Однос обрта залиха (значење, примери) | Како тумачити?

Који је коефицијент обрта залиха?

Коефицијент промета залиха је однос између залиха или залиха предузећа и његове цене продате робе и израчунава колико се пута просечна залиха претвара у продају. Када компанија производи и продаје свој производ, настаје производни трошак, који је регистрован као „Цена продате робе.“ Количина залиха која се потроши за производњу производа и на крају његову продају кључна је ставка за анализу.

Објашњење

Однос промета залиха = Цена продате робе / просечан залиха

Или

Однос обрта залиха = Продаја / Просечан инвентар

Треба напоменути да обе ове формуле дају сличне закључке. Међутим, могу постојати разлике у нумеричким вредностима, али основне последице би требале бити сличне. Промет залиха назива се и промет залихама, промет робе или промет залиха. Ове речи се могу користити наизменично у значењу исте ствари.

Примери односа промета обрта

Овде можете преузети овај Екцел образац са односом промета промета - Екцел - Образац односа промета са залихама

Пример # 1

Израчунајте однос промета залиха за компанију Кс у 2018. години ако је залиха за ФГ 2017. и ФГ 2018. 21.000 и 26.000 УСД. Трошкови робе продате за поменуту годину су 675.000 америчких долара. Подаци су у америчким доларима.

Решење:

  • Просечан инвентар = (21000 + 26000) / 2
  • = 23500

Стога,

  • Однос промета залиха = Цена продате робе / Просечан залиха
  • = 675,000/23500
  • = 28.72

Закључак: Овај однос говори да компанија Кс окреће свој инвентар отприлике око 29 пута како би произвела трошкове продане робе и на крају продају компаније.

У горњем примеру такође можемо израчунати дане у инвентару или ДСИ, као што је познато, следећом формулом:

Дана у залихама = 365 / промет залиха

  • ДСИ = 365 / 28,72
  • = 12.71.

Дани у залихама значе колико је дана компанији Кс потребно да свој инвентар претвори у продају.

Пример # 2

Валмарт, амерички гигант малопродаје, пример је најбољег система управљања залихама. Испод је Изјава о финансијском положају и Биланс успеха компаније Валмарт. Колики је промет залиха за предузеће?

Извор: ВалМарт годишњи извештај

Трошкови продате робе могу се сазнати из горњег биланса успеха. А просечни инвентар се може израчунати узимањем залиха на крају године за ФГ 2019. и ФГ 2018.

Отуда је просечан инвентар = Просек од 44.269 $ и 43.783 $ = 44.026 $

Дељење трошкова продате робе са просечним залихама,

Добијамо промет залиха од 8,75.

Закључак: Валмарт је у ФГ2019 8,75 пута окренуо свој инвентар да би остварио продају која одговара трошку продате робе, што је износило 385.301 УСД. Висок однос промета пожељан је за Валмарт због малопродаје, где се примећују високи показатељи промета залиха.

Предности односа промета обрта

  1. Промет залиха је добра мера управљања обртним капиталом предузећа.
  2. Овај однос се даље може користити за израчунавање дана у залихама (као што је приказано после примера 1) што је индикативно за број дана потребних за претварање залиха или залиха у продају. Овај број је обрнут од промета залиха.
  3. Ова анализа побољшава управљање залихама јер говори о брзом или успореном кретању залиха које се користе за продају.
  4. Промет залиха је корисна мера управљања трошковима држања. Оптималне количине залиха оптимизују готовину везану у систему обртног капитала.

Мане

  1. Овај однос узима у обзир просечни инвентар и, према томе, говори вам о просечном промету који производи продају. Просечан број може прикрити важне детаље. На пример, то не појашњава тежине различитих залиха.
  2. Овај однос не даје увек праву слику ефикасног управљања залихама. Брзи промет не успева да привуче попусте на основу обима куповине.
  3. Коефицијент промета залиха мора се посматрати заједно са осталим финансијским и оперативним параметрима. Било који број коефицијента промета дионица добар је колико и мере подршке.

Ограничења

Однос промета залиха је критична мера за компанију и широко се користи у сврхе финансијске анализе и финансијског моделирања; међутим, он има одређена ограничења;

  1. Не може се у потпуности поуздати у промет дионица ради поређења међу вршњацима без обзира на одређене сличности. Производно предузеће свој инвентар преокреће спорије од ресторанског посла.
  2. Висок промет, који је, с једне стране, добар за аналитичаре, може имати проницљиву страну када фирма види више готовине везане у систему него операција са малим прометом.

Важне напомене

  • Однос промета залиха може се мерити и трошковима продате робе и продајом. Купљени инвентар треба да се одражава у обе ове ставке. Како би се цена продате робе требала подударати са оствареном продајом, залихе су у функцији обе ове ставке.
  • Формула каже: „Просечан инвентар“, а не само почетак или крај инвентара. Претпоставимо да је компанија почетком године купила инвентар у вредности од 10.000 америчких долара и продала га средином године. Инвентар на крају године не би одражавао 10.000 УСД, због чега је просечан инвентар бољи приступ.
  • Различите залихе имају ликвидност у различитом степену. Готове залихе су ликвидније од залиха у току или средње залихе. Ово може бити витална мера за мерење кредитног квалитета компаније, јер ликвидне залихе могу брзо да донесу готовину.

Закључак

Однос промета залиха је подједнако важан за управљање залихама као и за целокупно пословање предузећа. При анализи промета залиха треба водити дужну пажњу.

  • Велики промет такође може значити да компанија често купује, због чега су трошкови по поруџбини већи. Такође може довести посао у потешкоће ако цене на крају добављача порасту.
  • Низак промет, између осталог горе поменутог, може бити сигнал ка неефикасном управљању обртним капиталом. Други разлог за низак промет може бити мања продаја која не захтева брзо кретање залиха. Ипак, то може бити стратегија за изградњу залиха свесно.