Банке на Филипинима | Списак десет најбољих банака на Филипинима

Преглед

Банкарска индустрија Филипина увек је играла веома важну улогу у одржавању раста економије земље. Банкарски систем Филипина покрива различите врсте банака, укључујући веће универзалне банке, мање руралне банке и небанкарске банке. Свака врста банке има свој јединствени приступ. Тренутни рејтинг агенције Мооди каже да је филипински банкарски систем стабилан.

Мооди'с је такође одао признање учинку активе банака заједно са њиховим капацитетом ликвидности и снагом у локалној економији. Према Википедији, постоји 36 универзалних и комерцијалних банака, 492 сеоске банке, 57 штедљивих банака, 40 кредитних унија и 6267 не-банака са полубанкарским функцијама.

Структура банака на Филипинима

Банкарску индустрију надгледа Централна банка Филипина. Такође је познат и као Бангко Сентрал нг Пилипинас (БСП). Централна банка Филипина основана је у јулу 1993. године у складу са одредбама филипинског Устава из 1987. године и Законом о новој централној банци из 1993. године. Не само да Централна банка регулише различите врсте банака присутних у земљи, већ такође спроводи политику упутства у банкарским, кредитним и другим новчаним питањима.

  • Универзалне и комерцијалне банке пружају широк спектар банкарских услуга.
  • Штедљиве банке су оне које прикупљају штедњу од штедиша и улажу је.
  • Сеоске банке су задружне банке које послују у заједницама и пружају финансијску помоћ у промоцији и развоју руралне економије.
  • Потом су ту кредитне уније које регулишу чланице и које следе принцип помагања обичном народу.
  • Небанке су финансијске институције које немају потпуну банкарску дозволу, али нуде финансијске услуге повезане са банкама.

Универзалне и комерцијалне банке чине око 90% укупног тржишног удела банкарске индустрије и имају лавовски удео у укупним депозитима на располагању целом банкарском сектору. Већина банака нуди услуге попут велепродаје, малопродаје и корпоративног банкарства у благајни, трговању и осигурању, заједно са инвестиционим саветима. Штедљиве банке прикупљају депозите малих штедиша и улажу их у профитабилне портфеље. Штедљиве банке такође пружају услуге малим и средњим предузећима и предузетницима.

Списак 10 најбољих банака на Филипинима

  1. БДО Унибанк Инц.
  2. Метрополитан банка и повереничка компанија
  3. Банка Филипинских острва
  4. Земљишна банка Филипина
  5. Филипинска национална банка
  6. Корпорација Сецурити Банк
  7. Цхина Банкинг Цорпоратион
  8. Развојна банка Филипина
  9. Унион банка са Филипина
  10. Ризал комерцијално банкарство и корпорација

Погледајмо сваку од њих детаљно -

# 1 - БДО Унибанк Инц.

Ово је прва банка по имовини. Ова банка основана је 1968. године као штедљива банка која је тада била позната као Ацме штедионица и преименована је у Банцо Де Оро штедно-хипотекарна банка након што ју је СИ Гроуп преузела 1976. године. Ово је универзална банка са пуном услугом, која такође предводи начин у консолидоване ресурсе, зајмове и депозите клијентима, филијале и мрежу банкомата.

Ове банке на Филипинима имају разноврстан асортиман производа и услуга попут депозита, позајмица, ФОРЕКС-а, поверења и инвестиција, посредовања, услуга кредитних картица, дознака и управљања готовином у предузећима. Укупна актива ове банке износи 48,98 милијарди америчких долара, а нето добит износи 94,67 милиона америчких долара. Ове водеће банке на Филипинима добитнице су награда од разних локалних и међународних тела за изврсност у институционалним и производним услугама.

# 2 - Метрополитан банка и повереничка компанија

Метрополитан банка и компанија за поверење су такође познати и као Метробанк. Основана је 1962. године, а 1970. године ова банка отворила је своју прву међународну филијалу у Тајпеју. Једна је од водећих финансијских институција у земљи. Ова банка пружа разне банкарске производе и услуге широм света. Има мрежу од више од 2300 банкомата, 950 локалних филијала, 2 представништва у иностранству, осим представништава. Метробанк је прва приватна банка у земљи која је отворила врата у САД-у са канцеларијом на Гуаму 1975. године. Банка има укупну активу од 102,56 милијарди америчких долара и нето добит од 1,02 милијарде америчких долара.

# 3 - Банка Филипинских острва

Ова банка основана је 1851. године, што је чини најстаријом банком на Филипинима и у југоисточној Азији. Ово је раније било познато као Ел Банцо Еспанол Филипино де Исабел ИИ. Има више од 800 филијала у Хонг Конгу и Европи, 3000 банкомата и аутомата за полагање готовине. Ова банка пружа широк спектар банкарских производа и услуга попут потрошачког банкарства, кредитирања, осигурања, ФОРЕКС-а, корпоративног и инвестиционог банкарства. Укупна актива ове банке износи 32,91 милијарду америчких долара, а нето добит 425,2 милиона америчких долара.

# 4 - Земљишна банка Филипина

Ово је у државном власништву и највећа је формална кредитна институција у руралним подручјима. Ова банка је основана 1963. године са циљем да помогне пољопривредницима и рибарима од прихода остварених пословима комерцијалног банкарства. Ово је једна од водећих комерцијалних банака у погледу имовине, депозита и кредита. Ова банка има јаку руралну мрежу и има 365 филијала и више од 1600 банкомата. Укупна актива ове банке износи 30,83 милијарде америчких долара.

# 5 - Филипинска национална банка

Ово је једна од највећих приватних банака у земљи. Има читав спектар банкарских и финансијских производа и услуга. Блиско сарађује са владом, агенцијама, јединицама локалне управе и корпорацијама у државном власништву и под њиховом контролом.

# 6 - Корпорација Сецурити Банк

Ово је била прва приватна и под филипинском контролом банка основана 1951. године. Нуди читав низ производа и услуга у малопродајном, комерцијалном и финансијском сектору. Ово је једна од најстабилнијих банака у индустрији са активом од 2,68 милијарди америчких долара.

# 7 - Кинеска банкарска корпорација

Ово је прва локална комерцијална банка у приватном власништву која пружа производе и услуге попут депозита, инвестиција, дознака и управљања готовином. Ова банка такође надгледа подружнице и придружене компаније које пружају посредовање у осигурању и банкарско осигурање.

# 8 - Развојна банка Филипина

Са активом од 10,27 милијарди америчких долара, ова банка је друга по величини државна банка и једна од највећих државних банака у државном власништву и под контролом. Специјализовани су за четири главна сектора - инфраструктуру и логистику, мала и средња предузећа, социјалне услуге и животну средину.

# 9 - Унион банка Филипина

Ова банка је прва која је покренула интернет банкарство у земљи. Имају ЕОН Цибер рачун који је први електронски штедни рачун у земљи. Такође пружа услуге управљања готовином и Б2Б банкарства локалним и мултинационалним компанијама у земљи.

# 10 - Ризал комерцијално банкарство и корпорација

Ово је развојна банка са лиценцом Централне банке за комерцијално и инвестиционо банкарство. Има скоро 448 филијала и више од 1100 банкомата широм земље. Укупна актива ове банке износи 9,95 милијарди америчких долара.