Приход у односу на зараду | Најбољих 7 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлика између прихода и зараде

Кључна разлика између прихода и зараде је у томе што се приход односи на износ који било који пословни субјект генерише продајом робе или пружањем својих услуга током нормалног пословања пре одбитка трошкова, док се зарада односи на зараду коју генерише било који пословни субјект након одбитка трошкова и трошкова насталих током периода.

Приход је такође синоним за приход, што предузеће генерише из њихових свакодневних пословних активности. Једноставно речено, приход је приход који предузеће оствари када потрошачу пружа услугу или производ.

Зарада, с друге стране, су прилив новца након свих трошкова, тј. добит од посла у њиховом свакодневном пословању. То је износ који предузеће заради од свакодневних активности. То се може постићи продајом производа или услугом коју је користио купац.

Формула

  • Приход израчунава се као број продатих јединица робе (или производа) * цена по јединици.
  • Зарада су износ преостали након преузимања трошкова или износ амортизације основног средства.

Такође се може констатовати да ће приход - расходи = зарада, под претпоставком да су трошкови мањи од прихода, компанија имати профит.

Такође се може извести да ће, ако су трошкови већи од прихода, доћи до нето губитка, који ће компанија можда претрпети.

Приход у односу на зараду Инфографика

Кључне разлике

  • Приход је способност предузећа да користи остваривање прихода и оствари бољи повраћај. С друге стране, зарада је профит фирме обављањем свакодневних пословних активности.
  • Приход је повезан са врхом компаније. Зарада је повезана са основним профитом компаније.
  • Приход се може израчунати множењем бр. јединица према цени по јединици. Зарада се може израчунати као разлика између прихода и расхода, пореза, трошкова амортизације или плаћених камата.
  • Приход означава оперативни приход. Зарада, с друге стране, означава финансијску исплативост.
  • Приход је нижег приоритета; међутим, помаже у утврђивању профитабилности фирме. Предузећа дају много већу предност заради, јер она представља прилив у фирму и додаје профитабилност предузећа.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеПриходЗарада
1. ЗначењеПриход остварен од пословања приликом продаје услуге или производа;Основни профит након искључивања трошкова предузећа из њихових пословних активности или операција;
2. О чему се ради?Ради се о приходу фирме.Ради се о добити коју фирма остварује.
3. МерењеПриход мери приход од пословања.Зарада мери профит предузећа.
4. КалкулацијаМножењем бр. јединица према цени по јединици;Приходи умањени за трошкове, порезе или амортизацију;
5. УтицајКада је степен прихода средњи, то приказује више прихода и прилива за фирму и обрнуто.Када је степен зараде већи, то приказује већи профит или добитак за фирму и обрнуто.
6. У вези саСтепен прихода је обично средњи, јер не обрачунава трошкове у билансу успеха.Зарада је у директној вези са добити и новчаним добицима у билансу успеха.
7. Колика је његова преференција?Преференција је нижа.Преференција је много већа.

Последње мисли

Приход и зарада су важни у одговарајућим терминима. И обоје су повезани са приливом готовине или ликвидности компаније, што помаже компанији да одлучи да ли компанија има добит или губитак након израчунавања нето добити и нето зараде.

На пример, постоји апотека, а ви сте требали да дефинишете приход и зараду продавнице. Приход је оно што добијате од људи који купују лекове из продавнице. Док је зарада профит који остварујете након смањења свих трошкова (трошкова и пореза) који су укључени у куповину тих лекова и евентуално остваривање прихода.

Дакле, питање за фирму је једноставно, да ли су приход и зарада исти? Одговор је Не. Њихова употреба је најосновнији начин да се сазна и побољша прилив новца у предузећу током одређеног периода и дефинишу горња и доња линија компаније.