Корпоративне финансије наспрам инвестиционог банкарства | 6 разлика које морате знати!

Разлика између корпоративних финансија и инвестиционог банкарства

Корпоративне финансије се односе на финансијски аспект компаније и укључују доношење одлука које се односе на финансирање, изворе улагања попут дуга или капитала и анализу финансијског пројекта у целини у смислу профитабилности и трошкова, док се инвестиционо банкарство односи на финансирање активности које се односе на прикупљање финансијских средстава у предузећу кроз трговање акцијама или другима и оно је поддео финансирања предузећа.

Корпоративне финансије и инвестиционо банкарство су међу најперспективнијим изборима каријере за студенте финансија. Обе ове области нуде високо конкурентне улоге на послу и одличне изгледе за професионални раст. Овде бисмо покушали да проучимо природу посла, накнаду, равнотежу између пословног и приватног живота и друге аспекте и да направимо поређење између ове две каријере. Ради јасноће, прво бисмо требали широко дефинисати корпоративне финансије и инвестиционо банкарство.

Шта су корпоративне финансије?

Корпоративне финансије дефинисане су као финансијска структура корпорације која се бави различитим елементима у ентитету, као што су акције управљања, ресурси финансирања. Водич је за предузимање неопходних корака како би се повећала вредност предузећа уз помоћ одговарајуће анкете и примене за додељивање ресурса финансирања.

Главни циљ корпоративних финансија је повећање вредности корпорације како би се повећала вредност акционара. Корпоративне финансије углавном побољшавају три сектора ентитета, као што су буџетирање капитала, структура капитала и управљање обртним капиталом

Шта је инвестиционо банкарство?

Инвестиционо банкарство је засебна подела банкарства која пружа услуге појединцима и организацијама за прикупљање средстава путем хартија од вредности. Инвестициони банкар помаже емитентима хартија од вредности да постану јавни, а такође може да делује као посредник између јавности, организација и компанија које издају хартије од вредности за јавност.

Показује како прикупљати средства од компанија које издају хартије од вредности од стране појединаца и других ентитета из целог света. Мало је запажених глобално признатих сектора инвестиционог банкарства, попут ЈП Морган Цхасе, Голдман Сацхс, итд. Инвестиционо банкарство се бавило разним секторима који преузимају улогу и делују као посредници итд.

Концептуалне разлике

Корпоративне финансије

  • Корпоративне финансије се у основи баве финансијским активностима предузећа. Све одлуке о инвестицијама или прикупљању капитала спадају у њен домен.
  • Основни циљ је максимизирање вредности предузећа доношењем стратешких финансијских одлука које могу укључивати алокацију ресурса, идентификовање путева за поновно улагање добити или прикупљање капитала издавањем власничких или дужничких хартија од вредности.
  • Мора се разумети да су корпоративне финансије много ширег обима и да се инвестиционо банкарство може дефинисати као више подподручје корпоративних финансија.

Инвестиционо банкарство

  • Бави се главним финансијским активностима, укључујући емисију хартија од вредности, стицање других послова (М&А активност) и сличне функције чији је циљ прикупљање капитала за посао.
  • Инвестиционе банкаре обично запошљавају велике корпорације да би им олакшале ове значајне активности прикупљања средстава, које захтевају специјализован приступ и стручно знање од стране професионалаца.
  • Због тога се, упркос томе што је технички поддомен корпоративних финансија, инвестиционо банкарство само по себи квалификује као засебно поље и препознато је као инвестицијски банкари који су препознати као тешки за улогу коју обављају.

Предуслови

Корпоративне финансије

  • Студенти економије, бизниса и финансија могли би да планирају каријеру у корпоративним финансијама.
  • Будући да већина улога радних места у корпоративним финансијама захтева стручно знање о рачуноводству, они који су завршили рачуноводствени курс могли би бити у изразитој предности.
  • Међутим, корпоративне финансије су ширег обима од већине осталих области рада у финансијама и логично следи да у зависности од природе посла за одређено радно место кандидати можда морају да поседују различите вештине.
  • На пример, означавање зараде ЦПА (Цхартеред Публиц Аццоунтант) могло би најбоље радити за улоге оријентисане на рачуноводство, а они који циљају улогу финансијског аналитичара могли би имати већу корист са именовањем ЦФА (Цхартеред Финанциал Аналист).
  • Морамо имати на уму да се корпоративне финансије састоје у доношењу критичних финансијских одлука са директном улогом у изградњи вредности за посао.
  • Поред рачуноводства, кандидати треба да поседују изврсно знање о финансијама, инвестицијама и корпоративној теорији, између осталог да би успели као професионалац.

