Збир година Цифре Метода амортизације | Како израчунати?

Шта је метода амортизације збира цифара?

Методе цифара збира година или метода амортизације збира година је метода убрзане амортизације при чему метода убрзано смањује вредност средства и стога су дозвољени већи одбитци у почетном веку имовине него у наредним годинама, углавном у случају оне имовине која се у великој мери користи када је нова. Већина амортизације средства препознаје се у првих неколико година корисног века употребе.

Иако износ амортизације остаје исти без обзира да ли Друштво користи линеарну методу амортизације, методу двоструког опадајућег биланса или методу збира цифара у години. Само се износ времена амортизације разликује у сва три приступа.

  • Методом збира цифара године узрокује варијабилност у пријављеном нето приходу Компаније. Средства се амортизују по вишој стопи у раним годинама, а самим тим је и нето приход нижи у раном животу средства. Али како се корисни век употребе имовине повећава, пријављени нето приход се повећава.
  • Међутим, коришћење ове методе може индиректно утицати на новчане токове Компаније. Будући да је износ амортизације већи у почетним годинама, пријављени нето приход је мањи, па је и пореска импликација мања.

Кораци до методе цифара сума година

  1. Прво израчунајте износ који се амортизује, а који је једнак укупним трошковима аквизиције умањеним за вредност спашавања. Трошак стицања је ЦАПЕКС који је компанија направила за стицање средства. Износ који се амортизује = Укупан трошак стицања - Износ резервисаног дела.
  2. Израчунајте збир корисних година имовине.
  3. Износ амортизације сваке године се множи са фактором амортизације. Фактор амортизације је корисни век употребе средства подељен збиром корисних година средства.
  4. Дакле, Збир годишње амортизације = Број корисних година / збир корисних година * (Износ који се амортизује)
  5. Рецимо, животни век средства је 3. Тада је збир корисних година = 3 + 2 + 1 = 6 Дакле, фактори за сваку годину биће 3/6, 2/6, 1/6 за 1., 2. и 3.

Пример методе цифара збира година

Да разумемо концепт на примеру испод:

Компјутерска компанија купила је неколико рачунара у вредности од 5.000.000 УСД. Коштање рачунара до њихове локације коштало их је 200.000 америчких долара. Компанија сматра да је животни век рачунара 5 година и да им може истећи рачунар у вредности од 100.000.

Сада, узимајући у обзир горњи пример, покушајмо да направимо распоред амортизације средства користећи методу амортизације зброја година.

Корак 1 - Израчунајте износ који се амортизује

  • Укупни трошкови аквизиције = 5000000 + 200000 = 5200000
  • Вредност спашавања = 100000
  • Корисни век рада рачунара = 5 година
  • Износ амортизације = Трошак набавке - Вредност спашавања = 5200000 - 100000 = 5.100.000

Корак 2 - Израчунајте збир корисног века трајања

Збир корисног века трајања = 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15

Корак 3 - Израчунајте факторе амортизације

Фактори амортизације су следећи

  • Година 1 - 5/15
  • Година 2 - 4/15
  • 3. година - 3/15
  • 4. година - 2/15
  • 5. година - 1/15

Корак 4 - Израчунајте амортизацију за сваку годину.

Трошак амортизације прве године = 5.000.000 УСД к 5/15 = 1.700.000 УСД

Преостали износ за амортизацију израчунава се као 5.100.000 - 1.700.000 УСД = 1.360.000 УСД

Исто тако, можемо израчунати трошкове амортизације за годину 2, 3 и 4.

Амортизација за 5. годину се не израчунава коришћењем фактора амортизације. Како је последња корисна година, амортизујемо пуни износ који остаје за амортизацију. У овом случају то је 340.000 долара

Као што се може видети из горњег распореда амортизације збира годишње методе амортизације, трошак амортизације је највећи у раним годинама и стално се смањује како се животни век имовине повећава, а застарева.

Предности

  1. Метода збира цифара година је корисна у усклађивању трошкова средства и користи средства која пружа током корисног века трајања средства. Корист од имовине опада како се њен век употребе смањује, а имовина стари. Дакле, наплаћивање трошкова средства веће у раним годинама и смањивање износа како године пролазе одражава економско стање и користи од средства.
  2. Када средство старе и користи се неколико добрих година, трошкови поправке и одржавања расту. Повећани трошкови поправке и одржавања могу надокнадити ниске трошкове амортизације средства у каснијем периоду корисног века употребе. Трошкови поправке су нижи у почетним годинама, а износ амортизације је висок и обрнуто. Ако се не користи убрзана амортизација или метода амортизације збира у години, зарада би могла бити искривљена и варирати с обзиром на то да ће трошкови амортизације бити нижи у почетном периоду, а током краја корисног века употребе средства ће порасти због поправке трошкови чиме се смањује зарада.
  3. Метода збира цифара године пружа порески штит, посебно током почетних година. С обзиром на то да су трошкови амортизације високи, Компанија може пријавити нижи нето приход, смањујући на тај начин порески трошак.
  4. Збир годишње методе амортизације користан је за амортизацију средства које може брзо застарети. На пример, рачунари могу врло брзо застарети због технолошког напретка; стога има смисла наплаћивати трошкове у првим годинама корисног века употребе.

Закључак

Метода збира цифара година је метода убрзане амортизације која се може користити за амортизацију вредности средства током корисног века трајања средства. Метод суме годишње амортизације има за циљ амортизацију средства по убрзаној стопи, тј. Већи трошак амортизације у раним годинама и нижи трошак амортизације у каснијим годинама. Корисно је за одлагање плаћања пореза и посебно се користи за имовину која има краћи век употребе и може брзо застарети.