Приход у односу на добит | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Разлике између прихода и добити

Кључна разлика између прихода и добити је у томе Приход се односи на остварени приход било који пословни субјект продајом своје робе или пружањем својих услуга у обрачунском периоду током нормалног пословања, докДобит се односи на остварени износ од стране предузећа након одбитка трошкова од укупног износа прихода.

Ако је приход суперсет, профит би био подскуп. Када компанија не остварује приход, нема говора о остваривању добити. Зашто?

Ево зашто. Рецимо да је Гигантиц Инц. на крају године зарадио 100 000 УСД. Сада, рецимо да је профит 10% прихода, тј. 10 000 УСД на крају године. Ако нема прихода, колики би био профит? Да, није.

Али у исто време, без прихода, губитак може постојати.

Рецимо да је предузеће тек започело са радом. И унапред је зарадио 40.000 УСД. Али нажалост, на крају године нису остварили приход. Као резултат, целокупан трошак од 40.000 америчких долара сматрао би се губитком.

Да би се разумео приход у односу на добит, потребно је савладати биланс успеха. Једном када схватите како функционише биланс успеха, остало би било лако.

  • Прва ставка у билансу успеха је „бруто продаја“. „Бруто продаја“ је производ броја продатих јединица и продајне цене по јединици. Можемо рећи да је ово приход, али од тог износа фирма треба да одбије било који поврат од продаје или попуст на продају (ако постоји).
  • Одузимање продајног попуста / поврата од продаје од бруто продаје даће нам „нето продају“. И то је оно што називамо „приходом“.
  • Сада приход може бити две врсте - оперативни приход (приход који се генерише операцијама) и неоперативни приход (приход који се генерише из других извора).
  • У билансу успеха одузели бисмо трошкове продате робе од нето продаје и добили бисмо бруто добит. А онда ћемо од бруто добити одбити оперативне трошкове и добили бисмо оперативни профит који се назива и ЕБИТ (Зарада пре камата и пореза).
  • Тада бисмо од ЕБИТ-а одбили камате и порезе (и додали евентуалне друге приходе) и добили бисмо ПАТ (добит након опорезивања). ПАТ се такође може означити као нето добит.

Профит у односу на приход Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Добит не може постојати ако нема прихода. Приход не зависи од добити. Уместо тога приход може постојати без њега (на пример, ако старт-уп има више трошкова него прихода, тада не би било добити, али приход би постојао).
  • Добит је резултат одбитка трошкова од прихода. С друге стране, приход можемо израчунати множењем броја продате робе са продајном ценом по јединици.
  • Добит може бити две врсте - бруто добит (близу оперативне добити) и нето добит (укључујући приходе из других извора). Приходи такође могу бити две врсте - оперативни приход (приход остварен од пословања организације) и неоперативни приход (приход остварен из других извора).
  • И добит и приход могу се наћи у билансу успеха. Ако неко добро разуме биланс успеха, њихово разумевање би било прилично лако.

Упоредна табела добити и прихода

Основа за поређењеПрофитПриход
ЗначењеТо је износ који остаје након одбитка трошкова од прихода.Приход је производ броја продате робе и продајне цене по јединици. Такође можемо укључити и друге приходе као део прихода.
ЈедначинаДобит = приход - расходиПриход = број продатих јединица * продајна цена по јединици
Суперсет & СубсетТо је подскуп прихода.То је суперсет профита.
ЗависностБез тога не може бити профита.Без тога се може зарадити приход (ако је приход мањи од трошкова, настаће губитак).
ВрстеДобит у основи може бити две врсте - нето и бруто добит.Приход такође може бити две врсте - оперативни приход и неоперативни приход.
Пронађена уДобит се може наћи у билансу успеха. Уместо нето добити, последња је ставка биланса успеха.Такође се може наћи у билансу успеха. То је прва ставка (ако започнемо са нето продајом) биланса успеха.

Последње мисли

Профит је део прихода. А профит је показатељ да је компанија финансијски здрава. Када предузеће започне са радом, оно може доносити приход, али ретко доноси профит, јер су почетни трошкови прилично високи. После неколико година пословања, организација може да оствари компензацију и да пређе тачку рентабилности да би уживала у добити.

Оба су директни показатељи где компанија прелази.