Потребне вештине:

  • Добре рачуноводствене вештине и одличне аналитичке способности
  • Широко засновано знање о корпоративним финансијама и одличне комуникацијске способности
  • Стручно знање о финансијској анализи или другим концептима у зависности од релевантних радних улога

Инвестиционо банкарство

  • Студенти основних студија из области финансија, инвестиција и сродних области могу се припремити за каријеру инвестиционог банкарства развојем потребних вештина.
  • Обично компаније више воле да ангажују МБА из водећих института, јер би курсеви и сертификати оријентисани ка послу помогли да се боље припреме за улоге инвестиционог банкарства, мада би неко требао и стручно знање о финансијама.
  • МБА је један од ретких курсева из финансија са одличним мрежним могућностима што може бити велика предност за професионалце у овој области. У ствари, банкарске праксе су конкурентније од неких почетних позиција у другим областима финансија.
  • Већина професионалаца у инвестиционом банкарству започињу каријеру као аналитичари или сарадници, а након неколико година професионалног искуства под паском, могу започети мукотрпно пењање по степеницама каријере да би стекли места потпредседника, директора и генералног директора.

Потребне вештине:

  • Напредно познавање финансијских концепата и одличне аналитичке способности
  • Треба да поседује одличне мрежне способности и буде стручњак за преговарање са клијентима
  • Способност доброг извођења под притиском.
  • Тешке вештине попут финансијског моделирања, процењивања, Екцел-а, ППТ-а итд. Су неопходне

Корпоративне финансије наспрам инвестиционог банкарства Инфограпхицс

Кључне разлике

  1. Основна разлика између корпоративних финансија и инвестиционог банкарства је чињеница да је прва шири појам, док је друга уски концепт. Штавише, инвестиционо банкарство је део корпоративних финансија.
  2. Корпоративно финансирање помаже у управљању ентитетом, док инвестиционо банкарство омогућава ентитету да расте, тј. Прикупља капитал.
  3. Друга разлика може бити чињеница да се прва користи за анализу финансијских извештаја сопствене компаније, док се друга користи за анализу финансијских извештаја других компанија. Другим речима, корпоративне финансије се баве финансијским пословањем организације и омогућавају организацији да доноси кључне одлуке које се односе на доношење инвестиција и прикупљање капитала, док се инвестиционо банкарство бави значајним финансијским активностима других компанија како би им помогло да прикупе капитал за себе . Активности финансирања у инвестиционом банкарству могу укључивати спајања и преузимања других компанија, емисије акција итд. Само у сврху омогућавања организацијама да прикупе свој основни капитал.
  4. Сврха корпоративног финансирања је да помогне организацији да максимализује своју вредност финансијским одлукама које су стратешке природе и укључују активности попут расподеле ресурса, идентификовања могућности поновног улагања, прикупљања капитала емисијом удела у капитал или дуга, итд.
  5. Разноликост радних улога понуђених у корпоративном финансирању већа је у поређењу са разноликошћу радних улога које се нуде у инвестиционом банкарству.
  6. Послови финансирања предузећа нису толико конкурентни у поређењу са пословима у инвестиционом банкарству.
  7. Аналитичар корпоративног финансирања мораће да припреми финансијске извештаје за компанију у којој су ангажовани, док ће аналитичар инвестиционог банкарства морати да припреми књиге и меморандуме за друге компаније.
  8. Аналитичар корпоративног финансирања задужен је за припрему пореских пријава и нуди услуге пореског саветовања за компанију у којој је запослен. С друге стране, аналитичар за инвестиционо банкарство задужен је за пружање саветодавних услуга другим компанијама.
  9. Аналитичар корпоративног финансирања управља краткорочним, као и дугорочним пословним циљевима ентитета, па чак и брине о свакодневном пословању истог. С друге стране, аналитичар инвестиционог банкарства бави се прикупљањем капитала за организације, пружањем услуга осигурања, спајањем и преузимањима, малопродајом и комерцијалним банкарством, продајом и трговином и истраживањем капитала.
  10. Вештине потребне да бисте постали професионалац за корпоративно финансирање су одличне вештине писмене и усмене комуникације и темељно разумевање корпоративног финансирања. С друге стране, вештине потребне да бисте постали професионалци у инвестиционом банкарству су финансијске вештине, изврсне вештине усмене и писане комуникације и вештине менталне математике.
  11. Послови финансирања предузећа нису толико стресни као послови инвестиционог банкарства. То је само због чињенице да су послови за инвестиционо банкарство врло захтевни и захтева од појединца да посвети више времена и буде увек у покрету, док је корпоративно финансирање прилично лако, а професионалци ће морати да посвете само одређено време .

