Трговање хартијама од вредности (дефиниција, примери) | Чланци у часопису

Шта је трговање хартијама од вредности?

Трговање хартијама од вредности су улагања у облику дуга или капитала који менаџмент компаније жели активно да купује и продаје како би у кратком року остварио профит хартијама од вредности за које верују да ће поскупјети, те хартије од вредности могу се наћи у билансу стања на фер вредност на датум биланса стања.

На пример, рецимо да менаџмент компаније на кратак период улаже одређену количину новца у дуг или капитал (што значи у одређену обвезницу или акцију). Сврха овога је куповина и продаја те одређене обвезнице или акције у кратком року како бисте зарадили.

Као што примећујемо из Старбуцкс СЕЦ подношења, хартије од вредности за трговање укључују власничке узајамне фондове и фондове којима се тргује на берзи.

Постоје три класификације хартија од вредности по рачуноводству - хартије од вредности којима се тргује, хартије од вредности које се држе до доспећа и хартије од вредности доступне за продају.

Детаљније ћемо разумети хартије од вредности којима се тргује.

Детаљно разумите трговање хартијама од вредности

Трговање хартијама од вредности у билансу стања су хартије од вредности које се најбрже крећу међу све три.

Разлог због којег се ове хартије најбрже крећу је тај што се тим хартијама од вредности редовно (чак и свакодневно) тргује на отвореном тржишту. А овим хартијама од вредности управља директно менаџмент компаније како би се утврдило могу ли те хартије од вредности донети више профита за текући период или не.

Према рачуноводственом систему, такве хартије од вредности се стављају у биланс стања предузећа по фер вредности. Учињено је тако да се економска корист (или губитак) може приказати на финансијским извештајима предузећа током тог периода.

С обзиром да ће компанија највероватније продати инвестиције, ове инвестиције се сматрају текућом имовином предузећа за тај период.

Тржишна вредност хартија од вредности се мења сваког дана. Због тога се хартије од вредности морају приказивати по фер вредности.

Али остаје питање шта бисмо радили док се инвестиције не продају? Третман за ово је стварање привременог рачуна на који можемо пренети нереализовани добитак или губитак. И кад год се продаја заврши, можемо отписати привремени рачун и пренети износ у биланс успеха.

Пример уноса у часопис

  • Унитед Цо. је задржао 100.000 УСД за краткорочне инвестиције. Овај износ се неће користити у било које оперативне сврхе или обртни капитал. Тај новац би се чисто користио за брзу зараду на краткорочним улагањима.
  • Руководство Унитед Цо. увидело је да корпорација Гров & Леад последњих неколико година ради изузетно добро. И Унитед Цо. је одлучио да уложи целокупан износ у акције корпорације Гров & Леад. Тржишна цена сваке акције компаније Гров & Леад Цорпоратион била је 5 долара по акцији.
  • У првој години инвестирања, Гров & Леад Цорпоратион је исплатила новчану дивиденду од 0,50 УСД по акцији. На крају године, вредност дељених акција које је купила Унитед Цо. достигла је 125.000 америчких долара.
  • Касније следеће године, када су акције продате, примљени износ износио је 120.000 америчких долара.
  • Како бисмо пријавили ове трансакције под претпоставком да је управа Унитед Цо. уложила 100.000 УСД за трговање хартијама од вредности?
  • Пре свега, сваку трансакцију ћемо третирати одвојено и видећемо како ће се свака трансакција одразити на књиге Унитед Цо.
  • Прва трансакција била је улагање 100.000 америчких долара у трговање хартијама од вредности компаније Гров & Леад Цорпоратион. Са пет долара по акцији, Унитед Цо. је купио 20.000 акција. А следеће би било упис у пословне књиге Унитед Цо. -

Овај унос у дневник је усвојен како бисмо могли да створимо текућу имовину под називом „Инвестиције у трговање хартијама од вредности“ и забележимо је у биланс стања Унитед Цо-а. И готовина се приписује јер Унитед Цо. мора да пусти другу текућу имовину „Цасх “Да инвестира у хартије од вредности.

Следећа трансакција била би везана за новчану дивиденду. Будући да је Гров & Леад Цорпоратион прогласила новчану дивиденду од 0,50 УСД по акцији, ево и дневника за ту конкретну трансакцију -

Прошли смо кроз овај унос како бисмо приказали приход примљен у билансу успеха. Задужили смо готовински рачун јер је Унитед Цо. примао готовину у облику дивиденде. Ако се средство повећа, ми га терећимо. Истовремено, приписали смо подељене приходе, јер када се приходи повећају, приписујемо рачун. А исти приход од дивиденди може се одразити и на билансу успеха пословних књига Унитед Цо.

Коначно, главна трансакција наведеног примера трговања хартијама од вредности је фер вредност по којој је вредност акција евидентирана на крају године.

Према томе, Унитед Цо. је остварио (125.000 - 100.000 УСД) = 25.000 УСД као нереализовани добитак. Будући да новац није примљен, забележићемо следећи запис у часопису Унитед Цо. -

Следеће године, Унитед Цо. је могао да прода акције и од продаје је зарадио 120.000 америчких долара. Значи стварни профит је био (120.000 - 100.000) = 20.000 УСД.

Али у билансу стања претходне године, Унитед Цо. је приказао 25.000 УСД као нереализовани добитак. Дакле, ево последњег уноса који треба да донесемо како бисмо ствари поправили -

Радећи ово, Унитед Цо. је поправила ствари. Стварни добитак био је 20.000 УСД, а доношењем последњег уноса инвестиција у трговање хартијама од вредности се затворила, а Унитед Цо. је остварио профит од 20.000 УСД.

Закључак

Из горње дискусије јасно је како компанија може да користи одређену суму новца за краткорочне инвестиције и може да добије паушални износ на крају периода.

Две ствари су овде најважније -

  • Прво, на крају године, биланс стања треба да одражава фер вредност акција или обвезница у које се износ улаже.
  • Друго, обрнути унос да би се остварио нереализовани добитак или губитак.