РАДНИ ДАН у Екцелу (формула, пример) | Како се користи функција радног дана?

Функција ВОРКДАИ у Екцелу је функција датума која се користи за израчунавање датума рада који долази након одређеног броја дана од датума почетка, ова функција има опционални аргумент за празнике који, ако није обезбеђен, аутоматски узима викенде, а то су субота и недеља, као празника и израчунава наредни радни датум након одређеног броја дана, метода за коришћење ове функције у екцелу је следећа = ВОРКДАИ (Датум почетка, Дани, празници) прва два аргумента су обавезна, али аргумент за празнике није обавезан.

РАДНИ ДАН Функција у програму Екцел

Функција радног дана категоризована је као функција датума / времена у програму Екцел која враћа датум после или пре одређеног броја радних дана, искључујући викенде и празнике.

Радни дан у Екцелу је врло ефикасна функција која се користи за израчунавање радних дана, рокова, припреме Екцел Гантт графикона, распореда радних дана, израчунавања броја радних дана запосленог и других финансијских анализа.

Формула радног дана у програму Екцел

Формула ВОРКДАИ у екцелу је следећа

Аргументи коришћени за ВОРКДАИ Формула у програму Екцел.

датум_почетка: је датум од кога желимо да почнемо. То је обавезно поље

дана: то је број радних дана пре или после датума почетка. Ова вредност може бити негативна или позитивна. Када се пренесе негативна вредност, ВОРКДАИ у програму Екцел враћа датум лепљења, а ако је вредност позитивна, даје будући датум.

Празници: Ово је необавезно поље и полаже се када желимо да искључимо празнике или викенде. Може се проследити као вредност једног или више опсега.

Како се користи функција ВОРКДАИ у програму Екцел?

Веома је једноставан и лак за употребу. Нека неки примери примере рад функције ВОРКДАИ.

Овај образац функције ВОРКДАИ Екцел можете преузети овде - Предложак функције ВОРКДАИ Екцел

Пример # 1

Пример # 2

Узмите у обзир следећи сценарио, компанија је добила налог за производњу дела машине и додељени тим је започео пројекат одређеног датума и претпоставља се да ће производни процес трајати 35 дана, а даље, компанија не ради викендом и празнике. С обзиром на ове променљиве, треба да израчунате процењени датум завршетка пројекта.

Датум почетка је у ћелији Б2, а број производних дана је у ћелији Б3, а празници са њиховим датумима су у опсегу Д2: Е11

Да бисмо израчунали процењени датум завршетка, користићемо функцију Воркдаи, а ВОРКДАИ формула ће бити:

= РАДНИ ДАН (Б2, Б3, Е2: Е11)

Датум почетка је вредност датума у ​​ћелији Б2, број дана у ћелији Б3 и празници Е2: Е1

Пример # 3

Претпоставимо да имамо датум и желимо низ узастопних датума у ​​суседним ћелијама реда испод, искључујући нерадне дане који су само од понедељка до петка. Претпоставимо да у ћелији Б2 имамо датум почетка (19.2.2018.) И желимо датуме 20.2.2018., 21.2.2018. ... итд. Желимо да изузмемо датуме попут 24.2.2018., 25.2.2018. Који су викенди и желимо све датуме у текућем месецу.

Користићемо функцију Радни дан, а дани ће бити 1 пошто желимо да додамо узастопне дане и без додавања последњег аргумента који није обавезан и који је за празнике.

Дакле, формула ВОРКДАИ ће бити

= РАДНИ ДАН (Б2,1)

Применом формуле ВОРКДАИ на друге ћелије које имамо,

Формула ВОРКДАИ вратила је све датуме, осим викенда у текућем месецу.

Као што горе видимо, радни дан је занемарио дане (24.02.2018., 25.02.2018.) Који су били викенди.

Пример # 4

Претпоставимо да у колони имамо списак датума радних дана и желимо да утврдимо да ли је дати датум празник. Желимо да вратимо „Радни дан“ ако је датум радни дан и „Празник“ ако је датум празник. Листа празника и њихови датуми помињу се у опсегу Д3: Е4.

Празници:

Поново ћемо користити радни дан у екцел функцији и ВОРКДАИ формула у екцелу ће бити,

= АКО (РАДНИ ДАН (А2-1,1, $ Е $ 3: $ Е $ 4) = А2, „Радни дан“, „Празник“)

Формула ВОРКДАИ (А2-1,1), враћа исти датум пошто одузимамо датум и поново додајемо датум. Дакле, имамо исти датум ако је излаз исти као и дати датум, то је радни дан, јер се празници прескачу формулом ВОРКДАИ.

Применом формуле ВОРКДАИ у Екцелу на друге ћелије које имамо,

Пример # 5

 Претпоставимо да имамо дата два датума и да морамо генерирати 10 насумичних дана између ова два дана, искључујући викенде који су субота и недеља. Дати датуми су:

У овом случају, за генерисање насумичних радних дана заједно ћемо користити функцију РАНДБЕТВЕЕН и ВОРКДАИ.

Формула ВОРКДАИ ће бити

= РАДНИ ДАН (РАНДБЕТВЕЕН ($ Б $ 2, $ Б $ 3) -2,1)

Одузимамо минус два тако да случајни радни дан не добијемо изнад или еквивалент вредности завршног датума.

Применом формуле ВОРКДАИ у Екцелу у другим ћелијама имамо

Излаз:

Ствари које треба запамтити

  1. У случају да желимо да прилагодимо викенде (осим суботе и недеље) морамо да користимо функцију ВОРКДАИ.ИНТЛ.
  2. Ако пружимо трећи аргумент функцији ВОРКДАИ за празнике као опсег, неопходно је да га проследимо као апсолутну вредност, јер се вредност опсега може променити када применимо исту формулу ВОРКДАИ на друге ћелије листа.
  3. Функција Воркдаи генерише грешку #ВАЛУЕ када датум_почетка или било која вредност наведена у опсегу празника нису важећи датуми или ако аргумент дани дани није нумерички.
  4. Ако је датум почетка неважећи, функција ВОРКДАИ ће генерисати #ВРЕДНОСТ! Грешка.

  1. Када користимо функцију ВОРКДАИ, потребно је да датум_почетка или празнике проследимо као референцу на ћелију са вредношћу датума, уместо да их уносимо као текстуалну вредност у наводнике, јер екцел може погрешно протумачити вредности датума. Дакле, уместо да директно користимо датум као текстуалну вредност, требало би да користимо функцију ДАТЕ у екцелу за унос датума како би ЕКСЦЕЛ увек могао да схвати као вредност датума.