Инвестиције вс шпекулације | 7 најзначајнијих разлика које морате знати!

Разлике између улагања и шпекулације

Улагање је када се хартија од вредности купује са намером да се држи на дужи период с циљем да се током тог периода постепено повећава вредност, а шпекулације се могу сматрати трансакцијом заснованом на ризику где је једина сврха остварују добит од те трансакције која је углавном краткорочна и често појединачна.

Обе ове терминологије се углавном користе синонимно због одређених заједничких карактеристика, али имају разграничење да би се разликовале.

Једноставно речено, улагање укључује куповину средства или хартије од вредности са надом да ће у будућности донети одређене приносе. С друге стране, шпекулације укључују елемент ризика у финансијској трансакцији и како се од исте може зарадити довољан профит.

Инвестиције се шире кроз дужи временски хоризонт и фокус је на добијању сигурности и стабилног поврата, док се претпоставља да су активности намењене активностима краћим од једне године. У нагађању, циљ је брзи повратак и може угрозити циљ сигурности.

Овај чланак је структуриран као у наставку -

    Шта је инвестиција?

    Инвестиције подразумевају алокацију новца за куповину имовине која се неће потрошити у садашњости, али у нади да ће донијети стабилан приход или ће се очекивати да ће се повећати у будућности. Термин се користи врло широко, јер утиче на сваког појединца у животу који жели да утврди своју финансијску будућност.

    Улагање се може користити за дефинисање било ког механизма који може генерирати приносе у будућности. Финансијски, то ће укључивати куповину акција / обвезница, некретнина, злата или узајамних фондова, неки су од уобичајених примера. Јер нпр. један ће купити део компаније 'А' за 4 долара на тренутном тржишту са надом да ће након рецимо 5 година његова вредност бити 8 или више долара, тако да ће инвеститор, ако се одлучи на продају, остварити одређену добит од оне коју је имао купљено за.

    Производња робе која се користи као инпут за даљу производњу друге робе такође се назива инвестицијом. Опсег није нужно ограничен на свет финансија и може се проширити и на лични живот. На пример, учење додатног језика може се показати плодном инвестицијом ако се добије прилика која захтева знање додатног језика.

    Економски раст се такође може подстаћи уз помоћ здравих и прорачунатих инвестиција које укључују пословне одлуке. Када фирма створи или купи потпуно нову опрему за производњу ради побољшања укупне производње у оквиру погона, то даље доводи до раста БДП-а земље. Постоје 2 облика улагања, тј. Традиционално улагање и алтернативно улагање. Неке од популарних инстанци су:

    Традиционална инвестиција

    • Акције
    • Обвезнице
    • Фиксни депозити
    • Обезбеђена средства
    • Злато и накит

    Алтернативно улагање

    • Некретнина
    • Инвестиције у приватни капитал
    • Антикне колекционарство
    • Слике
    • Инвестиције хеџ фонда
    • Структурирани производи

    Инвестиције су један од најважнијих аспеката финансијског планирања са циљем да се осигура да зарађени новац не лежи непродуктивно. Новац зарађен данас неће имати исту вредност 5 година даље од основне вредности. Стога само уштеда новца неће бити довољна за постизање будућих финансијских циљева. Неки од најважнијих разлога за улагање новца су:

    • Улагање у разне финансијске путеве осигурава раст новца уместо да остане на банковном рачуну са врло скромним приносима
    • Принос доноси помоћ у збрињавању ванредних ситуација попут медицинских трошкова итд.
    • За лична улагања може се обезбедити будућност целе породице, попут трошкова образовања и венчања деце.
    • Минимизација пореза је додатна предност за владе широм света које нуде погодности појединцима и компанијама за инвестирање, посебно ако су повезане са владом институција које подржавају владе.
    • Са инфлацијом се може успешно решити. Инфлација ће расти и повраћај од уштеђевине можда неће бити довољан. Вредност повезана са количином новца се смањује са порастом инфлације, а утицај инфлације на смањење вредности имовине може се контролисати улагањем и стварањем приноса на корпус.
    • То је атрактиван начин зараде од акумулираног богатства. Јер нпр. закупнина зарађена од улагања у некретнине или од акција које су купљене.

