Класе имовине (дефиниција, примери) | Списак 5 најбољих врста класа имовине

Дефиниција класе имовине

Имовина се класификује у различите класе на основу њихових врста, намене или основе поврата или тржишта у различите класе као што су основна средства, капитал (капиталне инвестиције, шеме штедње повезане са акцијама), некретнине, роба (злато, сребро, бронза), готовина и готовински еквиваленти, деривати (капитал, обвезнице, дугови итд.) и алтернативне инвестиције попут хеџ фондова, биткоина итд.

Такође се може дефинисати као финансијски инструмент који има сличне карактеристике и слично понашање на тржиштима. На пример, акције, које заједно покривају све различите врсте залиха, чине класу имовине. Категоризација класе имовине важна је за инвеститоре и њихове издаваоце да разумеју законе и прописе који воде ове групе. Класа имовине, рецимо обвезнице, подлеже другачијем скупу СЕЦ закона у поређењу са акцијама.

Списак 5 најбољих врста класа имовине

  1. Капитал
  2. Хартије од вредности са фиксним приходом
  3. Готовина и готовински еквиваленти
  4. Некретнина
  5. Деривати

Размотримо детаљно сваку врсту класе имовине -

# 1 - Капитал

Прва на листи класа имовине је Акције. Капитал је удео у власништву компаније која гарантује приход од ликвидације или продаје предузећа након што се измире сви дугови.

Компанија жели да прикупи од јавности 10 милиона долара. Издаваће капиталне акције купцима који ће обезбедити капитал уместо власништва (пропорционалног) у компанији. У случају ликвидације или продаје, акционари ће имати право на новац који остане након што се сва имовина ликвидира / прода и дужници исплате.

Рачуноводство једначина,

Власнички капитал = Актива - Обавезе

Део овог капитала (власничког капитала) временом продају власници предузећа да би прикупили додатни новац. Међутим, износ који сваки акционар добије заснива се на његовом власништву у овом капиталу.

Цена емисије = уплаћени капитал компаније / број издатих акција

Белешка: Емисиона цена се касније односи на цену дељења када се у њу дода додатни капитал.

Пример капитала

Да бисмо разумели ову врсту класе имовине, приказано је у наставку:

Који је уплаћени капитал компаније КСИЗ која је издала 500.000 акција, свака номиналне вредности 10 долара?

Решење:

Корак 1: Уплаћени капитал = Цена емисије помножена са бројем издатих акција

Корак 2: Уплаћени капитал = 10 * 500.000 УСД

Корак 3: Уплаћени капитал = 5 милиона долара

Предузеће издаје капитал из следећих разлога:

  • Приступ огромном капиталу из јавности.
  • Није дужан да исплаћује редовне приходе.
  • Није везан за исплате дивиденде.
  • Капитал постаје једина опција финансирања када се суочи са проблемима кредитног ризика.

Међутим, издавање капитала такође има одређене недостатке. Укључивање бројних акционара изазива сукоб интереса. Више акционара мање контролише првобитне власнике у погледу власничког удела и одлучивања. Један од највећих застоја код издаваоца капитала је његов трошак (у поређењу са дугом).

# 2 - Хартије од вредности са фиксним приходом

То су хартије од вредности које инвеститорима гарантују фиксни редовни приход осим отплате главнице на крају доспећа. На пример, трогодишња корпоративна обвезница која плаћа купон по стопи од 8% извршиће фиксне купонске исплате од 80 долара за сваку од три године, осим номиналне вредности рачуна који се инвеститору враћа по доспећу.

Купонска стопа може имати месечне или годишње исплате. Амерички трезорски запис такође је пример обезбеђења са фиксним дохотком. Међутим, не исплаћује фиксне купоне; сматра се врло сигурном инвестицијом.

Пример хартија од вредности са фиксним приходом

Како функционише једноставна обвезница може се показати из следећег примера класе имовине.

Претпоставимо да инвеститор купи петогодишњу корпоративну обвезницу у вредности од 1000 америчких долара од компаније која обећава 5% купона годишње. Распоред плаћања је следећи:

Решење:

Можете се позвати на доњи Екцел образац за детаљан прорачун класа имовине.

Финансирање обвезницама је корисно за компанију јер -

  • Јефтинији извор од капиталног финансирања.
  • Привилегија пореског штита на камате.
  • Компаније могу да направе одредбе за распореде плаћања, што је у случају капитала прилично непредвидљиво.

Међутим, хартије од вредности са фиксним приходом су подложније кредитном ризику.

# 3 - Готовина и готовински еквиваленти

Према овој врсти класе имовине, готовина је један од најважнијих елемената у послу. Новац се може користити за краткорочне инвестиције и позајмице, док се такође може позајмити краткорочно за оперативне трошкове.

Готовински еквиваленти, на сличним линијама, су краткорочна обећана средства и високо су ликвидни. Готовински еквиваленти обично имају ниске каматне стопе због своје краткорочне природе. На пример, комерцијални запис издаје корпоративно тело као средство позајмљивања краткорочних средстава.

# 4 - Некретнине

Ова категорија имовине подразумева своје име из физичког својства. То су стварна и материјална имовина за разлику од осталих класа имовине. Некретнине су извор улагања за компанију или појединачног инвеститора, јер им пружа заштиту од инфлације и истовремено им осигурава велике капиталне добитке. Супротно томе, инвестиције у некретнине подлежу амортизацији, што је трошак у књиговодственим књигама компаније.

# 5 - Деривати

Према овој врсти класе имовине, дериват је уговор који своју вредност изводи из основног средства које може бити средство. Претпоставимо да је пољопривредник несигуран у погледу цена пшенице након три месеца. Ризик може да заштити ако закључи уговор са купцем жита како би се елиминисао ризик од неизвесности цена. Деривативима се тргује узимајући или дугачку или кратку позицију.

Цена уговора која је утврђена у време договора назива се ударна цена. Уговором је утврђен датум истека након којег истиче право (обавеза за терминске / фјучерске погодности) куповине / продаје средства.

Шта је шира слика?

Из перспективе компаније која има планове за проширење у догледној будућности, управљање овим класама имовине постаје важан предмет. Поједностављено, структура капитала предузећа може бити функција различитих класа имовине коју успоставља. Потребе за финансирањем предузећа добро се решавају акцијама и обвезницама, док се краткорочни трошкови подмирују новцем и новчаним еквивалентима. Концепт модела одређивања цена капиталне имовине (ЦАПМ) значајан је када се подижу класе имовине попут обичних деоница, преференцијалних деоница и дугова.

Општем инвеститору је такође важно знање различитих класа имовине. Различите класе имовине нуде различите профиле за стопу и поврат. Током одређеног периода проучавања, америчке акције са малим капиталом дале су много већи принос од државних обвезница САД-а.

Диверзификација ризика у односу на оптимизацију очекиваног приноса може се решити здравим разумевањем различитих класа имовине. Стога се класе имовине могу показати као врло корисне у инвестиционим стратегијама за појединачног инвеститора и финансијским потребама предузећа.

Овај образац Екцел класа имовине можете преузети овде - Екцел предложак класа имовине