Одложени приход (дефиниција) | Рачуноводство одложених прихода

Шта је одложени приход (одложени приход)?

Одложени приход је износ прихода који је компанија зарадила од продате робе или услуга, међутим, испорука производа или услуге је још увек на чекању, а примери укључују авансну премију коју су осигуравајуће компаније примиле за претплаћене полисе осигурања итд.

Стога га Компанија пријављује као одложени приход као обавезу него средство док не испоручи производе и услуге. Такође се назива и приход са приходом или одложени приход.

Примери

Добар пример је онај са претплатом на часописе где је тај приход део посла. Претпоставимо да се купац претплати на месечну претплату на часопис на годину дана и плати цео износ. Претпоставимо да купац плаћа 1200 долара за једногодишњу претплату на часопис. Купац ће добити прво издање чим плати и одмори 11 издања сваког месеца како су објављена. Према томе, Компанија ће трошкове 11 часописа који ће се испоручивати убудуће обрачунавати као приход од прихода и као одложени приход. Сада, када Компанија почиње да испоручује ове часописе, Компанија ће их реализовати од преноса прихода у имовину.

Остали примери су:

  • Уговори о услугама попут чишћења, одржавања домаћинства итд.
  • Уговори о осигурању
  • Станарина се плаћа унапред
  • Уговори о уређајима као што су клима уређаји, пречистачи воде
  • Улазнице се продају за догађаје попут спортских догађаја, концерата

Одложени приход на билансу стања

Типично се извештава под текућим обавезама. Међутим, ако се не очекује да се одложени приход остварује као стварни приход, онда се то може пријавити као дугорочна обавеза.

Као што видимо одоздо, приход одложених прихода компаније Салесфорце.цом извештава се у одељку текуће обавезе. То је 7094 705 УСД у ФГ2018 и 5542802 УСД у ФГ2017.

извор: Салесфорце СЕЦ Филингс

Пример Салесфорце-а

Одложени приход у Салесфорце-у састоји се од наплате купцима за њихове претплатне услуге. Већина услуга претплате и подршке издаје се са годишњим условима који резултирају одложеним приходом.

извор: Салесфорце СЕЦ Филингс

Као што примећујемо одоздо, одложени приход је пријављен као највећи у јануарском кварталу, где већина рачуна великих предузећа купује своје претплатне услуге. Имајте на уму да Салесфорце прати фискалну годину са крајем 31. јануара.

извор: Салесфорце СЕЦ Филингс

Одложено рачуноводство прихода

претпоставимо да компанија КСИЗ унајми компанију за одржавање куће МНЦ да се брине о чишћењу и одржавању својих канцеларија. Уговор је на 12 месеци, а компанија КСИЗ плаћа 12.000 америчких долара унапред за годину дана. Стога, на почетку уговора и у тренутку плаћања, МНЦ још није зарадио 12.000 УСД и евидентираће их:

Тако ће изгледати одложени приход на билансу стања

Сада, након месец дана рада, МНЦ је зарадио 1000 долара, тј. Пружио је своје услуге КСИЗ-у. Тако ће стицати зараду

Отуда ће се 1000 УСД одложених прихода признати као приход од услуга. Приходи од услуга ће заузврат утицати на рачун добити и губитка у одељку Акционарски капитал.

Одгођено признавање прихода

Одложени приход треба признати када Компанија унапред прими уплату за производ / услугу који ће се испоручити у будућности. Таква плаћања се не остварују као приход и не утичу на нето добит или губитак.

Признавање одложених прихода у двосмерном кораку:

  • Повећавање готовине и повећање депозита / одложених прихода на страни пасиве
  • Након пружања услуге смањује се депозит / одложени приход и повећава рачун прихода

Слично томе, ово ће утицати на извештај о новчаном току компаније:

  • У време плаћања уговора, реализујте сав новац примљен као готовина од оперативних активности.
  • Након што Компанија започне испоруку робе, за тај уговор се неће евидентирати готовина.

Време је за остваривање одложених прихода

Време пријављивања стварног прихода може зависити од услова и одредби уговора. Неки могу евидентирати стварни приход сваког месеца тако што ће делимично задужити одложени приход, док ће други то можда захтевати након испоруке свих производа и услуга. У таквим случајевима, ово може довести до различитих нето добити / губитака које је пријавила Компанија. Предузеће може имати период високе добити (када се овај приход остварује као стварни приход), након чега следе периоди ниске добити.

Зашто компаније пријављују одложени приход?

Иако компаније немају рачуноводствени принцип да не евидентирају одгођени приход, ипак постоје многе предности:

  • Како се одложени приходи Друштва обрачунавају и остварују током одређеног временског периода, тако се остварују и приходи који користе концепт рачуноводства одложених прихода. Уплате које изврше купци могу се разликовати и то ће утицати на финансијске перформансе Компаније. Акционарима се можда неће свидети такве променљиве и променљиве перформансе, стога се приход извештава када је зарађен, а не када је плаћен.
  • Ово штити интерес инвеститора јер Компанија не може третирати одложени приход као своју имовину, што ће преценити његову нето вредност. Обезбеђује да Предузеће има неизмирене обавезе пре него што може да оствари приход и претвори га у имовину.
  • Пружа информације које Компанија дугује и одговара својим купцима. Иако је Компанија готовинску уплату примила унапред; међутим, и даље је у ризику док Компанија не изврши своје дужности.
  • Друштво користи одложени приход за финансирање свог пословања без залагања имовине или узимања дуга од банака и других финансијских институција.

Последње мисли

Одгођено рачуноводство прихода је критичан концепт како би се избегло погрешно извештавање о имовини и обавезама. Веома је битно за компаније које добијају авансна плаћања пре него што испоруче своје производе и услуге. Закључак је да, када предузеће добије новац уместо робе и услуга које ће у будућности обавити, требало би да то пријави као одгођену обавезу прихода. Такав приход ће остварити тек након што се роба и услуге пруже купцима. Ако Компанија оствари приход док прима новац, прецениће продају. Међутим, одложени приход је пресудан за компанију јер јој помажу да управља својим финансијама и покрива трошкове оперативних активности.