Оутлоок запошљавања

Корпоративне финансије нису само ширег обима, већ нуде и шири спектар радних улога у поређењу са инвестиционим банкарством. Такође мора бити јасно стављено до знања да су улоге инвестиционог банкарства обично далеко конкурентније од већине улога корпоративних финансија и да их је такође релативно тешко наћи. У корпоративним финансијама, појединци могу направити каријеру као рачуновођа, финансијски аналитичар, саветници, менаџери рачуна или благајник, међу осталим професионалним улогама.

Инвестиционо банкарство није само специјализована грана корпоративних финансија са мање могућности за каријеру. Инвестициони банкари помажу својим клијентима у издавању власничких и дужничких хартија од вредности како би прикупили главни капитал и олакшали спајања и преузимања (спајања и преузимања) заједно са другим главним финансијским активностима. Оваква улога захтева људе на вишем крају спектра у погледу вештина комуникације и преговарачких способности, ауторитативног знања о финансијама и осећаја за математику, квалитете које може бити мало тешко пронаћи код појединца.

До пре једне деценије, инвестиционо банкарство је био преферирани избор у финансијској каријери. Међутим, терен је уједначен у последњих неколико година, пошто је инвестиционо банкарство добило погодак, посебно у посткредитној ери, док се економија наставља опорављати, а финансијска индустрија сведочи о великом реструктурирању. Чак је и данас инвестиционо банкарство цењен избор, али у њега је све теже ући. У Њујорку и Лондону, два светска чворишта за инвестиционо банкарство, више воле да запошљавају у најбољим школама Иви Леагуе, које можда нису свачије шоља чаја.

У целини, према процени америчког Бироа за статистику рада, финансијска индустрија ће забележити раст од 11% од 2012. до 2022. То се може сматрати здравом цифром, што се тиче дугорочних просека и то наговештава свакога ко планира да се финансијама бави као каријером.

Плате корпоративних финансија наспрам инвестиционог банкарства

Корпоративне финансије

Било би прилично тешко идентификовати просечну зараду стручњака за корпоративне финансије, јер се природа посла увелико разликује од једне до друге улоге посла.

  • Међутим, према истраживању Роберта Халф Интернатионала из 2009. године, почетни финансијски аналитичар зарађује негде између 35.000 и 50.000 америчких долара годишње.
  • У већим фирмама могли би да зараде између 40.000 и 50.000 долара.
  • Да бисмо ствари ставили у перспективу, погодности су од тада порасле, узимајући средњу зараду за финансијског аналитичара на око 79.000 америчких долара од маја 2014. године, према америчком Бироу за статистику рада.
  • Искусни аналитичари могу зарадити чак 55.000 до 88.000 америчких долара, док порески менаџер може зарадити између 90.000 и 130.000 америчких долара годишње.
  • Помоћни благајник могао је зарадити између 85.000 и 115.000 долара. На вишем нивоу, главни финансијски директор (ЦФО) може у просеку имати пакет плата који премашује 250 000 УСД.

Инвестиционо банкарство

Упркос благом паду у сектору инвестиционог банкарства, оно и даље нуди много веће накнаде у поређењу са било којим пословима у корпоративним финансијама.

