Однос књига и рачуна (дефиниција, примери) | Како израчунати?

Дефиниција односа књига и рачуна

Однос књига и рачуна означава вредност нових поруџбина које је предузеће примило за своје производе и услуге током периода у односу на фактурисање роба и услуга које му пружа у истом временском периоду.

Формула односа књига и рачуна

Однос броја књига и рачуна, познат и као однос ББ, израчунава се на следећи начин:

Однос књиговодства / наплате = Примљене / извршене поруџбине наплаћене

Дакле, да би се израчунао однос књиговодства са рачуном, вредност нових примљених налога дели се са вредностом обрачуна обављеног за извршене наруџбе током истог периода.

Како то функционише?

Однос ББ указује на меру потражње и понуде за предузеће или индустрију. Однос већи од један указује да компанија прима нове поруџбине и самим тим повећану потражњу. С друге стране, однос мањи од један указује на то да потражња за производима и услугама компаније опада.

Другим речима, однос већи од један указује да је потражња за производима већа од понуде, а управа може размотрити повећање брзине производње. С друге стране, када је однос мањи од један, то указује да је понуда већа од потражње и менаџмент може размотрити смањење производње.

Примери израчунавања односа књига и рачуна

Погледајмо неколико примера како бисмо стекли боље разумевање односа.

Пример # 1

Производна компанија је примила поруџбину од 10.000 јединица током месеца, од којих је компанија испоручила и наплатила 8.000 јединица током тог месеца

Сада,

  • =10000/8000
  • = 1.25

То показује да компанија има повећану потражњу за својим производима у односу на раније наруџбине, што је добра ствар за компанију.

Пример # 2

Постоји компанија која производи електронске јединице. Током месеца примило је 100 нових поруџбина, док је наплатило 120 налога (укључујући неке поруџбине из претходног месеца).

Сада,

  • =100/120
  • = 0.83

То показује да компанија има смањену потражњу за својим производима, што је негативан фактор за компанију, јер је њен капацитет већи од потражње. Такође, за сваки рачун који је компанија наплатила, током месеца су резервисане само наруџбе у износу од 0,83 долара.

Фактори који утичу на однос књига и рачуна

Следећи фактори утичу на однос књига и рачуна:

  • Смањење укупне потражње производа у индустрији: Можда је могуће да је целокупна индустрија патила због сезонских фактора, а потражња за производом опада за целу индустрију. Смањиће однос за индустрију.
  • Закључавање или штрајк у компанији: Могуће је да компанија није могла да изврши наредбе на чекању због штрајкова запослених у фабрици. То би смањило вредност фактурисаних налога и нарушило однос књиговодства и обрачуна.
  • Негативан публицитет компаније: Понекад имиџ компаније опада због неких негативних вести објављених против ње. У таквим околностима, компанија може примити мање нових поруџбина. Такође ће имати негативан утицај на компанију. С друге стране, ако нешто иде у прилог имиџу компаније, тада ће се потражња повећати и добиће се нове поруџбине, што доводи до бољег односа.
  • Анализа машина и опреме компаније: На продуктивност компаније може утицати када дође до квара у њеним производним погонима. То ће довести до нижих извршених наруџби, а однос ће имати негативан утицај.

Закључак

Однос броја књига и рачуна је критичан однос за инвеститоре. То је зато што анализом односа могу проценити да ли компанија има добре изгледе или не, јер се очекује да ће компанија са већим односом имати значајнију продају током наредних периода.

Такође, инвеститорима ће дати идеју да је компанија ефикасна у испуњавању својих налога, чиме ефикасно користи свој капацитет.