Екуити вс Роиалти | 6 најбољих разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између Екуити вс Роиалти је та што капитал представља износ власништва акционара у компанији. Због тога акционари од предузећа добијају удео у добити у облику дивиденде итд. Док корпорације лиценцне накнаде плаћају правном власнику предметне имовине. Обухвата патент, ауторска права, заштитни знак, франшизу или било коју другу имовину за употребу такве имовине у њиховом послу.

Разлика између капитала и Роиалти

Ресурси играју значајну улогу у свим врстама организација. Постоје различити начини на које организација може стећи и укључити различите ресурсе потребне у своје пословање. Нека предузећа имају директно и потпуно власништво над ресурсима који су им потребни за производњу и пружање добара и услуга својим купцима. Истовремено, други ће стећи имовину од власника и користити је у комерцијалне сврхе. У случају власништва, акционари држе капитал предузећа и добијају приносе у облику дивиденде и капиталне добити. С друге стране, када компанија користи ресурсе других лица, тада мора да плати ауторски хонорар правном власнику имовине. Предузећа морају да истраже предности и недостатке различитих доступних опција, а затим да међу њима изаберу најбоље за своју организацију.

У овом чланку детаљно разговарамо о разликама између Екуити вс. Роиалти.

Шта је капитал?

Капитал компаније представља власништво над предузећем које поседују акционари. Власнички удео против својих власника добија удео у будућој добити компаније. Главне врсте капитала укључују обичне акције, нераспоређену добит, премију за акције и преференцијалне акције. Принос акционара на капитал у компанији може бити у облику дивиденде или капиталне добити. Овде је дивиденда износ исплаћен из добити коју је компанија зарадила. Капитални добици су апрецијација цена акција предузећа када постоји велика потражња за акцијама предузећа на тржишту капитала.

Шта је Роиалти?

Накнаде за накнаде су исплате које се врше власнику за коришћење његове имовине или имовине. Пример имовине укључује патенте, природне ресурсе, франшизе или дела заштићена ауторским правима. Исплата ауторских права врши се особи која је законски власник таквих патената, природних ресурса, дела заштићених ауторским правима, имовине или франшизе. Власници лиценце или корисници франшизе плаћају хонорар за коришћење имовине или имовине. Мотив је стварање прихода или обављање било које друге активности према договору између њих. Ауторске накнаде су углавном правно обавезујуће за обе стране. Намењени су надокнађивању штете власнику имовине пошто нека друга особа користи његову имовину или ресурс. Дакле, краљевски интереси су законска права која власнику имовине дају права на наплату исплате ауторских права.

Екуити вс. Роиалти Инфограпхицс

Овде вам пружамо првих 6 разлика између Екуити вс. Роиалти.

Капитал у односу на Роиалти - кључне разлике

Кључне разлике између капитала у односу на Роиалти су следеће:

  • Главна разлика између капитала и ауторских права је та што је капитал капитални допринос акционара компаније. Насупрот томе, лиценцна накнада је плаћање које компанија врши власнику имовине за коришћење његове имовине.
  • Како постоје различите врсте акција које компанија издаје, тако акционари добијају број права у предузећу, што ће зависити од врсте акција коју поседују. На пример, гласачка права су обезбеђена у случају обичних акција, али у случају преференцијалних акција, генерално, обезбеђује се загарантовано право на дивиденду. Међутим, лиценчнина је фиксни приход који компанија остварује када позајмљује имовину другима.
  • У случају ликвидације, акционари који поседују капитал добиће исплату добити која остаје након исплате свих осталих давања овисно о проценту власништва који имају. У случају тантијема, чак и ако компанија остварује нижу добит или нема профит, неће доћи до промене у њеном приходу од ауторских права. Међутим, наплата тантијема веома је тешка за многе компаније.

Разлика у капиталу против Роиалти-а

Погледајмо сада разлику између Екуити и Роиалти.

Основа - капитал против краљевинеКапиталРоиалти
ЗначењеИзнос капитала који је у власништву акционара компаније познат је под називом капитал.Када лице користи имовину другог лица, тада мора извршити уплату власнику средства ради надокнаде за употребу имовине у власништву.
ВласништвоКао капитал, власништво се додељује особи у компанији.Особа врши уплату ауторских права за коришћење имовине над којом нема власништво над предузећем. Стога не постоји власништво у случају ауторских права.
ВрстеГлавна врста капитала укључује обичне акције, нераспоређену добит, премију за акције и преференцијалне акције.Главна врста уговора о ауторским хонорарима који се широко користе укључују патенте, имовину, франшизе и ауторска права.
ПовратакПовраћај у случају капитала акционарима компаније углавном је у облику дивиденде и капиталне добити.Повраћај у случају ауторског хонорара је у облику плаћања ауторских права које је компанија извршила за коришћење имовине друге особе.
У време ликвидацијеАко превлада ситуација ликвидације, акционари који поседују капитал добиће исплату добити која остаје након исплате свих осталих давања овисно о проценту власништва који имају.Ситуација ликвидације не утиче на исплату ауторских права. Роиалти је загарантовани приход компаније, који омогућава другом да користи своју имовину. Плаћа се и у случају мање добити.
ПримерКомпанија производи производ за 100 долара, а затим их продаје по 300 долара, а након одбитка свих трошкова нето приход износи 100 долара. Сада, ако један од акционара држи капитал од 10%, тада ће добити 10 УСД као принос (10% профита од 100 УСД)Компанија производи производ за 100 долара, а затим их продаје по 300 долара, а након одбитка свих трошкова нето приход износи 100 долара. Ако неко има приход од ауторских права од 10%, добиће 30 УСД (10% од вредности продаје од 300 УСД)

Последње мисли

Предузеће би требало пажљиво да одабере начин прибављања ресурса након анализе свих превладавајућих разлика. Пре избора треба правилно анализирати главну разлику између власничког капитала и накнаде, која је повезана са критеријумима власништва. Капитал је представљање власништва у предузећу. Међутим, краљевска лиценца даје само право на коришћење имовине током периода одређеног, према споразуму, између страна. Не пружа право предузећу да поседује имовину. У овом тренутку, капитал је најчешћи сценарио који превладава у многим компанијама. Супротно томе, сценарио ауторских права се не користи често, јер долази ако компанија нуди неки јединствени производ.