Како се користе релативне референце ћелија у програму Екцел? (са примерима)

Шта су релативне референце ћелија у програму Екцел?

Релативне референце је један од типова референци на ћелију у Екцелу, то је тип референце који се мења када се иста формула копира у било које друге ћелије или на било који други радни лист, претпоставимо да у ћелији А1 имамо = Б1 + Ц1 и када копирамо ово формула за ћелију Б2 формула постаје Ц2 + Д2, зашто зато што су се у првој формули ћелије односиле на две десне ћелије ћелије А1, док су у другој формули две ћелије с десне стране ц2 и д2.

Како се користе релативне референце у програму Екцел? (са примерима)

Овај Екцел образац релативних референци можете преузети овде - Екцел образац релативних референци

Пример # 1

Дозволићу вам једноставан пример да објасним концепт релативних референци на ћелије у програму Екцел. Претпоставимо да желите да извршите сумирање два броја која се налазе у ћелијама А1 и А2 и желите да извршите збир у ћелији А2.

Дакле, применили сте А1 + А2 који би требало да буде једнако 100.

Сада имате различите вредности у ћелијама Б1 и Б2 и радите сличан збир у ћелији Б3.

Збрајање можемо обавити на два начина. Један је још једном применом Екцел формуле у ћелији Б3 или можете копирати и налепити формулу А3 у Б3.

Сигурно размишљате када копирате ћелију А3 и залепите у Б3 да бисте добили 100. Међутим, ћелија А3 садржи формулу, а не вредност. То значи да ћелија А3 зависи од других ћелија А1 и А2. Када копирате ћелију А3 и померите једну ћелију удесно А1 постаје Б1, а А2 постаје Б2, тако да ћелија Б3 узима вредности Б1 и Б2 и примењује збир та два броја.

Пример # 2

Сада погледајте још један пример релативних референци. Претпоставимо да имате податке који укључују јединичну цену и количину продате јединице за сваки производ и желите да извршите прорачун Јединична цена * Јединична цена = продајна цена.

Да бисмо израчунали продајну цену за сваки производ треба да помножимо Јединицу продату са јединичном ценом тј. Б2 * Ц2 и слично за све производе. Сада наставите и примените формулу.

Горња формула би нам требала дати износ продаје производа 1. Овде имамо укупно десет производа и не можемо сваки пут применити исту формулу. Уместо тога, формулу можемо једноставно копирати у друге ћелије.

Док копирате и налепите формулу из ћелије Д2 у ћелију Д3, референца формуле се такође мења Б2 * Ц2 до Б3 * Ц3 и тако даље. Вероватно би вам био потребан минут да се примените на свих десет производа, али копирање или превлачење формуле требало би вам тешко 5 секунди.

Или притисните Цтрл + Д. или Копирајте и залепите ћелију Д2 у све изабране ћелије.

Ствари које треба запамтити

  • Када копирате формуле у Екцел, релативно адресирање је обично оно што желите. Због тога је то подразумевано понашање. Понекад не желите релативно адресирање већ апсолутно адресирање. Ово чини референцу на ћелију фиксном на апсолутну адресу ћелије, тако да се она не мења приликом копирања формуле.
  • Нема никаквих знакова за долар! Ако копирате овог лошег дечака са места на место, формула ће се померити са њим. Дакле, ако укуцате = А1 + А2 у ћелију А3, затим копирајте и налепите ту формулу у ћелију Б3, она ће аутоматски променити формулу у = Б1 + Б2.
  • У релативној референци, свака упућена ћелија се стално мења заједно са ћелијама које померате лево, десно, надоле и нагоре.
  • Ако дате референцу на ћелију Ц10 и преместите се у једну ћелију доле она се мења у Ц11, ако померите једну ћелију нагоре, она се мења у Ц9, ако померите једну ћелију удесно, она се мења у Д10, ако се крећете ћелијом лево, она се мења у Б10.