    Шта је спекулација?

    Шпекулације немају прецизну дефиницију, али укључују куповину средства ради остваривања добити од накнадне промене цене и могуће продаје. Шпекуланти се препуштају тржишној имовини која нема дуг живот.

    Шпекулације укључују релативно виши ниво ризика и више неизвесности у поврату, иако могу бити на истом нивоу као и инвеститор. Ови шпекуланти су углавном обучени и предузимају мере када им је вероватноћа велика у корист. Веома су поносни на своје мишљење и размишљају о томе да томе дају високу премију. Одлуке се узимају у обзир када је атмосфера паничне, збуњене или високог нивоа оптимизма, али и даље у супротности са током.

    Тешко је догодити се вероватноћа за супротну ситуацију, али ако се догоди, шпекуланти могу од тога зарадити позамашан износ. Јер нпр. ако берза пролази кроз бикову фазу и сценарио је оптимистичан, шансе за пад су релативно мање, али шпекуланти могу предвидети да ће медвеђа фаза ускоро стићи и уложити своје улоге у складу с тим. Ако се догоди медвеђа фаза, шпекуланти зарађују заиста велику маржу пошто су прогнозирали када су опкладе биле против њиховог мишљења.

    Многи шпекуланте могу сматрати опасним коцкарима, мада они пружају толико потребну ликвидност на тржишту што је неопходно за ефикасност на тржишту. У одређеним секторима, попут роба, шпекуланти пружају значајну ликвидност, а једини учесници би биле прехрамбене компаније и пољопривредници који могу имати ограничене могућности да инвестирају и преузму ризик.

    Са мањим бројем учесника, ширење понуде и тражења било би веће и теже би било наћи одговарајућу у случају затварања трговине. Резултирајућа неликвидност ће знатно повећати ризик на тржишту и пружити прилику да зараде више, што је место где шпекуланти уновчавају.

    Шпекулације такође могу потакнути краткорочну нестабилност и ризик, а тиме надувати цене и довести до балона имовине сличног тржишту некретнина у САД-у 2005-06. Каматне стопе су биле ниске, а шпекуланти су се кладили на то да цене кућа настављају да расту, јер ће све више појединаца куповати домове (уз помоћ полуге) са намером да их продају кад цене буду расле уз високу добит. Продаја домова која је уследила дефинише ситуацију на шпекулативном тржишту.

    Инвестиције вс спекулације Инфографика

    Кључне разлике између улагања и шпекулације

    1. Инвестиција укључује имовину са надом да ће у будућности обезбедити повраћај главнице. С друге стране, шпекулације укључују спровођење ризичне финансијске трансакције с циљем остваривања велике добити од једне трансакције.
    2. Инвестиције се углавном држе дужи временски период, обично више од годину дана. Случајеви попут осигурања некретнина и живота одржавају се у временским оквирима попут 25-30 година. Шпекулације се одржавају у врло кратком временском распону, обично краћем од годину дана, а могу бити и на предстојећем догађају.
    3. Износ претпостављеног ризика је релативно умерен у поређењу са шпекулацијама. Будући да улагање углавном врши средња класа која ради за заједницу, они би уложили резервни новац свог тешког рада за који очекују да ће зарадити стабилан принос. Спремни су да се растану од своје уштеђевине ако она донесе одређени повраћај. Шпекулације ће се усредсредити на добијање високих приноса у релативно краћем временском периоду и самим тим је квантум ризика врло висок.
    4. Инвеститор ће користити сопствена средства за инвестирање, док ће шпекуланти користити позајмљена средства и мамити зајмопримце атрактивним приносима.
    5. Горња тачка такође одражава став инвеститора и шпекуланата. Инвеститори ће углавном следити опрезан и конзервативан приступ, док разматрају улагање заједно са склоношћу ка ризику коју могу да апсорбују. Шпекуланти верују у агресиван приступ који наглашава напад, али и неопрезан став. Како су поврати превише привлачни, а могућност прилика врло мала, ово понашање ће се лако одразити.
    6. Инвеститори очекују да ће профитирати од промене вредности имовине, док се шпекуланти фокусирају на извлачење профита од промена цена услед сила потражње и понуде.
    7. Током доношења одлука, инвеститори ће спровести опсежно истраживање и усредсредити се на основне факторе компаније као што су финансијски положај, аналитика односа итд., Док су шпекулативне одлуке засноване на техничким картама, динамици тржишта и личном мишљењу / добијеним саветима.
    8. Начини за разматрање инвестиција биће усредсређени на компаније са плавим чиповима на берзи, на штедном рачуну, на осигуравајућем фонду итд., Али шпекуланти ће се фокусирати на подручја као што су тржиште роба, трговина опцијама, клађење итд.
    9. Инвестиције не стварају праксе као што је трговина инсајдером или могуће цурење информација које се могу уочити у шпекулативним активностима, јер је повраћај у њима уносан.
    10. Ниво стрпљења и одрицања је релативно велик у случају улагања, али не и у случају шпекулација, иако се вероватноћа губитака множи у шпекулативним активностима.
    11. Инвестиционе активности се посебно евидентирају у билансу стања предузећа, али шпекулације се не евидентирају одвојено. У зависности од приноса који нуде, таква активност може бити класификована као недовољно инвестирано или у категорију „Остала имовина / Разни приходи“.
    12. Износ новца за инвестирање активности је релативно мањи и зависи од способности појединца / организације, али шпекулације захтевају велика средства за извршење активности.

