Потпуни облик ЦОО-а (извршног директора) - вештине и одговорности

Потпуни облик оперативног директора (главни оперативни директор)

Потпуни облик ЦОО значи главни оперативни директор. То је једно од најважнијих кључних руководећих места у организацији. То је једна од главних улога популарно позната као Ц-суите-ЦЕО (главни извршни директор), финансијски директор (главни финансијски директор), ЦРО (главни директор за ризике), ЦИО (главни информативни директор). То је позиција највишег менаџмента и обично подноси извештај извршном директору (ЦЕО) и одговоран је за свакодневно управљање и извршавање пословне стратегије.

Објашњење

  • Ово је обично искусни професионалац са практичним искуством из различитих вертикала у оквиру пословне линије и кључан је за осигурање да предузеће постигне стратегију коју су осмислили главни извршни директор и одбор директора. С правом се каже да је главни оперативни директор архитекта одговоран за извршавање визије компаније, чиме идеје претварају у стварност.
  • Сврха главног оперативног директора лежи у побољшању пословних оперативних перформанси, повећању задовољства купаца и узимању целокупне пословне јединице као кохезионе снаге за постизање пословних циљева.

Врсте

Не постоје врсте ЦОО-а, већ само различите улоге о којима ова позиција мора водити рачуна што је довело до категоризације типова главног оперативног директора, и то:

  1. У неким случајевима ово делује као извршитељ ширих планова организације, у другим случајевима је улога да дотера генералног директора (то је вероватније у случају стартупа којима управљају млади извршни директори) и да им буде ментор.
  2. Њима се такође додељује улога промене пословне структуре и у таквим случајевима играју одређену улогу обезбеђујући да се посао преобликује и реорганизује како би се постигао наведени циљ.

Одговорности и функције

Неколико вредних пажње су следеће:

  • Извршење стратегија које су осмислили извршни директор и одбор директора ангажовањем и вођством са тимом.
  • Надгледање припреме буџета за пословање и процена дневних показатеља учинка пословања.
  • Обезбедите ефикасно и подстицање вођства и управљања активним учешћем у свим пословним одлукама.
  • Укључивање у развој годишњег буџетирања кроз активну подршку извршног директора и финансијског директора и периодично надгледање истих како би се утврдио напредак и изазови са којима се суочили.

Вештине и квалификације

Обично се утврди да су кандидати са следећим вештинама и квалификацијама погодни за улогу главног оперативног директора:

  • Минимално десет година искуства у професионалцу са искуством у улози руковања операцијама у великој организацији на нивоу руководства један је од основних предуслова, међутим, број година искуства варира у зависности од организације и индустрије.
  • Магистрирао из пословне администрације, заједно са сертификатима из оперативног управљања од познатог института
  • Снажне комуникацијске вештине и јасно разумевање посла. Позадина сродне делатности велика је предност и чини кандидата идеалним.

Ово су неке од вештина и особина које организације обично траже када бирају некога за улогу главног оперативног директора. Могу постојати бројне друге вештине и захтеви, у зависности од организације, као и захтеви за улогама које можда разматрају различите организације које су специфичне за дотичну организацију и нису уопштене природе.

Плата

  • Будући да је на месту највишег руководства, плата коју је извршни директор имао је веома висока, без обзира на индустрију којој припада. Међутим, платни опсег варира унутар индустрија, с тим што неке индустрије плаћају мање, а неке индустрије с недостатком професионалаца са потребним вештинама да се носе са овом улогом плаћају више од других.
  • На плату главног оперативног директора такође утиче број година искуства, као и земља у земљу. Обично се у земљама у развоју попут Индије плата обично креће од 40000 до 200000 америчких долара годишње. Износ може бити мањи и за мале организације, а већи за велике мултинационалне компаније са подешавањима у Индији.

Разлике између главног и извршног директора

Основа за упоређивањегугутањеДиректор
Пуни обликЦОО значи главни оперативни директор.ЦЕО је скраћеница за извршног директора.
ИзвештавањеОво је друга команда и извештава извршног директора.Ово надгледа главног оперативног директора и извештава одбор директора.
Спољни и унутрашњи интерфејсФокусира се на интерне аспекте компаније и кључан је за спровођење визије и стратегије.Фокусира се на спољне аспекте компаније и кључан је за одређивање визије и стратегије.

Закључак

  • Ово је важна улога у било којој организацији; међутим, има га више у великој организацији. Улога допуњује извршног директора у усмеравању Организације ка визији и стратегији коју су утврдили извршни директор и одбор директора.
  • Обично поседује добар број година искуства у пословној линији за коју је запослен, јер улога захтева само неколико ручних вештина извршења, управљање људима и финансијско буџетирање. То су утицајни, проактивни и јаки лидери и њихов успех у њиховој улози зависи од поверења које уживају у свог извршног директора и одбора директора и посвећености чланова њиховог тима.
  • Типични главни оперативни директор извештава извршног директора и брине се о унутрашњем функционисању предузећа и има њух за укрштавање бројева, решавање сложених пословних проблема, као и надгледање административног и оперативног аспекта пословања.