Инфлација наспрам каматне стопе | Однос између инфлације и каматне стопе

Стопа инфлације означава промену цене добара и услуга услед инфлације, што значи повећање цене и повећање потражње за разним робама, док је каматна стопа стопа коју зајмодавци наплаћују зајмопримцима или емитентима дужничког инструмента где повећана камата смањује потражњу за задуживање и повећава тражњу за инвестицијама.

Инфлација и каматна стопа - да ли су повезане?

Каматна стопа утиче на инфлацију и обе су уско повезане. У макроекономији се углавном помињу. У овом чланку разматрамо разлике између каматних стопа и инфлације.

Шта је инфлација?

Инфлација је стопа којом расте општи ниво цена роба и услуга. Што се тиче повећања цена, ово доводи до пада куповне моћи валуте. Веома је неопходно одржавати стопу инфлације у дозвољеним границама за несметано функционисање економије.

Да разумемо инфлацију на примеру - Претпоставимо да 1990. човек свакодневно купује бензин од 100 ИНР за свој аутомобил, а цена једног литра је 40 ИНР, у 100 ИНР добија 2,5 литра бензина, а сада, ако купи бензин од 100 ИНР с обзиром на тренутну стопу ИНР од 90 ИНР по литру, добиће 1,1 Л бензина. Иако ИНР 100 остаје исти, његова куповна моћ је смањена за 28 година раније, он добија 2,5 Л бензина по истој цени као данашњих 1,1 Л бензина. То се назива инфлација.

Шта је каматна стопа?

Каматна стопа је стопа по којој зајмодавац позајмљује средства зајмопримцу. Каматна стопа има витални утицај на економију земље и има велики утицај на залихе и друге инвестиције.

О каматној стопи одлучује се узимајући у обзир два фактора.

  • Доступност капитала, ако је каматна стопа висока, онда је капитал скуп.
  • Ако је каматна стопа ниска, клијенти банке неће добити довољан поврат свог фонда што ће демотивисати купце да задржавају износ у банци, што као резултат има да банка неће имати средстава.

Ако је новац јефтин, људи ће добити мотивацију да новац дођу на тржиште и као резултат тога, вредност новца ће се смањити. Ово ће повећати инфлацију.

Каматна стопа на зајмове и депозите су различите. Каматна стопа за кредите је висока, а за депозите сразмерно мања. Каматна стопа је цена за држање или позајмљивање новца, односно цена за депоновање или позајмљивање новца.

Инфографика

Да бисмо боље разумели везу између ових стопа, важно је знати о квантитативној теорији новца.

Однос између инфлације и каматне стопе

  • Теорија количине новца одређује да понуда и потражња за новцем одређују инфлацију. Ако се новчана маса повећа, као резултат, инфлација се повећава и ако се новчана маса смањује, доводи до смањења инфлације.
  • Овај принцип се примењује за проучавање односа између инфлације и каматне стопе, где је, када је камата висока, понуда новца мања, а самим тим и смањење инфлације, што значи да се понуда смањује, док када се каматна стопа смањи или смањи, понуда новца ће бити све више и као резултат повећања инфлације што значи да је повећана тражња.
  • Да би се контролисала висока инфлација, централна банка повећава каматну стопу. Када се каматна стопа повећа, трошак задуживања расте. Ово посудбу чини скупом. Стога ће се задуживање смањити, а новчана маса ће пасти. Пад новчане масе на тржишту довешће до смањења новца код људи који троше робу и услуге. Са константом понуде и смањењем потражње за робама и услугама, што доводи до пада цена роба и услуга.
  • У ниској инфлаторној ситуацији, каматна стопа се смањује. Смањење каматне стопе појефтиниће задуживање. Отуда ће се повећати задуживање и повећаће се новчана маса. Са растом новчане масе, људи ће имати више новца да потроше на робе и услуге. Дакле, потражња за робама и услугама ће се повећати, а ако понуда остане константна, то доводи до пораста нивоа цена, а то је инфлација.

Отуда су међусобно обрнуто повезани и имају свој утицај. Као што је горе описано, ако је камата висока, тада ће инфлација и промет новца на тржишту бити ниски, а ако је камата мања, тада ће оптицај новца бити висок на тржишту и отуда ће се инфлација повећати.

Камата наспрам инфлације - обрнута веза?

ОсноваКаматна стопаИнфлација
Ефекат повећањаАко се каматна стопа повећа, инфлација опадаАко се инфлација повећа, каматна стопа се смањује
Новчани тиражи на тржишту се смањујуНовчани тиражи на тржишту се повећавају
Задуживање је постало скупоПозајмљивање је постало јефтино
Потражња за робама и услугама се смањујеПовећава се потражња за робама и услугама
Повећање каматних стопа доводи до пада цена услуга и добараИнфлација доводи до раста цена услуга и добара
Ефекат смањењаАко се каматна стопа смањи, инфлација се повећаваАко се инфлација смањи, каматна стопа се повећава
Новчани тиражи на тржишту се повећавајуНовчани тиражи на тржишту се смањују
Позајмљивање је постало јефтиноЗадуживање је постало скупо
Повећава се потражња за робама и услугамаПотражња за робама и услугама се смањује
Смањење каматних стопа доводи до раста цена услуга и добараСмањење инфлације доводи до пада цена услуга и добара

Кроз ово можемо рећи да су инфлација и каматна стопа међусобно зависне и да је однос између њих инверзни однос где се један повећава, а други смањује и обрнуто.

Последње мисли

Инфлација утиче на цену роба и услуга и ове цене су веома важне како за купца, тако и за продавца, јер желе сигурну инфлацију тамо где су цене стабилне или ако би у случају повећања требале постепено расти. Куповна моћ њихове валуте не би требало да утиче. Стабилност цена је итекако потребна за здраву економију. С обзиром на ову каматну стопу је одлучено. Што се тиче контроле инфлације, каматна стопа се морала мењати након редовног интервала како би се одржала здрава економија. Инфлација наспрам каматне стопе има виталну улогу на тржишту, помаже инвеститору да израчуна колико му је повраћај потребан да би одржао свој животни стандард, а инвеститор улаже у производ који доноси више него инфлација.