    Инвестиције вс шпекулације - упоредна табела

    Основа поређењаИнвестицијеСпекулација
    ЗначењеКуповина средства / хартије од вредности за обезбеђивање стабилних повраћајаИзвршење ризичне финансијске трансакције са надом у профит
    Временски хоризонтДугорочниКраткорочно углавном мање од годину дана
    Нивои ризикаУмереноХигх
    Распоређивање средставаИнвеститор који користи средства од себеПозајмљена средства
    Став инвеститораОпрезан и конзервативанАгресиван са елементом непажње
    Критеријуми за одлучивањеОсновни и основни фактори, тј. Финансијске перформансе предузећа / сектора Техничке табеле, тржишна психологија и појединачно мишљење
    Очекивања од повраткаСкромно, али континуираноВисока стопа поврата.

    Важна напомена

    Не треба мешати шпекулације са коцкањем. Много пута ће се оба ова термина користити заједно, што ствара утисак да то значи исто, али није. Коцкање укључује улагање новца за догађај који има неизвестан исход у нади да ће освојити више новца без икаквих калкулација. То је чисто игра на срећу са квотама, не нужно и са коцкарицом.

    На пример, коцкар ће више размотрити игру америчког рулета уместо да спекулише на тржишту робе. Међутим, исплата је само 35 према 1, док су шансе за победу 37 према 1.

    Дакле, ако опклада вреди 5 долара на једном броју, потенцијални приход је 175 долара, али могућност добитка овог износа је 1/37, а ако изабрани број не стигне, пет долара се такође губи.

    Закључак

    Иако се већина карактеристика улагања и шпекулација међусобно преклапају, треба разумети разлике које се међусобно раздвајају.

    Треба напоменути да су сва улагања шпекулације, али све шпекулације нису нужно улагања. Циљ оба је зарадити профит, само што метода укључује разлику. У приступу нема ничег тачног или нетачног, али то зависи од дугорочног циља појединца и квантитета ризика који је спреман да сноси.

    Истина је у томе да свака активност коју обављамо укључује нагађања и појединац долази на отворено и користи своју просудбу да предвиди будући ток догађаја и у складу с тим поступи. Ова необична психологија чини да многи инвеститори избегавају одређене акције или обвезнице због својих непредвиђених могућности, што тера инвеститоре да процењују сигурност према приносу и понуђеној стабилности. Ако се сигурност плаћа изнад одређеног прага, она је класификована као „шпекулативна“ и није за њих.

    Стога треба бити свестан предности и недостатака обе ове ситуације и бити свестан пре доношења било које одлуке, а не само као инвестиционе или шпекулативне активности. Елемент коцкања такође не треба занемарити у потпуности и треба имати на уму знање о њему пре доношења било какве одлуке.