Комбиновани однос у осигурању (дефиниција, формула, прорачун)

Комбиновани однос у дефиницији осигурања

Комбиновани коефицијент, који се обично користи у сектору осигурања (посебно у секторима имовине и незгода), је мера профитабилности да би се разумело како осигуравајуће друштво ради у свакодневном пословању, а додавањем два показатеља, тј. однос и однос трошкова.

Формула комбинованог односа

Формула комбинованог односа је представљена као доле,

Комбиновани коефицијент = Однос губитка осигурања + однос трошкова

где,

  • Однос губитака од преузимања = (плаћене штете + резерве нето губитака) / нето зарађена премија
  • Однос трошкова = Трошкови осигурања, укључујући провизије / нето зарачунате премије

Трошкови потписивања потписивања су трошкови повезани са потписивањем уговора и састоје се од провизија за продају агената, плата особља осигурања, трошкова маркетинга и осталих режијских трошкова.

Компоненте комбинованог односа у осигурању

Састоји се од збира два односа. Први је израчун изведен дељењем насталих губитака увећаних за трошкове прилагођавања губитака (ЛАЕ) са оствареним премијама, тј. Односом губитака у календарској години). А други се израчунава тако што се сви остали трошкови деле подписаном или зарађеном премијом, тј. Законским односом трошкова. Када се резултантна примени на коначни резултат предузећа, комбиновани однос се такође назива композитним односом. Користе га и осигуравајућа друштва и друштва за реосигурање.

Пример комбинованог односа у осигурању

Претпоставимо да је АБЗ Лтд. осигуравајуће друштво. Укупни трошкови осигурања компаније процењују се на 50 милиона долара. Претрпео је губитак, а такође је извршено прилагођавање за њега 75 долара. Нето зарачуната премија компаније износи 200 милиона долара, а у години је укупно зарадила 150 милиона долара.

Решење

Комбиновани однос АБЗ доо израчунава се сумирањем насталих губитака и прилагођавања учињеног према њему и дељењем резултујућег са зарађеном премијом. Тако је комбиновани однос финансијске основе 0,83, или 83% (тј. 50 милиона долара + 75 милиона долара) / 150 милиона долара.

Да бисте израчунали комбиновани коефицијент на трговинској основи, сумирајте коефицијент прилагођавања губитака према оствареној премији и коефицијент трошка осигурања према нето записаној премији.

Израчунавање комбинованог односа

  • =$0.50+$0.33
  • =$0.83

Комбиновани однос трговинске основе АБЗ Лтд. тако износи 0,83, или 83%, тј. 75 милиона УСД / 150 милиона УСД + 50 милиона УСД / 150 милиона УСД.

Комбиновани однос - практични сценарио

Комбиновани однос се обично сматра мером профитабилности осигуравајућег друштва; Означено је у%, а ако је више од 100%, значи да компанија плаћа више него што зарађује, док ако је мање од 100%, значи да зарађује више од онога што плаћа .

Предности

  •  Даје бољу слику о томе колико су ефикасно постављени нивои премија.
  • Указује на управљање компанијом у којој компанија остварује профит или не, тј. Ако је зарада већа / мања од исплате.
  • То је најбољи начин за израчунавање добити, јер не узима у обзир приход од улагања и концентрише се само на послове осигурања.
  • Обе компоненте комбинованог односа могу се објаснити одвојено. Коефицијент губитака од осигурања мери ефикасност компаније према стандарду њене методологије осигурања. Супротно томе, однос трошкова мери колико је правилно целокупно пословање компаније.

Мане

  • Не даје целу слику о профитабилности предузећа, јер искључује приход од улагања. Ове компаније зарађују добар извор прихода од улагања у обвезнице, акције и друге финансијске инструменте који су изван њихове основне делатности.
  • Састоји се од многих компоненти. Обично се фокусирамо само на ЦР број и пропуштамо анализу компонената од којих се састоји.
  • Не можемо рећи да ли је ЦР значајнији од 100%, што значи да компанија није профитабилна јер се може догодити да компанија остварује фер износ од осталих прихода од инвестиција.
  • Предузеће може да изврши одређене промене у својим финансијским извештајима како би побољшало компоненте комбинованог показатеља, па самим тим овај однос не завршава ништа друго осим уређења прозора.
  • Узима у обзир само новчане аспекте предузећа и занемарује квалитативне аспекте.

Ограничења

Имајући многе предности, има и одређена ограничења. Различити елементи који чине комбиновани однос градње (губици, трошкови и зарађена премија) делују као мерило потенцијала за профитабилност или ризика од губитка. Због тога је неопходно разумети ове компоненте појединачно, као и заједно као целину да би се тачно утврдило финансијско пословање компаније.

ВажноБодова

  • Користи се за мерење профитабилности осигуравајућег друштва, посебно осигуравајућих друштава заснованих на имовини и незгодама.
  • Комбиновани однос мери изгубљене губитке и трошкове у односу на укупну премију коју је предузеће прикупило.
  • То је најефикаснији и најједноставнији начин за мерење профитабилности предузећа
  • То је начин да се измери да ли су премије прикупљене као приход веће од исплате у вези са одштетом коју мора да плати.
  • То је најлакши начин да измерите да ли је предузеће или компанија финансијски здраво или не.
  • Одређује се сумирањем односа губитака и односа трошкова.
  • У случајевима комбинованог односа трговинске основице, осигуравајуће друштво плаћа мање од премије коју прима. Алтернативно, када узмемо у обзир комбиновани однос финансијске основице, осигуравајуће друштво исплаћује еквивалентни износ као премију коју прима.
  • Обично се сматра да је здрав комбиновани однос у пољу сектора осигурања у распону од 75% до 90%. Указује на то да се велики део зарађене премије користи за прикривање стварног ризика.

Закључак

Да закључимо, можемо рећи да је израчунавање комбинованог односа лако када једном знамо одакле ћемо добити бројеве. Највећи наговештај је знати значење и открити где пронаћи бројеве у финансијским извештајима. Може бити изазов ако не знамо шта и где тражити.

Сада смо схватили како нам комбиновани показатељи могу помоћи да утврдимо која осигуравајућа друштва су профитабилна, а која недовољно добра. То је однос који се односи на углавном осигуравајућа друштва од имовине и несрећа. Имамо различит скуп односа који се односе на компаније за животно осигурање.