Изложеност преводилаца (дефиниција, примери) | Како мерити?

Шта је преводилачка изложеност?

Изложеност при превођењу је дефинисана као ризик од флуктуације девизног курса који може проузроковати промене вредности имовине, обавеза, прихода, акција предузећа и обично се налази у мултинационалним компанијама јер се њихово пословање и имовина заснивају у страним валутама. Истовремено, његови финансијски извештаји консолидовани су у домаћој валути. Многе компаније више воле да такве ризике штите на најбољи могући начин.

4 методе за мерење изложености превођењу

# 1 - тренутни / не-тренутни метод

Код ове методе, обртна имовина и обавезе вреднују се по валутном курсу, док се дуготрајна имовина и обавезе вреднују према историјској стопи. Сви износи из биланса успеха имају вредност засновану на девизном курсу, или се у неким случајевима може применити приближни пондерисани просек у случају да током финансијских периода нема значајних флуктуација.

# 2 - Монетарна / немонетарна метода

Овом методом, сви монетарни рачуни у билансима стања, као што су готовина / банка, рачуни који се плаћају вреднују се по важећем курсу девиза, док се преостале немонетарне ставке у билансу стања и акцијски капитал израчунавају по историјском курсу девиза када је рачун забележен.

# 3 - Привремена метода

У овој методи, текући и дугорочни рачуни који су монетарни у билансу стања претварају се по текућем курсу девиза. Поред тога, немонетарне ставке се конвертују по историјским стопама. Сви рачуни страног зависног предузећа претварају се у домаћу валуту матичног предузећа. Основа ове методе су преведени предмети на начин како се преносе према досадашњим књигама фирме.

# 4 - Метод тренутне брзине

Овом методом, све ставке у билансу стања, осим акционарског капитала, конвертују се по тренутном курсу. Све ставке у билансу успеха прерачунавају се по девизном курсу у тренутку њиховог настанка.

Примери излагања преводу

Компанија КСИЗ је америчка компанија која има подружницу у Европи. Пошто је оперативна валута у Европи ЕУРО.

# 1 - тренутни / не-тренутни метод

# 2 - Монетарна / немонетарна метода

# 3 - Привремена метода: Наставак превођења према смерницама.

# 4 - Метод тренутне брзине

Како управљати изложеношћу превода?

# 1 - Жива ограда биланса стања

Овај метод се фокусира на уклањање неусклађености имовине и обавеза у билансу стања деноминованим у једној валути.

# 2 - Жива хедге

Коришћење уговора о изведеним дериватима у сврхе заштите може укључивати шпекулације. Али, ако се пажљиво уради, овај метод управља ризиком

  1. Замјене: Уговор о замени валуте између два ентитета за размену новчаних токова у датом периоду помоћи ће у управљању ризиком.
  2. Опције: Валутне опције дају право, али не и обавезу странци да замени одређени износ валуте по одлученом курсу.
  3. Напред: Два ентитета међусобно закључују уговор о одређеном курсу за поравнање трансакција на одређени датум у будућности. Сви термински уговори су унапред дефинисани у свим аспектима, што управља ризиком флуктуације девизног курса, али и даље укључује шпекулације.

Разлике између изложености преводилаца у односу на изложеност трансакцијама

РазликаИзложеност преводаИзложеност трансакцијама
ДефиницијаРизик повезан са извештавањем консолидованих финансијских извештаја услед колебања девизних курсева;Ризик повезан са променама девизног курса, који утиче на кретање новчаног тока, јавља се у свакодневном пословању компаније.
ПовршинаПравни захтеви и рачуноводствена питања;Управљање свакодневним операцијама;
Страна филијала / зависна компанијаДо тога долази само приликом консолидације финансијских извештаја матичног предузећа и зависног или страног повезаног предузећа.Матична компанија не захтева постојање страног зависног предузећа ради изложености трансакцијама.
Добит или губитакРезултат изложености превода је претпостављени добитак или губитак.Резултат изложености трансакције је остварени добитак и губитак.
ПојаваНа крају сваког тромесечја финансијске године уз консолидацију финансијских извештаја.Настаје само у тренутку трансакције која укључује страну валуту.
Утицај на вредностНа вредност компаније то не утиче.Будући да директно утиче на новчане токове предузећа, мења вредност предузећа.
ПорезИзложеност превођењу је више концепт уместо стварног утицаја на вредност компаније. Стога то не утиче на плаћање пореза и не пружа никакве користи у случају губитка у смислу флуктуације девизног курса.Будући да изложеност трансакција утиче на новчане токове, она утиче на порезне исплате предузећа. Пружа бенефиције у случају губитка услед промена девизног курса

Закључак

  • Изложеност преводу је неизбежна за компаније које послују у другим земљама, а не у њиховој матичној земљи. Обично је то законски захтев за регулаторе; то не мења новчани ток већ само мења извештавање консолидованих финансија. Превод се врши у време извештавања, а не у време реализације, већ само резултира фиктивном добити и губицима.
  • Изложеност превођењу представља претњу у време изношења непредвиђених података у финансијским извештајима пред акционарима, што може резултирати питањима за менаџмент компаније. Много пута се такви сценарији јављају због колебања девизног курса и сматрају се нормалним.
  • Компанија која покушава да ублажи изложеност превођењу има различита мерења у рукама кроз заштиту и минимализујући ефекат на бројеве. Да би задржало поверење инвеститора и избегло било какву правну гњаважу, фирма треба да извештава, управља и представља такву изложеност.