Међународне инвестиције (дефиниција, врсте, финансијски инструменти)

Шта су међународне инвестиције?

Међународне инвестиције су оне инвестиције које се врше ван домаћег тржишта и нуде диверзификацију портфеља и могућности за смањење ризика. Инвеститор може да врши међународне инвестиције, проширујући свој портфељ и проширујући хоризонт приноса. Међународне инвестиције такође служе као средство за додавање различитих финансијских инструмената на листу када су домаћа тржишта ограничена и ограничена њиховом разноликошћу.

Инвеститори у једном делу света могу пронаћи разне комбинације власничких и дужничких инструмената којима се тргује у неком другом делу света. Међународне инвестиције имају за циљ да осигурају инвеститорима две вероватноће; бројач ризика на домаћем тржишту и могућности на иностраним тржиштима.

Врсте међународних инвестиција

Врсте међународних инвестиција могу се широко класификовати у следеће категорије:

  • Државни фондови / помагала - То су средства која се преливају из једне привреде у другу у сврху помоћи или помоћи привреди у целини. Ове трансакције се обављају између влада.
  • Прекогранични зајмови - Кредитни аранжман у којем влада или институција тражи кредитирање од стране банке познат је као прекогранични зајмови. Прекогранично финансирање постало је популарно средство финансирања због лакше доступности и мањег ограничења колатерала.
  • Страна портфолио улагања - Када инвеститори изразе инвестиционе интересе у страним компанијама, они су познати као ФПИ. Ови инвеститори можда немају дугорочне интересе нужно, али се њима може лако трговати путем берзи.
  • Стране директне инвестиције - СДИ су улагања страних мултинационалних компанија у економију. Директна страна улагања више су дугорочна брига и узимају било који облик улагања од капитала и дугова у имовину и имовину.

Врсте финансијских инструмената за међународне инвестиције

  • Америчке депозитарне признанице - То су најчешћи облик међународног инвестирања. Инвеститор у Сједињеним Државама може да тргује страним акцијама уз помоћ АДР-а. Деонице ће бити котиране на америчкој берзи, а основно средство ће држати америчка кастоди банка.
  • Глобални депозитарни рачуни - Они су по природи слични АДР-има. ДДР су издали сертификате за инвеститоре у више од једне земље за трговање акцијама страних компанија.
  • Конвертибилне обвезнице у страној валути - Конвертибилна обвезница која се издаје у страној валути. Еуро обвезница коју је америчка компанија издала у Великој Британији је пример ФЦЦБ-а где ће отплату главнице и исплате купона америчка компанија извршити у еврима. Међутим, исплата дивиденде по конверзији обвезнице у капитал извршиће се у америчким доларима.

Примери међународних инвестиција

Неколико примера међународних инвестиција широм света:

  • Индијска економија је последњих година забележила страшан прилив страних директних инвестиција.
  • СДИ су порасле са 17 милијарди америчких долара у периоду 2013-14 на 36 милијарди америчких долара у 2017-18. То се углавном приписивало већој лакоћи пословања упоредо са јачањем индијског тржишта капитала.
  • СДИ из Азије смањиле су се у периоду од 2015. до 2017. То је било велико због споразума о порезима између влада Маурицијуса и Индије. Пад је био изванредних 30% током овог периода.

СДИ су опале за више од једне трећине током периода глобалне рецесије 2009. године, али су се касније опоравиле 2010. године.

Важне напомене

  1. Нема велике разлике између СДИ и ФПИ-а ако обоје имају дугорочне интересе. Међутим, СДИ могу такође тражити одредбе о власништву и правима гласа.
  2. Са све већим технолошким напретком и глобалним дометом, ФПИ и СДИ су надмашили прекогранично финансирање последњих година. ‘
  3. ФПИ могу имати неколико облика, а најчешћи су капитал и узајамни фондови.
  4. Стране директне инвестиције су подскуп међународних инвестиција.

Предности међународних инвестиција

Иако домаће тржиште привлачи инвеститоре у своја права, међународне инвестиције такође имају предности.

  • Приступ могућностима постојећим на различитим тржиштима која аутохтона тржишта можда неће пружити.
  • Приступ инструментима који омогућавају негирање валутног ризика и могу гарантовати већу добит.
  • Компензација ризика који се односе на домаћа тржишта и диверзификација портфеља.

Мане међународних инвестиција

  • Политичке и економске турбуленције могу у великој мери утицати на такве инвестиције
  • Приступ и доступност виталних информација у вези са страним фирмама и тржиштима је такође забрињавајућа
  • Компликације које доносе закони и различити услови пословања страних тржишта.

Ограничења међународног улагања

Улагања на међународна тржишта имају бројне недостатке. Неки од њих су наведени у наставку:

  1. Девизни курс - Страна улагања су на почетку склона ризику од размене валута. Колебања у размени валута могу драстично утицати на велике трансакције. Размена валута може утицати на капитални инструмент тако да инвеститор може пронаћи различите девизне курсеве у тренутку куповине и продаје.
  2. Кредитни ризик - Кредитни ризик може утицати на међународну инвестицију колико и домаћа инвестиција. Инвеститори треба пажљиво да тргују са дужним нагласком на кредитном рејтингу.
  3. Ризик ликвидности - Једна од највећих брига за инвестирање на међународним тржиштима су питања ризика ликвидности. Инвеститор који седи у САД можда неће наћи купце за своју продају хартија од вредности на јапанским тржиштима.

Закључак

Међународне инвестиције су добиле замах од почетка овог века. Иако ове инвестиције пружају веће могућности, оне такође имају свој део ризика. Многи инвеститори у развијеним економијама улажу у растуће економије тражећи изгледе за већи принос. Неке инвестиције се улажу у управљане фондове, фондове којима се тргује на берзи, итд. У сврху диверзификације и очекивања скромних приноса.

Постоји много правних тела (једно од њих је Банка за међународна поравнања) која надгледају трансакције које се дешавају широм света. С једне стране, међународне инвестиције подстичу стране економије и доносе већи прилив новца, такође су одговорне за повећање поверења на тржишту и корпоративног поверења.