Учешће у капиталу (значење, дефиниција) | Примери улагања у капитал

Значење улагања у капитал

Капитално улагање односи се на куповину удела у одређеној компанији и након тога њихово држање како би се стекао власнички интерес који се касније може продати како би се генерисао разуман поврат у зависности од његових инвестиционих циљева.

Доље су дате врсте капиталних улагања -

  • Власнички улог: Директно улагање појединца / власника у посао који поседује.
  • Ризични капитал / приватни капитал: Улагање ризичног капитала / фондова приватног капитала који учествује у новооснованим и зрелим компанијама.
  • Јавна инвестиција: Инвестиције шире јавности у акције компанија којима се тргује јавно.

Примери улагања у капитал

Следе примери инвестиција у капитал.

Учешће у капиталу - Пример # 1

Доље су дати неки од примера улагања у капитал

Учешће у капиталу - Пример # 2

Господин Кевин започиње посао циљајући капитал од 10000 долара. Одлучио је да 40% укупног капитала позајми као дуг. Откријте његов удео у капиталу.

  • Укупан капитал = 10000
  • Дуг = 10000 * 0,4 = 4000

Прорачун удела у капиталу

  • Преостали удео у капиталу = 10000 - 4000
  • =6000

Предности улагања у капитал

Следеће тачке илуструју како капиталне инвестиције имају користи

  • Економски раст - Када власник уложи новац у било које новоосновано предузеће или посао за пружање добара и услуга, тежи економском расту у земљи. Отвориће се нова радна места, обезбедиће боља добра и услуге и све ово директно подстиче БДП земље.
  • Гради транспарентност - Када компанија одлучи да прикупи новац од јавности, то чини тако што се котира на било којој истакнутој берзи у земљи. Када се то уради, уврштавање захтева одређена обелодањивања од стране компаније. Отуда ово тежи да донесе транспарентност пословања, а то, пак, гради поверење у јавност која инвестира и на тај начин промовише интегритет финансијских тржишта.
  • Обезбеђује капитал за раст - Када фирма ризичног капитала обезбеди потребна финансијска средства за било коју компанију која има потребе за финансирањем, такви поступци од стране компаније ПЕ / ВЦ теже да изграде неопходни капитал за раст како би проширила свој домет и упориште, што не би било могуће да није обезбеђен неопходни прилив капиталних средстава.
  • Смањује монополску моћ Када постоји капитално финансирање за покретање сличног посла, доћи ће до смањења монополске моћи у рукама неколицине играча. Ово ће осигурати бољи избор добара и услуга за купце и услуге. Према томе, једна фирма неће злоупотребити своју монополистичку моћ и радије ће створити већу ефикасност и боље производе и услуге захваљујући конкуренцији на тржишту
  • Олакшава међународно инвестирање - Када компанија настоји да буде уврштена, она пружа све потребне информације на берзама и постоји довољно обелодањивања. Стране компаније сада могу да одлуче у вези са износом који желе да уложе, улогом које жели да преузме у било којој другој компанији итд., Будући да сада могу имати све жељене информације доступне на тржишту јавно и неће представљати велики проблем.
  • Промовише институционални холдинг - Када се компанија уврсти на берзу, она ће сада повећати своју видљивост даљим институционалним инвеститорима попут узајамних фондова и хеџ фондова који сада могу да преузму удео у компанији куповином удела у тим компанијама. На овај начин ће се промовисати и институционални фондови.

Мане капиталних улагања

У наставку је дато неколико упута о томе како улагања у капитал могу имати одређене недостатке

  • Нема повећања поврата помоћу полуге - Када фирма покуша да преузме полугу, она тежи да максимизира свој повраћај заједно са потребним ризиком позајмљивањем дуга. Међутим, ако се компанија ослања само на капитал као извор финансирања и никада не прибегне било ком износу дуга, тада неће остварити никакву предност захваљујући полугама и приноси неће бити максимизирани ограниченим капиталом, а преостали део долази из дужничког капитала, који би био случај пословања са полугом.
  • Захтева откривање - Попис гарантује довољно обелодањивање од компаније, у погледу свих детаља као што су финансијске информације и други финансијски подаци који не би захтевали такво откривање, да је компанија остала приватна. Сада би се морале открити пословне тајне и предузеће можда неће моћи да ужива поверљивост коју је раније уживало у очувању приватног статуса
  • Разређивање улога - Када компанија понуди акције за упис или позове компанију са ризичним капиталом да преузме удео у послу, дешава се да се удео у послу разблажи. Контрола над пословањем сада ће бити у рукама других спољних субјеката, а првобитни власник ће пропустити контролу и свој део удела који ће се сада разблажити и дистрибуирати другима у компанији

Закључак

Капиталне инвестиције играју веома важну улогу у обезбеђивању потребног капиталног финансирања за посао и врло добро представљају власнички интерес у одређеном подухвату. Овај извор финансирања може доћи из јавности емисијом акција или чак из приватног капитала и актера ризичног капитала. Они су далеко прешли у томе што су морали да обезбеде неопходни капитал за раст како би помогли предузећу да предузме неопходно финансирање за своје експанзионе активности.

Међутим, чини се да се значајно умањује удео када компанија постане јавна или понуди истовар удела фирми ризичног капитала. У таквом случају, власник има тенденцију да изгуби контролу и може имати мање речи о томе како тачно предузеће треба водити и с тим у вези може изгубити. Терет обелодањивања повећава се када компанија изађе у јавност са захтевима које треба испунити.

Упркос томе, улагања у капитал имају тенденцију да буду чврста основа која пружа неопходан јастук и капитал за било који посао да предузме своје ширење. Они подстичу и олакшавају прекогранично и институционално инвестирање куповином потребног улога, а све то увелико доприноси развоју интегритета и стабилности финансијских тржишта.