  • Чак и приправници у инвестиционом банкарству могу у просеку зарадити 70.000 до 80.000 америчких долара, а након придруживања аналитичару, могли би зарадити између 115.000 и 130.000 долара са бонусима у распону од 15.000 до 30.000 долара.
  • Један од најзначајнијих фактора у овом погледу је величина предузећа која у великој мери одређује врсту накнаде која се може понудити.
  • На пример, велике фирме у Њујорку могле би да плате између 120.000 и 200.000 УСД за врхунске МБА студенте, што је далеко изнад просечног пакета.
  • Међутим, у мањим фирмама би могао бити релативно нижи. Након акумулирања искуства дужег од 3 године, сарадници су у просеку могли да зараде било где више од 200.000 УСД годишње. Такође је забележен тренд пораста подстицаја заснованих на капиталу који се додељују сарадницима у инвестиционом банкарству.

И у корпоративним финансијама и у инвестиционом банкарству, величина фирме која запошљава појединца може учинити све разлике у погледу платних пакета и подстицаја. Због тога би се накнаде за сличне позиције могле у великој мери разликовати у различитим фирмама, па би на основу података о зарадама инвестиционо банкарство очигледно требало да буде бољи избор, али чини се да би са великом фирмом могло да се заради много више у корпоративним финансијама положај такође.

Упоредна табела

Основа поређењаКорпоративне финансијеИнвестиционо банкарство
Тип послаВише бацк-енд послаИ фронт-енд и бацк-енд посао.
Припрема докуменатаУ корпоративном финансирању припремају се финансијски извештаји предузећа.У инвестиционом банкарству су припремљене књиге и меморандуми.
СврхаСврха финансирања предузећа је брига о управљању ентитетом.Сврха инвестиционог банкарства је да омогући клијентима да повећају свој основни капитал емисијом хартија од вредности, спајањем и преузимањима и таквим другим мерама.
Разноликост радних улогаПостоје веће варијанте радних улога које се нуде у финансирању предузећа.У инвестиционом банкарству нуди се мање различитих улога послова.
Колико је лако пронаћи посао у одговарајућим областима?Послове у корпоративном финансирању лакше је пронаћи јер се професионалцима који су спремни да у истој каријери нуде бројне могућности и могућности.Послове у инвестиционом банкарству није лакше пронаћи, јер постоји мање варијанти и само неколико отварања на располагању за професионалце који су спремни да на истим начинима остваре каријеру.
КонкурентанПослови финансирања предузећа су релативно мање конкурентни.Послови у инвестиционом банкарству су високо конкурентни.
Животни стилМање непостојане природе у поређењу са инвестиционим банкарством.Веома непостојане природе у поређењу са финансирањем предузећа.

Про и контра каријере

Корпоративне финансије

Прос:
  • Просечна средња зарада за неколико позиција у корпоративним финансијама указује на то да већина отвора у овом домену спада у вишу зараду у финансијској индустрији. Погодности су прилично добре, а изгледи за раст обилни.
  • Постоји већа разноликост улога у каријери у поређењу са инвестиционим банкарством, што олакшава одабир улоге у складу са појединачним скуповима вештина и способностима.
  • У овој области је доступан већи број отварања у поређењу са инвестиционим банкарством. Упркос конкурентности, не би било ни приближно тешко отворити отвор за корпоративне финансије као за инвестиционо банкарство.
  • Радно време није међу најбољима, али је на много бољем нивоу у поређењу са инвестиционим банкарством. Што се тиче финансијске каријере, радно време није лоше, али опет може зависити од тачне природе улоге и радног притиска.
Против:
  • За неке од радних улога може се тражити магистарска диплома, и углавном су људи са релевантним сертификатима који подржавају њихову каријерну улогу преферирани у односу на већину других. То чини подручје мало конкурентнијим у поређењу са неким другим финансијским областима. Међутим, корпоративне финансије укључују кључне активности доношења одлука и било би разумно само ако послодавци радије запошљавају оне који имају конкурентску предност.
  • Већина улога у каријери није ни приближно толико добра као да се плаћа као већина послова у инвестиционом банкарству. Међутим, уз добру фирму могао би се приложити пакет са вишим платама.
  • Један од очигледних недостатака је у погледу препознавања. Тамо где су инвестициони банкари често хваљени због њиховог доприноса успешном посредовању у пословима спајања и преузимања или другим великим трансакцијама, корпоративни финансијски аналитичари се не сматрају истим пиједесталом упркос критичној природи њиховог рада.

