Класификација финансијских тржишта | 4 начина класификације финансијских тржишта

Класификација финансијских тржишта

Финансијска тржишта су тржиште на којем се одвија и ствара и тргује финансијском имовином, укључујући акције, обвезнице, задужнице, робу итд., Познато као Финансијска тржишта. Финансијска тржишта делују као посредник између тражитеља средстава (углавном предузећа, владе, итд.) И пружалаца средстава (углавном инвеститора, домаћинстава итд.). Мобилише средства између њих, помажући у расподели ограничених ресурса земље. Финансијска тржишта могу се класификовати у четири категорије -

  1. По природи захтева
  2. Доспелошћу захтева
  3. Временом испоруке
  4. Према организационој структури

Размотримо детаљно сваку од њих -

# 1 - по природи захтева

Тржишта су категорисана према врсти потраживања која инвеститори имају према имовини ентитета у који су извршили улагања. Постоје углавном две врсте захтева, тј. Фиксни захтев и преостали захтев. На основу природе захтева постоје две врсте тржишта, тј.

Тржиште дуга

Тржиште дуга односи се на тржиште на којем се између инвеститора тргује дужничким инструментима као што су задужнице, обвезнице итд. Такви инструменти имају фиксна потраживања, тј. Њихово потраживање у имовини ентитета ограничено је на одређени износ. Ови инструменти углавном носе купонску стопу, обично познату као камата, која остаје фиксна током одређеног временског периода.

Тржиште капитала

На овом тржишту се тргује власничким инструментима, као што назив сугерише да се капитал односи на капитал власника у послу и тако има преостало потраживање, подразумевајући да оно што остане у послу након исплате фиксних обавеза припада акционарима капитала, без обзира на номиналну вредност акција које имају.

# 2 - према доспелости потраживања

Док инвестирате, временски период игра важну улогу, јер износ инвестиције зависи од временског хоризонта улагања, временски период такође утиче на профил ризика инвестиције. Улагање са краћим временским периодом носило је мањи ризик у поређењу са улагањем са дужим временским периодом.

Постоје две врсте тржишта засноване на доспелости потраживања:

Тржиште новца

Тржиште новца је за краткорочне фондове, где инвеститори који намеравају да инвестирају не дуже од годину дана улазе у трансакцију. Ово тржиште се бави монетарном имовином као што су трезорски записи, комерцијални записи и потврде о депозитима. Период доспећа за све ове инструменте не прелази годину дана.

Будући да ови инструменти имају мали период доспећа, они носе нижи ризик и разумну стопу поврата за инвеститоре, углавном у облику камате.

Тржиште капитала

Тржиште капитала односи се на тржиште на којем се тргује инструментима са средњорочном и дугорочном рочношћу. Ово је тржиште на којем се дешава максимална размена новца, помаже компанијама да добију приступ новцу путем акцијског капитала, преференцијалног акцијског капитала итд., А такође пружа приступ инвеститорима да улажу у акцијски капитал предузећа и буду страна у добит коју је компанија остварила.

Ово тржиште има две вертикале:

  • Примарна продаја -Примарно тржиште се односи на тржиште, на којем компанија први пут наводи сигурност или где већ наведена компанија издаје нову сигурност. Ово тржиште укључује компанију и акционаре у међусобним трансакцијама. Износ који акционари плаћају за примарну емисију прима компанија. Постоје две главне врсте производа за примарно тржиште, тј. Почетна јавна понуда (ИПО) или даља јавна понуда (ФПО).
  • Секундарно тржиште -Једном када компанија добије списак хартија од вредности, он постаје доступан за трговање путем размене између инвеститора. Тржиште које олакшава такву трговину познато је као секундарно тржиште или тржиште акција.

Другим речима, то је организовано тржиште на којем се тргује хартијама од вредности између инвеститора. Инвеститори могу бити физичка лица, трговци банкари итд. Трансакције на секундарном тржишту не утичу на положај новчаног тока компаније, као такве, јер се примици или исплате за такве размене намирују међу инвеститорима, а да компанија није укључена.

# 3 - према времену испоруке

Поред горе поменутих фактора, као што су временски хоризонт, природа потраживања итд., Постоји још један фактор који је раздвојио тржишта у два дела, тј. Време испоруке хартије од вредности. Овај концепт генерално превладава на секундарном тржишту или берзи. На основу времена испоруке постоје две врсте тржишта:

Готовинско тржиште

На овом тржишту трансакције се намирују у реалном времену и потребно је да инвеститори уплате укупан износ инвестиције, било властитим средствима, било позајмљеним капиталом, опћенито познатим као маржа, што је дозвољено на садашњим поседима у рачун.

Футурес Маркет

На овом тржишту се поравнање или испорука хартија од вредности врши у будућности. Трансакције на таквим тржиштима се углавном подмирују готовином, а не испоруком. Да би се трговало на фјучерс тржишту, не мора се платити укупан износ имовине, већ је довољна маржа која се креће до одређеног процента износа имовине да би се њоме трговало.

# 4 - према организационој структури

Тржишта су такође категоризована на основу структуре тржишта, тј. Начина на који се трансакције обављају на тржишту. Постоје две врсте тржишта засноване на организационој структури:

Тржиште на берзи

Тржиште којим се тргује на берзи је централизовано тржиште које ради на унапријед успостављеним и стандардизованим процедурама. На овом тржишту се купац и продавац не познају. Трансакције се закључују уз помоћ посредника, који су дужни да обезбеде поравнање трансакција између купаца и продаваца. Постоје стандардни производи којима се тргује на таквом тржишту, не могу бити потребни посебни или прилагођени производи.

Тржиште без рецепта

Ово тржиште је децентрализовано, што омогућава купцима да тргују прилагођеним производима на основу захтева.

У тим случајевима купци и продавци међусобно комуницирају. Генерално, тржишне трансакције без рецепта укључују трансакције за заштиту изложености у страној валути, изложеност робама, итд. Ове трансакције се дешавају без рецепта јер различите компаније имају различите рокове доспећа за дуг, који се генерално не поклапа са датуми поравнања уговора којима се тргује на берзи.

Током одређеног временског периода, финансијска тржишта су стекла значај у испуњавању капиталних захтева за компаније, а такође пружају инвестиционе могућности инвеститорима у земљи. Финансијска тржишта пружају транспарентне цене, високу ликвидност и заштиту инвеститора од превара и малверзација.