Интензитет капитала (дефиниција) | Израчунајте однос интензитета капитала

Дефиниција интензитета капитала

Интензитет капитала је уливање велике количине капитала у пословни или производни процес. Стога је потребан већи удео основних средстава (земљиште, некретнине, постројења и опрема) за производњу добара и услуга. Индустрије или компаније којима су потребне тако велике капиталне инвестиције познате су као капитално интензивна предузећа. Неки примери капитално интензивних послова су фабрике нафте, хемијске и нафтне фабрике, постројења за производњу електричне енергије, производња авиона итд.

Формула односа интензитета капитала

Однос интензитета капитала може се мерити количином капитала који се уноси у посао да би се створио приход. Испод су две формуле које су често -

Однос интензитета капитала # 1 = Укупна имовина / укупан приход

Даје број имовине потребне за стварање сваког долара прихода.

Аналитичари га користе и као меру колико је капитала, за разлику од радне снаге, потребно за остваривање одређених долара у продаји.

Однос интензитета капитала бр. 2 = Трошкови капитала / трошкови рада

 • Ако је коефицијент интензитета капитала висок, то би могло значити да компанија мора да троши више средстава на стварање прихода. Ако је низак, предузеће користи имовину тако да имовина генерише високе вредности.
 • На сличан начин, овај однос може бити висок у зависности од природе посла и индустрије којом послује.
 • Каже се да индустрије или предузећа која су капитално интензивнија имају већу оперативну полугу. Стога би производња или производња таквих предузећа требала бити обимна како би се постигао већи поврат у смислу прихода.

Примери интензитета капитала

Узмимо неколико примера.

Овде можете преузети овај Екцел Предложак капиталне интензитете - Екцел Предложак капиталне интензитета Екцел

Пример # 1

За 2018. годину доступни су следећи подаци о гигантима авиона и свемирске индустрије Боеинг и Аирбус гроуп. Одредите показатеље интензитета капитала за сваку и коментаришите.

Извор: Годишњи извештај Боеинга 2018 (инвест.боеинг.цом), Годишњи извештај Аирбуса 2018 (ввв.аирбус.цом)

Решење:

Приметите да је Боеинг амерички произвођач авиона, а Аирбус француски произвођач авиона, али има сличан пословни модел за одрживо поређење.

Прорачун капиталног интензитета за Боеинг биће -

За Боеинг, ЦИ = 101,127 / 93,496 = 1.082

Прорачун капиталног интензитета за Аирбус биће -

За Аирбус, ЦИ = 115,198 / 63.707= 1.808

Будући да је капитални интензитет Аирбуса нумерички већи од Боинга, то значи да је Боеинг ефикасно искористио своју имовину за стварање прихода. На сваки 1,083 УСД употребљене имовине Боеинг генерише 1 УСД прихода.

Пример # 2

Односи капиталног интензитета за две фирме за производњу детерџената су 1,1 и 1,6. произвођач са већим односом има 2 милиона долара продаје, док друга фирма има 2,1 милион долара продаје. Анализирајте ефикасност обе фирме.

Решење:

Будући да у овом питању имамо коефицијенте капиталног интензитета, сигурни смо да је произвођач А искористио своју имовину тако да је свака 1,1 УСД имовине донела 1 УСД прихода. Док је произвођач Б трошио 1,6 долара имовине да би остварио исти приход.

Даље, можемо израчунати имовину оба произвођача;

Прорачун капиталног интензитета за произвођача А биће -

Произвођач А, имовина = 1,1 к 2,1 милион долара = $2,310000

Прорачун капиталног интензитета за произвођача Б биће -

Произвођач Б, имовина = 1,6 к 2 милиона УСД = $3,200000

Дакле, Б има више имовине, али слабо искоришћење имовине у сврху генерисања прихода.

Предности

Неке од предности су следеће:

 • Они помажу предузећу да утврди корисност и коришћење постојеће имовине.
 • Однос интензитета капитала даје увид у распон на фиксне и променљиве трошкове. Ово даље води посао ка јачању економије обима.
 • Ако је предузеће (или индустрија) капитално интензивно, имаће више трошкова у машинама и мање трошкова рада.
 • Једноставан је за употребу јер су његове компоненте лако доступне у финансијским извештајима.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

 • То често није добра мера због инфлаторних ефеката на приходе и имовину својих компонената.
 • Постаје тешко упоређивати фирме у различитим индустријама, јер се разликују када се пословање и индустрија разликују.
 • Њихова мера може да варира у зависности од интервенције технологије у послу. Дакле, однос није довољна мера пословне ефикасности.
 • Није свака капитално интензивна фирма у сваком погледу боља од радно интензивне фирме. Један од разлога за поткрепљење ове изјаве је употреба машина насупрот одлучности радне снаге.

Важне тачке

 • Савремене технологије попут аутоматизованих производних линија, роботике, нанотехнологије и вештачке интелигенције страховито су промениле пејзаж капитала и интензитета рада, с тим што су се индустрије више преусмериле ка капитално интензивним него радно интензивним.
 • Капиталне инвестиције могу утицати и на фактор трошкова трошкова рада. Машина за коју је било потребно 10 радника сада је аутоматизована и захтева само 2 радника.
 • Може се видети да предузећа која су у раној животној фази имају високе стопе интензитета капитала. То је зато што компанија тек треба да ужива већи досег и значајније приходе.

Закључак

Велика улагања у предузећа могу проузроковати замену радне снаге механизованом или машинском производњом. То може резултирати краткорочном или дугорочном незапосленошћу. Међутим, капитални интензитет у предузећима доводи и нове професионалце са слике, попут АИ инжењера, микрорачунарских технолога итд.

Капитално интензивна производња настала је због потребе за повећањем профитних маржи, што је довело до више механизоване производње. Појава индустријске револуције видела је све више машина у фабрикама и на пољопривредним земљиштима. Повећана ефикасност, смањено време производње и оптимизовани трошкови учинили су да чак и радно интензивна предузећа пређу на капитално интензивну структуру.