Ревизија вс Уверење | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између ревизије и уверења је у томе што је ревизија систематско испитивање пословних књига и осталих докумената компаније како би се знало да ли изјава показује истинито и поштено стање организација, док је уверење процес у којем анализирају се различити процеси, поступци и пословање предузећа.

Разлика између ревизије и уверења

Ревизија и уверење су процеси који се користе за процену финансијске евиденције предузећа. Они су руку под руку. Ревизија и уверење је поступак верификације евиденција доступних у рачуноводственој евиденцији компаније у складу са рачуноводственим стандардом и принципом, а такође потврђује да је рачуноводствена евиденција тачна или није. Ревизија је поступак оцењивања књиговодствених евиденција присутних у финансијским извештајима предузећа. Уверење је поступак анализе и користи се у процени рачуноводствених књижења и финансијске евиденције. Ревизија обично следи уверење.

У овом чланку разматрамо главне разлике између ревизије и уверења.

Шта је ревизија?

Ревизија је поступак оцењивања књиговодствених евиденција присутних у финансијским извештајима предузећа. Ревизија проверава тачност финансијских извештаја. Ревизија укључује осигуравање етичке презентације, поштено представљене, тачне, а такође проверава да ли су финансијски извештаји у складу са рачуноводственим стандардом и рачуноводственим принципом. Ревизија говори о погрешном приказивању у финансијским евиденцијама, злоупотреби средстава, преварама и преварама у предузећу или предузећу. Интерне ревизоре и спољне ревизоре проводе ревизије, који су независни ревизори.

Запослени у компанији врши н интерну ревизију и припада одељењу за ревизију компаније. Интерна ревизија често врши ревизију и проверава евиденцију финансијског извештаја, да ли се евиденције подлежу рачуноводственим стандардима и рачуноводственим принципима, а такође надгледа и потврђује да ли је рачуноводствена евиденција тачна или не. Компанија такође ангажује спољне ревизоре који пружају непристрасан извештај о финансијским извештајима. На располагању су многе ревизорске куће које делују као спољни ревизори за многе фирме. Извештаји које ове фирме припремају сматрају се тачним и пружају истинит и поштен приказ финансијског стања компаније.

Шта је осигурање?

Уверење је поступак анализе и користи се у процени рачуноводствених књижења и финансијске евиденције. Уверење је поступак верификације евиденција доступних у рачуноводственој евиденцији компаније у складу са рачуноводственим стандардом и принципом, а такође потврђује да је рачуноводствена евиденција тачна или не. Уверење је поступак процене, операције, поступак итд. Главни циљ уверења је провера тачности финансијских извештаја. Такође се осигурава свим заинтересованим странама да у финансијским евиденцијама нема погрешних приказивања, злоупотребе средстава, превара и превара, које су предузете у предузећу или које је предузело предузеће. Финансијски извештаји о провери уверавања су у складу са рачуноводственим стандардом и рачуноводственим принципом. Уверење се примењује за процену процеса, поступка и операција, а ти процеси, поступци, системи се пажљиво прате како би се осигурало да је процес исправан и даје оптималне резултате. Ассуранце је специјализован за процену и побољшање квалитета информација у предузећу. Помаже у доношењу одлука у организацији јер ради на повратним информацијама купаца, финансијским информацијама, повратним информацијама запослених или областима у којима су информације веома потребне за доношење одлука у организацији.

Ревизија наспрам уверења Инфограпхицс

Овде вам пружамо првих 5 разлика између ревизије и уверења.

Ревизија насупрот уверењу - кључне разлике

Критичне разлике између ревизије и уверења су следеће -

  • Ревизија је поступак оцењивања књиговодствених евиденција присутних у финансијским извештајима предузећа. Ревизија проверава тачност финансијских извештаја, док је Ассуранце поступак анализе и који се користи у процени рачуноводствених евиденција и финансијских евиденција. Уверење такође верификује евиденције доступне у рачуноводственој евиденцији компаније у складу је са рачуноводственим стандардом и принципом, а такође потврђује да је рачуноводствена евиденција тачна или не.
  • Ревизија говори о погрешном приказивању у финансијским евиденцијама, злоупотреби средстава, преварама и неискреним радњама које су предузете у предузећу или су предузете од стране компаније. Насупрот томе, Ассуранце је специјализован за процену и побољшање квалитета информација у компанији. Помаже у доношењу одлука у организацији.
  • Ревизија је први корак, након којег следи уверење.
  • Ревизију врши интерни ревизор или спољни ревизор, док ревизорска кућа даје Уверење.
  • Ревизија укључује осигурање етичке презентације, поштено представљене, тачне, а такође проверава да ли су финансијски извештаји у складу са рачуноводственим стандардом и рачуноводственим принципом. Насупрот томе, Ассуранце се користи за проверу тачности финансијских извештаја. Такође осигурава свим заинтересованим странама да у финансијским евиденцијама нема погрешних приказивања, злоупотребе средстава, превара и непоштених активности које су предузете у предузећу или су предузете од стране компаније.

Ревизија насупрот уверењу Разлика од главе до главе

Погледајмо сада међусобну разлику између ревизије и уверења.

Основа - Ревизија наспрам уверењаРевизијаУверење
ДефиницијаРевизија је поступак оцењивања књиговодствених евиденција присутних у финансијским извештајима предузећа. Ревизија проверава тачност финансијских извештаја.Уверење је поступак анализе и користи се у процени рачуноводствених књижења и финансијске евиденције. Уверење је поступак верификације евиденција доступних у рачуноводственој евиденцији компаније у складу са рачуноводственим стандардом и принципом, а такође потврђује да ли је рачуноводствена евиденција тачна или не.
КоракРевизија је први корак.Уверење ако следи ревизија.
УрадиоИнтерни ревизор или спољни ревизор врши ревизију;Ревизорска кућа даје гаранције.
ЦиљРевизија говори о погрешном приказивању у финансијским евиденцијама, злоупотреби средстава, преварама и преварама у предузећу или предузећу.Ассуранце је специјализован за процену побољшања квалитета информација у предузећу. Помаже у доношењу одлука у организацији.
КористиРевизија укључује осигуравање етичке презентације, поштено представљене, тачне, а такође проверава да ли су финансијски извештаји у складу са рачуноводственим стандардом и рачуноводственим принципом.Употреба осигурања је за проверу тачности финансијских извештаја. Такође се осигурава свим заинтересованим странама да у финансијским евиденцијама нема погрешних приказивања, злоупотребе средстава, превара и превара, које су предузете у предузећу или које је предузело предузеће.

Закључак

Ревизија насупрот уверењу је ручни процес који се користи за процену финансијске евиденције предузећа. Ревизија укључује осигуравање етичке презентације, правичне презентације, тачности. Такође се проверава да ли су рачуноводствени извештаји у складу са стандардима и рачуноводственим принципима. Проверавамо да нема погрешних приказа у финансијским евиденцијама, нема злоупотребе средстава, нема преваре и не ради се на преваре и обавести исте о томе све заинтересоване стране компаније.

Видео