Етичко инвестирање (дефиниција, примери) | Топ 5 врста етичког улагања

Етичка дефиниција улагања

Етичко инвестирање је врста процеса инвестирања која узима у обзир личне вредности инвеститора (било да су то социјалне, моралне, верске, политичке или еколошке вредности) пре доношења инвестиционих одлука.

Етичка улагања могу се извршити на два начина -

  • Позитиван утицај: Избор индустрија / сектора / компанија чије се вредности поклапају са вредностима инвеститора.

    На пример: Ако је инвеститор из одређеног региона, тада је склонији куповини производа који одговарају њиховом региону и инвестирању у њих. Људи из јужних држава склонији су улагањима у пољопривреду и индустрије повезане са пољопривредом.

  • Негативан утицај: Избегавање индустрија / сектора / предузећа чије се вредности директно разликују од вредности инвеститора.

    На пример: Ако инвеститор верује да производни процес одређене компаније штети друштву и животној средини, тада би инвеститор избегао да улаже у акције те компаније.

Врсте етичког улагања са примерима

Различите врсте етичког улагања биле би оне засноване на различитим вредностима као што су социјалне, моралне, верске и еколошке вредности. Размотримо детаљно сваку од њих -

# 1 - Инвестиције засноване на друштвеним вредностима

Друштвене норме диктирају шта је прихватљиво за одређено друштво, а шта није. Они су обично уграђени у различита друштва и културе и широко су прихваћени у том одређеном друштву. Узимање у обзир друштвених вредности и онога што би могло бити корисно за друштво у целини, пре улагања је један од облика етичког улагања.

На пример - Задружно друштво је најбољи пример улагања заснованих на друштвеним вредностима. Чланови одређеног друштва формирају задругу и улажу у њу. Када било којем члану друштва требају средства, задруга даје новац том члану. У овом случају улагање чине чланови друштва узимајући у обзир добробит друштва у целини - укључујући све његове чланове.

# 2 - Инвестиције засноване на моралним вредностима

Типично, овај облик улагања спада у категорију „негативног утицаја“. Инвеститор не би инвестирао у било коју индустрију / компанију која није у складу са његовим моралним вредностима.

На пример - инвеститори не би били склони улагању у компаније за производњу дувана / алкохолних пића ако инвеститор има јака осећања да су такве индустрије против њиховог морала.

# 3 - Инвестиције засноване на верским вредностима

Свака религија има своје праксе, веровања и културу. Оно што је прихватљиво за једно друштво не мора бити прихватљиво за друго друштво. Припадници одређене религије / културе били би склонији улагању у индустрије / компаније које су корисне за њихову културу / религију или производњу производа који су прихватљиви за њихову културу / религију.

На пример - инвеститори на Блиском истоку били би склонији улагању у производне компаније Хијаб / Абаиа, јер за њима постоји велика потражња и прихватљива је за то одређено друштво. Инвеститори који припадају јудаизму били би склонији улагању у компаније које се придржавају њихових норми - попут кошер хране.

# 4 - Инвестиције засноване на политичким вредностима

Политичка клима утиче на начин на који инвеститори перципирају стање економије и природно утиче на њихове обрасце инвестирања. Инвеститори теже да улажу више и верују да ће ризик бити мањи када је њихова политичка странка на власти. Вероватније је да ће инвеститори током тог периода држати акције и инвестирати у дугорочне хартије од вредности. Алтернативно, инвеститори би имали мању вероватноћу да инвестирају када је на власти друга политичка странка. Већа је вероватноћа да ће инвестирати у краткорочне акције и чешће трговати.

На пример - Демократа би вероватно инвестирао више на берзу када је Демократска странка на власти и инвестирао би у индустрије које фаворизују системе вредности одређене странке.

# 5 - Инвестиције засноване на еколошким вредностима / зелено инвестирање

С обзиром на тренутно стање на планети, зелено инвестирање у последње време брзо добија на значају. Под овом врстом улагања улаже се у компаније које производе еколошки прихватљиве производе или су њихови производни процеси економични. Током последњих неколико деценија било је много случајева када су велике индустрије изазвале велико загађење ваздуха / воде. Они углавном утичу на стање животне средине.

Зелено инвестирање фокусира се на инвестирање у компаније које својим производним процесима не штете животној средини, а крајњи производ је еколошки прихватљив. Није довољно да су процеси еколошки прихватљиви ако се испостави да је коначни производ нешто штетно - попут пластике за једнократну употребу.

Еколошко улагање се такође фокусира на друге компаније које имају за циљ еколошки прихватљив циљ, као што су -

  • Очување постојећих природних ресурса;
  • Откривање и производња алтернативних извора енергије;
  • Рециклажа;
  • Чишћење водних тијела;
  • Зелени превоз;
  • Смањење расипања.

Предности етичког улагања

Следе неке од предности етичког улагања -

  • Етичко улагање осигурава да се улагања врше у складу са вредностима инвеститора.
  • Будући да се више људи одлучује за етичка улагања, то позитивно утиче и на друштво и животну средину на такав начин да обесхрабрује друге индустрије.
  • Принос од ових инвестиција није само новчани, већ има укупни утицај на инвеститора као и на планету.

Мане етичког улагања

Иако је етичко улагање теоретски добро, оно се суочава са следећим недостацима -

  • Етичко улагање можда неће остварити исти повраћај као друге индустрије. Приноси етичких компанија / индустрија имају тенденцију да буду нижи од њихових колега, а време потребно за стварање било каквог поврата такође би било дуже.
  • Могли би постојати случајеви у којима компаније тврде да су еколошке, али у стварности то можда није случај.
  • Етичко инвестирање заснива се на сваком конкретном инвеститору. Оно што је прихватљиво за неке, можда неће бити прихватљиво за друге. Поље је крајње субјективно.

Закључак

Етичко инвестирање је добродошла пракса у новије време како би се осигурало да се компаније придржавају социјалних, моралних, еколошких и културних норми. Лоши или штетни производни процеси толико дуго ометају заједницу као и планету да је време да се заузмете. Иако долази са низом својих недостатака, етичко улагање би, ако се добро увежбава и сви га прихвате, био здрав механизам инвестирања.