Обрачунско и резервисање | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Разлика између разграничења и резервисања

Обрачунавање и резервисање су витални и суштински аспекти финансијског извештавања и служе сврси корисника да детаљно разуме стање финансијског стања предузећа. Обрачун и резервисање подједнако су важни за корисничку перспективу. Рачуновођа који води пословне књиге треба да осигура да се тај број правилно пријави и евидентира како би одражавао праву слику менаџмента и акционара.

Пасивна временска разграничења односе се на признавање трошкова и прихода који су настали, а још нису плаћени. С друге стране, одредба је прилично неизвесна за било који посао, али није нејасна; отуда се предузимају аранжмани за заштиту свих будућих потенцијалних губитака у послу.

У овом чланку ћемо детаљно размотрити начело обрачунавања и резервирања.

Шта је обрачунско?

Пасивна временска разграничења односе се на приход и расход две ствари. Обрачун свих неплаћених трошкова исказан је у билансу стања књиге. Зна се да ће обрачунавање трошкова у будућности доспети са сигурношћу. Карактеризација расхода зависи од тумачења предузећа, тј. Резервисања или обрачуна трошкова.

Шта је провизија?

Одредба се односи на исправљање било које вероватне будуће обавезе коју компанија треба да сноси у будућности. Крајње је неизвесно и не може се судити унапред. Међутим, компанија мора унапред да предузме мере како би покрила сваку такву будућу неизвесност. На пример, резервисање за лоше и сумњиве дугове које компанија генерално даје у виду аванса на будућим потраживањима, да ће одређени проценат потраживања пропасти и неће бити сигурно да ће бити наплаћен. Компанија треба да буде у стању да оправда одредбе донете за тај извештајни период испуњавањем одређених смерница.

Разграничење насупрот провизији Инфограпхицс

Овде вам пружамо 4 главне разлике између обрачунског и резервисаног.

Разграничење у односу на резервисање - кључна разлика

Критична разлика између разграничења и резервисања је следећа -

  • Односи се на признавање расхода и прихода који су у фирми већ познати и који су ускоро видљиви. Резервисањем се предвиђа износ за непредвиђени догађај где настанак догађаја није неизбежан.
  • Циљ настанка временских разграничења је пријавити тачан број прихода и расхода за тај период и предвидети одређена потраживања и обавезе. Док је циљ резервисања заштитити посао од великог одлива готовине у будућности и обезбедити било који невероватан догађај
  • Резервисање се врши само за будуће трошкове, док се обрачунавање врши и за трошкове и за приходе
  • Резервисања су очекивана и неизвесна, док је обрачунавање извесно и вероватно и лако се може предвидети. Обрачуни и резервисања врше се пре извештавања о извештајима компаније.

Разлика у односу на резервисање Разлика у међусобним односима

Погледајмо сада међусобну разлику између разграничења и резервисања.

ПрирастОбезбеђивање
Разграничење функционише на концепту подударања да свако извештавање о приходима у том периоду треба подударати са једнаким трошковима.Одредбе би требале радити на концепту опрезности у рачуноводству, који каже да предузеће никада не би требало да предвиђа добит, већ би требало да обезбеди све резерве за било који будући губитак који ће се догодити.
Износ обрачунског стања је одређени износ, који је такође остварен и сигуран.Износ резервисања није сигуран и представља предвиђени износ, што је процена.
Добитци могу или не морају стално повећавати приход.Израда резервисања резултира падом добити већину времена док се терети у билансу успеха
Пример - претплаћени трошак, премија осигурања итд.Пример- Резервисање за амортизацију, Резервисање за лоше и сумњиве дужнике итд.

Врсте услуга

Предузећа могу имати различите врсте резервисања, као што су резервисање зграда за амортизацију, резервисање за будуће губитке од продаје имовине, резервисање за дужнике, за које се може очекивати да ће проћи лоше и сумњиво. У МСФИ, резервисање понекад назива резервом; у супротном, резерве и резерве нису међусобно заменљиви појмови. Док су резерве део добити предузећа, резервисање је намењено покривању предстојећих обавеза, издвојених за побољшање финансијског положаја компаније растом или ширењем.

Остали примери Провизије су: -

  • Амортизације
  • Пензијско осигурање
  • Гаранције
  • Резервисања за лоше дугове

Врсте обрачуна

Постоје две врсте временских разграничења: обрачунски трошкови и обрачунски приходи. Трошкови настанка пословног разграничења су када је компанија примила услуге, али за које није извршено плаћање.

На пример, рачун за воду који се догодио у децембру, али је плаћање за то извршено у јануару, ове врсте трошкова евидентираће се као обрачунати трошак. С друге стране, када је компанија пружила услуге или робу, али плаћање још није примљено. Пример је закупнина за пословни простор. Иако није плаћено у потпуности, али очекује се да ће бити исплаћено у наредном фискалном периоду.

Остали примери разграничења су: -

  • Бонус за запослене
  • Премија осигурања
  • Зарађена камата
  • Камате на кредите и аванса

Обрачунско против резервирања - закључак

Обрачунавање и резервирање је критично средство за финансијско извештавање и рачуноводство. Циљ је да се предузеће сачува од било каквог великог одлива готовине, а боље је наплаћивати биланс успеха у сваком периоду кад год се чини да посао треба донети. С друге стране, обрачунавање је кључно за пријављивање тачних бројева предузећа. Рачуноводство на основу настанка пословних догађаја често је постало индустријском праксом и свака компанија треба да га узме у обзир како би схватила свој број. Појављују се нови концепти попут обрачунавања и резервисања како би рачуноводство учинило значајнијим и одрживијим за све кориснике услуге.