Инвестиционо банкарство

Прос:
  • То је нека врста главног кандидата у погледу финансијске каријере. Један од разлога је тај што је то један од најбоље компензираних послова који доноси добар дио препознатљивости у индустрији. Погодности за почетнике су несумњиво међу најбољима у финансијској индустрији, па чак и почетни инвестициони банкар који ради са великом фирмом може зарадити много боље у поређењу са искуснијим професионалцима у другим областима финансија.
  • Крива учења стрма је за аналитичаре почетног нивоа који раде у интензивном радном окружењу и комуницирају са неким од најбољих умова у индустрији. Почетна фаза од 2-3 године може им помоћи да стекну солидне темеље у инвестиционом банкарству и могла би да буду дуготрајна. Након што уложе неколико година напорног рада, они могу наставити да заузимају позиције потпредседника, директора и генералног директора.
  • Ова улога посла је искључена за оне који су вођени жељом да надмаше конкуренцију и поседују комбинацију изврсних преговарачких способности, напредног финансијског знања и способности да поднесу интензиван радни притисак.
Против:
  • Након глобалног слома 2008. године, дошло је до пада послова у инвестиционом банкарству, али то је и даље једна од најперспективнијих каријера, јер велике корпорације настављају да запошљавају нове таленте. Међутим, с поновним падом тржишта, инвестициони банкари би се могли погоршати.
  • Због интензивног радног притиска, многи почетни аналитичари прелазе на нове улоге у првих пар година, које су такође постале познате као двогодишњи свраб. Ако било шта друго, то указује на то колико ова улога посла може бити захтевна и не могу сви бити искоришћени за њу.
  • Радно време је, у најмању руку, интензивно, јер инвестициони банкари раде у просеку 75 до 100 сати недељно. Чак ће и они који преживе почетну фазу можда морати да обрате додатну пажњу на своје здравље у каснијим годинама, с обзиром на врсту радног напора. Проверите начин живота инвестиционог банкарства

Рад живот баланс

Чини се да су корпоративне финансије бољи избор у погледу радног времена у поређењу са инвестиционим банкарством. У ствари, инвестиционо банкарство ужива прилично лошу репутацију због интензивног радног времена, а остало је мало времена за породицу, пријатеље, рекреацију или опуштање. Као један од најконкурентнијих финансијских послова, радије би се очекивало да се професионалци на вишим нивоима стимулишу бољом равнотежом пословног и приватног живота, али то можда није случај.

Чак и у корпоративним финансијама радно време није међу најбољима, али професионалцима обично остаје довољно времена и енергије да протегну ноге. Међутим, како се већина улога у корпоративним финансијама увелико разликује у погледу одговорности, радно време се такође може разликовати. Ипак, у просеку уживају у уравнотеженијем професионалном постојању. Инвестиционо банкарство је обично намењено онима који воле да буду препознати као радохоличари.

Закључак

Приликом избора каријере, сваки појединац треба да покуша на објективан начин да процени да ли поседује жељени скуп вештина и, што је најважније, да ли би волео радну улогу или не. Исто важи и за обе ове каријере. Обоје су конкурентна финансијска подручја са добрим погодностима и одличним могућностима за раст, али инвестиционо банкарство очигледно има предност у погледу компензације и могућности да постане професионални.

Они којима је драго што креативно време проводе изван посла, можда више воле корпоративне финансије него инвестиционо банкарство, јер потоње можда није тако добар избор у погледу радног времена. Међутим, одлука се не би требала заснивати ни на једном фактору, било да се ради о накнади или радном времену. Уравнотежени поглед на радну улогу треба пажљиво мерити у односу на скуп вештина, могућности и циљеве појединца пре него што неко нешто одлучи.