Менице против менице | Топ 7 разлика

Разлике у меницама и меницама

Инструменти о којима се преговара важан су део редовног пословања. Ови инструменти садрже захтев или обећање да ће платити одређени износ новца у предвиђеном временском периоду.

Постоје три врсте преносних инструмената - менице, менице и чекови.

  • Меница је инструмент којим се дужнику налаже да у одређеном року плати одређени износ. Потребно је прихватити меницу како би се назвао важећом или применљивом. А меницу издаје поверилац.
  • С друге стране, меница је обећање да ћете платити одређени износ новца у предвиђеном временском року. А меницу издаје дужник.

Основна разлика између менице и менице је у томе што прву треба прихватити пре него што се изврши уплата, али другу не треба прихватити.

У овом чланку ћемо разговарати о међусобним разликама између менице и менице.

Менице наспрам менице Инфограпхицс

Много је разлика између меница у односу на менице. Ево најважнијих описаних у наставку -

Менице наспрам менице - кључне разлике

Као што већ знате, постоје бројне разлике између меница и меница. Ево кључних разлика међу њима које се истичу -

  • Меница је преносни инструмент који се издаје када дужнику треба да се наложи да у договореном року повериоцу плати доспели износ. Меница је, пак, писани уговор између трасанта и трасата, где трасант обећава да ће исплатити одређени износ у предвиђеном року.
  • Стране укључене у меницу су трасат, трасант и прималац уплате. У меници су укључене стране трасант и прималац / трасат.
  • У случају менице, дужник треба да прихвати меницу да би је назвао валидном. У случају менице, нема потребе за прихватањем од трасата.
  • Ако се меница не поштује, издаје се обавештење свим укљученим странама. У случају менице, не издаје се обавештење „произвођачу“ менице за нечастиво.
  • У случају менице, ниједно средство се не чува као обезбеђење. У неким случајевима, у случају меница, средство се може чувати ради осигурања од зајма.

Менице наспрам менице (упоредна табела)

Основа за упоређивање меница са меницомМеницеМенице
1.    ЗначењеМенице су преговарачки инструменти који захтевају новац од дужника у предвиђеном временском периоду.Менице су такође преносни инструменти који обећавају да ће платити одређени износ у одређеном временском периоду.
2.    О чему се ради?Налог за плаћање доспелог новца.Обећавајући да ће платити новац који доспева.
3.    ИздајеПовериоци.Дужници.
4.    ПрихватањеДужнике треба да прихвате менице да би се могле назвати важећим.Не постоји таква норма.
5.    Укључене странеУкључене су три стране - трасант, трасант и прималац уплате.Овде су укључене две стране - трасант и прималац уплате.
6.    Примена копијаМенице се могу саставити у копијама.Менице се не могу саставити у копијама.
7.    У случају нечастиКада се рачун не поштује, обавештава се све укључене стране.Када је меница обезвређена, обавештење се не издаје произвођачу (дужнику).

Закључак

Менице и менице су важне колико и чекови у послу. Али ретко говоримо о овим концептима који су витални за пословне трансакције и зајмове. Менице су један од најзначајнијих инструмената са којима се може преговарати и који се издају када дужник купује робу на кредит. Преко меница, поверилац шаље налог дужнику да овај треба да уплати износ у предвиђеном року.

Меница је исте природе, али издаје је дужник за који обећава да ће исплатити потребан износ у одређеном року. Разумевање ових концепата помоћи ће вам да разумете посао из практичне перспективе и могли бисте их применити у свом послу / послу.