Капитал банке (дефиниција, врсте) | Како то функционише?

Дефиниција капитала банке

Капитал банке, познат и као нето вредност банке, разлика је између имовине банке и њених обавеза и првенствено делује као резерва против неочекиваних губитака, а поред тога штити повериоце у случају ликвидације банке. Имовина банке је готовина, државне хартије од вредности и зајмови које нуде банке које зарађују камате (нпр. Хипотека, акредитив). Обавезе банке су сви зајмови / дугови које банка добије.

Врсте банкарског капитала

Банке морају да одржавају одређену количину ликвидне активе у складу са њеном пондерисаном имовином. Базелски споразуми су банкарски прописи који осигуравају да банка има довољно капитала за обављање послова и обавеза.

Постоје три врсте:

# 1 - Капитал првог реда

Састоји се од основног капитала банке (тј.) Акционарског капитала и објављених резерви (задржане добити) умањене за гоодвилл, ако их има. Указује на финансијско здравље банке. Састоји се од свих резерви и средстава банке. Делује као примарна подршка у случају апсорпције губитака. Појављује се у финансијским извештајима банке.

Према Базелу ИИИ, они морају да одржавају најмање 7% активе пондерисане ризиком у капиталу првог реда. Поред тога, банке такође морају да имају додатни бафер од 2,5% ризичне активе. Актива пондерисана ризиком указује на изложеност банке кредитном ризику из зајмова које банка даје.

Капитал 1 / Активе пондерисане ризиком = 7% (минимални захтев)

Пример:

Банка Кс има 100 милијарди долара основног капитала. Његова имовина пондерисана ризиком износи 1000 милијарди долара. (тј.) однос капитала првог нивоа је 10%, што је више од захтева Базела ИИИ, који износи 7%.

# 2 - Капитал нивоа 2

Састоји се од средстава која нису обелодањена у финансијским извештајима банке. Укључује ревалоризациону резерву, хибридне инструменте капитала, подређени орочени дуг, опште резерве, резерве за кредитне губитке и неоткривене резерве, мање улагања у неконсолидоване филијале и друге финансијске институције.

Капитал 2 је додатни капитал, јер је мање поуздан од капитала 1 нивоа. Тешко је измерити овај капитал јер имовину у овом капиталу није лако ликвидирати. Банке ће ову имовину поделити на горњи и доњи ниво на основу ликвидности појединачне активе.

Према Базелу ИИИ, они морају да одржавају најмање 8% укупног односа капитала.

Пример:

Банка Кс има 15 милијарди долара капитала другог реда. Однос капитала другог нивоа је 1,5%, што је више од захтева Базела ИИИ.

Коефицијент укупног капитала износи 11,5% (тј.) Ниво 1 + Ниво 2 = 10% + 1,5% = 11,5%. Шта је више од захтева Базела ИИИ од 10,5%? (заједно са додатним бафером)

# 3 - Капитал нивоа 3

Капитал трећег нивоа је терцијарни капитал. Ту је да заштити тржишни ризик, робни ризик и девизни ризик. Укључује више подређених емисија, неоткривене резерве и резерве за кредитне губитке у поређењу са капиталом другог реда.

Капитал првог реда мора бити већи од придруженог капитала другог и другог нивоа.

Како се капитал или банка повећавају или смањују?

Банка прикупља средства из различитих извора како би клијентима давала зајмове на које обрачунавају камате, што је више од трошкова по којима се задужују. Разлика је у добити.

  1. Прикупљање средстава од акционара - Банке путем јавних емисија прикупљају капитал, а исти се користи и за банкарске операције. Повратак акционарима биће у облику дивиденде и повећања вредности акције.
  2. Добијање кредита од финансијских институција;
  3. Влада финансира банку
  4. Орочени депозити, штедни рачун;

Функције

  1. Капитал банке делује као заштита банке од неочекиваних ризика и губитака.
  2. То је нето вредност доступна власницима капитала.
  3. Депонентима и повериоцима даје сигурност да су њихова средства сигурна и указује на способност банке да плати своје обавезе.
  4. Финансира за проширење банкарског пословања или за набавку било које имовине.

Разлика између капитала банке и ликвидности банке

Ликвидност банке делује као мера активе банке, која је лако доступна за подмиривање дажбина и управљање компонентама обртног капитала и пословањем. Течна средства се лако могу претворити у готовину. (Нпр.) Резерве централне банке, државне обвезнице итд. Да би управљале пословањем, банке би требале имати довољно ликвидне активе (Нпр.) Исплата готовине од стране власника банковних рачуна, отплата орочених депозита на доспеће и друге финансијске обавезе.

То је нето вредност банке, што је разлика између активе и пасиве банке. Делује као резерва банке за покривање губитака. Актива банке требало би да буде већа од обавеза да остане солвентна. Минимални ниво потребног банкарског капитала треба одржавати у складу са Базелским захтевом за управљање функционисањем банке.

Структура

Структура фонда наводи како ће банка финансирати своје пословање користећи расположива средства. То могу бити капитал, дуг или хибридне хартије од вредности.

Закључак

Банкарски капитал игра кључну улогу у банкарском пословању. Елемент ризика је увек присутан у банкарском пословању и губици се могу догодити у било ком тренутку. Да би заштитиле банке од несолвентности и заштитиле јавне депозите, банке одржавају капитал како би се заштитиле од неизвесности и губитака.

Износ капитала који је банци потребан зависи од њеног пословања и повезаних ризика, што је ризик већи од капитала. Такође се користи за проширење банака и друге оперативне сврхе. Без одговарајућег капитала, банка може чак и банкротирати. Стога га треба одржавати на одговарајућим нивоима и треба да падне испод ограничења утврђених законом.