да је компанија достигла одређени ниво зрелости у свом расту, јер чини се да инвеститори не уливају више капитала у фирму јер зарада и даље изгледа прилично добро. Посао може губити могућности због различитих фактора као што су застарела линија производа, недостатак фокусирања на купца итд.

Пример 2

Претпоставимо да компанија Гамма Тецх Цорп. има почетно стање власничког капитала од 52.000 УСД од 1. јануара 2018. Компанија је имала капитал вредан 14,00 УСД уливан од инвеститора током године. Такође, компанија је остварила профит од 34.500 долара и поделила 1.000 долара у облику дивиденде. 31. децембра 2018. године извештај о капиталу компаније појавиће се на следећи начин:

Обично се сматра да компаније које расподељују дивиденде имају мање могућности да уложе капитал, па стога капитал враћају инвеститорима у облику дивиденде. Чини се да је Гамма Тецх Цорп. ове године остварила огроман профит, али враћање дивиденде можда неће бити корак у правом смеру. Инвеститори то могу схватити као мешовити сигнал компаније и могу оклевати да улажу даље.

Пример 3

Претпоставимо да Џон има компанију Јохн Травелс Лимитед. Ентитет има 150.000 УСД власничког капитала на почетку извештајног периода, тј. 1. јануара 2018. Сада, Јохн улаже 10.000 УСД у своју компанију. Такође, током периода, ентитет остварује приход од 20.000 УСД.

Иако компанија никада није направила губитке од почетка, Џону је хитно био потребан новац у неоправданој ситуацији и стога је морао да повуче 3000 долара са рачуна капитала. Редослед трансакција довео је до следећег утицаја на капитал власника:

У овом примеру, компанија је прикупила износ од 10.000 америчких долара и такође зарадила 20.000 америчких долара. Може се рећи да компанија има добре изгледе и да се високо цени међу инвеститорима који су се сложили да уложе 10.000 долара у компанију. Повлачења су врло оскудна у поређењу са укупним скоком у бројкама.

Пример 4

Бета Лимитед започета у јануару 2018. са почетним капиталом од 80.000 америчких долара. Током године власник је извршио додатних 25.000 УСД доприноса и 5.000 укупних повлачења. Под претпоставком да компанија током тог периода није остварила добит или губитак, Изјава о власничком капиталу изгледала би овако:

Мало је овде напоменути да се са нумеричке тачке гледишта капитал у целини повећао. Али не може се рећи да посао добро иде, јер никакав приход или губици нису ушли у слику. Дакле, са оперативног становишта, посао нема никакву активност.

Ентитет је само прикупио износ од 25.000 УСД од инвеститора и повукао је 5.000 УСД. Стога, иако је капитал порастао, то није резултат пословања компаније, па је стога врло тешко изнијети било какво мишљење о овом послу.

Мало је овде напоменути да се са нумеричке тачке гледишта капитал у целини повећао. Али не може се рећи да посао добро иде, јер никакав приход или губици нису ушли у слику. Са оперативног становишта, посао нема никакву активност.

Ентитет је само прикупио износ од 25.000 УСД од инвеститора и повукао је 5.000 УСД. Стога, иако је капитал порастао, то није било због пословања компаније, па је стога врло тешко изнијети било какво мишљење о овом послу.

Закључак

Да сумирамо горе поменуте примере, можемо категорисати ефекте на Извештај о власничком капиталу у пословне трансакције. Приход увек има додатни ефекат на капитал власника. Слично томе, трошкови увек негативно утичу на капитал власника. Будући да је нето добит разлика између прихода и расхода, нето приход би требао повећати капитал.

Али ако трошкови премашују приход који доводи до нето губитка, смањиће се рачун капитала. Такође, свако повлачење доводи и до смањења власничког капитала. Сви горе наведени примери имају неке јединствене ситуационе трансакције попут прихода без икаквих губитака, расподеле дивиденде или повлачења у случају власничког предузећа, али основни ефекат је оно што је важно.